АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прегнан Кортикостерон

Читайте также:
  1. Ангиотензиноген
  2. Билет 44.
  3. БИЛЕТ №13
  4. Верно все, кроме
  5. Види відчуттів. Пороги відчуттів. Чутливість аналізатора. Сенсибілізація.
  6. ВОСПРИЯТИЕ ФОРМЫ И ПЕРЦЕПТИВНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ
  7. Выработка глюкокортикоидных гормонов в надпочечнике
  8. Гормоны надпочечников. Минералокортикоиды. Половые гормоны
  9. Железы внутренней секреции
  10. Изменение эндокринных функций при выполнении физической работы.
  11. ИНТЕНСИВНАЯ ТЕРАПИЯ СЕПТИЧЕСКОГО
  12. к экзамену

Залежно від біологічного ефекту кортикостероїди поділяють на глюкокортикостероїди, що синтезуються з холестерину. Вони забезпечують обмін білків, жирів і вуглеводів. Мінералокортикостероїди регулюють обмін мінеральних речовин і врди.

Глюкокортикостероїди — кортизон, гідрокортизон, кортикостерон, впливають на обмінні процеси в різних тканинах і викликають катаболічний ефект. Вони затримують розвиток сполучної тканини, зменшують активність гіалуронідази, зменшують проник­ливість клітинних мембран. Глікокортикостероїди сприяють утворенню більшої кількості глюкози з безазотистих залишків амінокислот і підвищують рівень її в крові, посилюють синтез глікогену в печінці і м'язах, прискорюють розпад жирів„ затримують синтез білка, підвищують виведення азоту з сечею, викликаючи негативний азотистий баланс, зменшують масу тіла.

Глікокортикоїди викликають лімфопенію. Вона виникає внаслідок прямої лімфолітичної дії препаратів. У периферичній крові швидко зменшується кількість еозинофілів, імунологічна реактивність організму різко пригнічується.

Препарати глікокортикоїдів проявляють сильну протизапальну дію. Вони стабілізують лізосомальні мембрани і зменшують фазу альтерації, впливаючи у такий спосіб на всі фази запального процсу. Цьому сприяє і пригнічення фагоцитозу, зменшення проник­ності кровоносних судин внаслідок гальмування активності гіалуронідази і нагромадження гіалуронової кислоти.

Позитивним є вплив глікокортикоїдів на скоротливість серця. Активізуючи тонус міокарда, вони збільшують поштовховий і хвилинний об'єми серця, поліпшують гемодинаміку, підвищують тонус артеріол, збільшують чутливість судинних стінок до адреналіну.

Мінералокортикостероїди — дезоксикортикостерон, альдостерон регулюють мінеральний і водний обміни. Вони забезпечують реабсорбцію іонів Na+ і СГ з сечі ниркових канальців, виводять іони К+, Са++, Mg+, збільшують об'єм плазми крові, підвищують артеріаль­ний тиск, проявляють діуретичну дію.

Застосовують гормональні препарати кори наднирників як протизапальні засоби для лікування ревматичних процесів, захворювань шкіри, набряку легень, для прискорення інактивації отрут печінкою, при порушеннях мінерального й водного обмінів, для запобігання шоку і колапсу при хірургічних операціях.

Кортизону ацетат — Cortisoni acetas, прегнен-4-діол-17 а, -21-триону-3,11,21 -ацетат.

Властивості: білий кристалічний порошок, майже не розчиняється у воді, погано — у спирті, добре — у хлороформі.

Форма випуску: таблетки по 0,025 г, суспензія у флаконах по 10 мл (в 1 мл 25 мг кортизону ацетату).

Зберігання: за списком Б.

Дія: посилює глюкогенез і сприяє нагромадженню глікогену в печінці, зменшує утилізацію глюкози, збільшує рівень її у крові, затримує синтез білків і підвищує розпад жирів. Проявляє протизапальну, протиалергічну, десенсибілізуючу, протишокову дії, затримує розвиток сполучної тканини і зменшує проникність капілярів та підвищує їх тонус.

Показання, способи і дози з ас то су ванн я: як протизапальний засіб при гострих і хронічних ревматичних процесах — ревматоїдних артритах, екземі та інших захворюваннях шкіри, при ацетонемії дійних корів. Дози всередину коням, коровам 1–1,5 г; свиням 0,1–0,3; собакам 0,05–0,1 г; внутрішньом'язово: свиням 0,1–0,3; собакам 0,05–0,1 г.

Преднізолон — Prednisolonum, прегнандіен-1,4-тріол-11р, 17а, 21-діон-3,20.

Властивості: білий або з слабким жовтуватим відтінком порошок, не розчиняється у воді, погано — в хлороформі, добре — в спирті.

Форма випуску: порошок, таблетки по 0,001 і 0,005 г; 0,5%-на мазь.

Зберігання: за списком Б.

Дія: за фармакологічною дією подібний до кортизону ацетату, але в 3–5 разів сильніший. Його застосовують у тих же випадках, що і кортизону ацетат. Особливо ефективний при ацетонемії корів і захворюваннях шкіри. Дози всередину коням 0,05–0,3 г; коровам 0,2–0,4; собакам 0,005–0,02 г.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)