АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нецінові чинники та їх вплив на зміну пропозиції

Читайте также:
  1. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  2. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  3. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  4. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  5. Безпосередній вплив стерилізації на здоров'я.
  6. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  7. Взаємовплив політичних ідеологій
  8. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  9. ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
  10. Види впливу і техніка боротьби між учасниками взаємодії
  11. Види та характер впливу небезпек
  12. Визначення впливу радіаційно небезпечних подій на людину

 

За законом пропозиції, зміна ціни товару супроводжується відповідною зміною величини пропозиції, тобто відбувається рух уздовж кривої пропозиції. Але така залежність, зберігається як зазначалось вище, не завжди, а лише при умові незмінності інших, тобто нецінових факторів. У реальному житті ми часто спостерігаємо, як при стабільній ціні змінюється величина пропозиції. Ці факти є результатом зміни самої пропозиції і відбуваються вони під впливом нецінових чинників. Як і функція попиту, функція пропозиції відображає не тільки ту кількість товару, яку виробники готові запропонувати за якоюсь певною ціною, але і величину, яку вони згодні запропонувати за кожною з можливих цін. В загальному вигляді функція пропозиції має вигляд:

Qs = f(P; Pres; Pz; N; Tech; K; T/S; E;).

де: Qs – величина пропозиції товару;

P – ціна товару;

Pres – ціни на ресурси;

Pz – ціни на інші товари;

N – кількість виробників;

Tech – рівень розвитку технології;

K – вплив природно – кліматичних умов;

T/S – податки та субсидії;

E – очікування виробників.

Спочатку за допомогою графіків зобразимо зміни пропозиції.

На рис. 5 S – являє собою початкове положення графіка пропозиції. S1 - графічне відображення зменшення пропозиції, яке відбулося під впливом нецінових факторів. При цьому крива пропозиції зсувається ліворуч. S2 – графічне відображення збільшення пропозиції, яке відбулося під впливом нецінових факторів. При цьому крива пропозиції зсувається праворуч.

За умови, що ціна товару залишається незмінною, пропозиція буде змінюватись під впливом нецінових факторів. Давайте розглянемо особливості впливу кожного з відомих нам нецінових факторів:

1. Pres – ціни на ресурси.

Почнемо з цін на ресурси. Якщо витрати виробника на сировину, матеріали, паливо а також робочу силу зменшуються, то виробник буде пропонувати більшу кількість продукції по нижчій ціні, тобто пропозиція товару зросте. Зросте також і величина пропозиції. (S2 та Q2 на рисунку 5). Графік пропозиції змістився праворуч. І навпаки при підвищенні цін на ресурси пропозиція буде зменшуватись.

2. Pz – ціни на інші товари

Товари можуть знаходитись між собою у відношенні взаємозамінності і взаємодоповнюваності. Зокрема, зниження цін на яловичину може заставити фермерів більше вирощувати і пропонувати до продажу м’ясо птиці. І навпаки, підвищення цін на яловичину приведе до скорочення пропозиції м’яса птиці.

 

Рис. 5. Зміни пропозиції

3. N – кількість виробників.

Якщо кількість виробників даного товару збільшується, то і буде збільшуватись його пропозиція. Графічно це відобразиться в зміщенні графіка пропозиції праворуч. (з положення S в положення S2 та Q2 на рис. 5). І навпаки, коли кількість виробників зменшується, пропозиція зменшується.

4. Tch – рівень розвитку технології.

Чим вищий рівень наукового прогресу, тим ефективнішим стає виробництво, тобто на кожну одиницю витрачених ресурсів виробляється все більше кінцевої продукції. Відповідно пропозиція зростає. Зростає також і величина пропозиції. І навпаки, коли рівень технології стає менш досконалим, продуктивність праці зменшується, то і пропозиція відповідно зменшиться, зменшиться також і величина пропозиції. Графічно це відобразиться у зміщенні графіка пропозиції ліворуч (з положення S в положення S1 та Q1 на рис. 5).

5. К – вплив природно – кліматичних умов.

Особливо яскраво цей фактор проявляється в сільськогосподарському виробництві. У випадку несприятливих природних умов пропозиція продукції зменшиться.

6. T/S – податки та субсидії.

В більшості випадків податки розглядаються як витрати підприємства. Підвищення податків буде збільшувати витрати виробника і скорочувати пропозицію, що графічно відобразиться у зміщенні графіка пропозиції ліворуч. (з положення S в положення S1 та Q1 на рис. 5). Субсидії – це податки навпаки. Державні дотації знижують витрати на виробництво одиниці продукції, тим самим збільшуючи пропозицію. Графічно це відобразиться в зміщенні графіка пропозиції праворуч. (з положення S в положення S2 та Q2 на рис. 5).

7. Е – очікування виробників.

Якщо в певній ситуації, наприклад, виробники зерна не хочуть продавати його ні державі, ні населенню, так як очікують, що ціни підвищаться, і в майбутньому вони більш вигідно реалізують його, то графічно крива пропозиції зерна зміститься ліворуч. (з положення S в положення S1 та Q1 на рис. 5). Але може виникнути і зворотня ситуація, коли виробники очікують падіння цін на зерно. Тоді виробники будуть намагатись продати якомога більше зерна вже сьогодні. Пропозиція зросте. Графічно це відобразиться в зміщенні графіка пропозиції праворуч. (з положення S в положення S2 та Q2 на рис. 5).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)