АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРОПОЗИЦІЯ

Читайте также:
  1. Доступна «дешевша» пропозиція по Рашгардам (Без надпису «UKR»)
  2. Лекція 5.2 Сукупна пропозиція.
  3. Поняття “пропозиція”. Індивідуальна ринкова пропозиція. З-н пропозиції та обгрунтування його дії.
  4. Попит і пропозиція
  5. Попит на працю та її пропозиція
  6. Попит та пропозиція на гроші. Рівновага на грошовому ринку.
  7. Попит та пропозиція праці.
  8. Попит та пропозиція робочої сили за професійними групами на Україні 2007 рік
  9. Пропозиція на ринку грошей
  10. Пропозиція на ринку грошей
  11. Пропозиція на ринку грошей

 

Як майбутні підприємці, учні усвідомлять, що різноманітні фактори, включаючи ціни, впливають на поведінку виробників. Високі ринкові ціни стимулюють виробників пропонувати на ринку більше товарів та послуг, а низькі – меншу кількість.

Поняття пропозиції та фактори, що визначають закон пропозиції

 

Крім споживачів у процесі обміну на ринку беруть участь виробники (або продавці) товару, які є пред’явниками пропозиції. Співвідношення між ціною товару та його величиною, який продавці товару хочуть і можуть продати за певною ціною, називається пропозицією, або що те саме, пропозиція — це згода виробника запропонувати той чи інший товар за певною ціною.

Ціна пропозиції — це та найнижча ціна, за якою виробник згоден запропонувати певну кількість товару. Величина пропозиції – це максимальна кількість якогось товару, яку згоден запропонувати продавець або група продавців за проміжок часу при певних умовах по тій чи іншій ціні.

Залежність величини пропозиції від визначаючих його факторів називається функцією пропозиції. Залежність величини пропозиції від ціни може бути різною, однак найтиповішою є наступна:

Чим вища ринкова ціна, тим більшою буде величина пропозиції, і навпаки (тобто має місце пряма залежність). Ця залежність і називається законом пропозиції.

Функція пропозиції від ціни може бути задана трьома способами:


1. Табличним.

2. Графічним.

3. Аналітичним.


Як приклад розглянемо таку залежність і задамо її табличним способом (таблиця 2) та побудуємо графік.

Таблиця 2. Дані для побудови графіку пропозиції (S)

Ціна за одиницю продукції (Р), тис. грн. Величина пропозиції товару А (Q), тон
   
   
   
   

Графік пропозиції за табличними даними виглядатиме наступним чином(рис. 4).

 

 

 
Рис. 4. Графік пропозиції

 

Зміна величини пропозиції в залежності від зміни ціни на товар графічним способом виглядає як рух по кривій пропозиції. Зображений графік кривої пропозиції має позитивний нахил і є випуклим в сторону величини пропозиції. Як окремий випадок можна використовувати лінійний характер функції пропозиції. На далі ми будемо використовувати для аналізу змін пропозиції саме лінійну функцію пропозиції.

Аналітичним способом, у випадку лінійної залежності функція пропозиції буде задана наступним чином:

Qs = - a + b*P,

де: Qs – величина пропозиції товару;

а, b – коефіцієнти;

Р – ціна за одиницю товару.

Пряму залежність між ціною та величиною пропозиції теоретично можна пояснити наступним чином:

1. При зростанні ціни виробник може підвищити пропозицію даного товару шляхом залучення незадіяних раніше малоефективних ресурсів. Його втрати через використання дорожчих технологій, менш кваліфікованої робочої сили, дорожчих або менш якісних природних ресурсів і комплектуючих покриватимуться за рахунок вищої ціни товару.

2. Виробник нарощуючи залучення мобільних ресурсів (робоча сила, сировина і матеріали, комплектуючі, інструменти) з часом стикається з проблемою нарощування стаціонарних ресурсів. Верстати, стаціонарні виробничі площі виявляються перевантаженими, внаслідок чого ефективність виробництва знижується, а витрати на виробництво кожної наступної одиниці зростають. Це зростання можна покрити за рахунок підвищення цін.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)