АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційна база маркетингових досліджень ринку праці

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. Активна фізична протидія виконанню працівникові правоохоронного органу своїх повноважень.
  3. Аналіз витрат на оплату праці.
  4. Аналіз оплати праці
  5. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  6. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  7. Аналіз умов праці
  8. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  9. Банки — основні учасники ринку капіталів
  10. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  11. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  12. Брокерська діяльність на фондовому ринку

Для дослідження регіональних ринків праці використовуються різноманітні теоретичні та методологічні підходи суть яких полягає у здійснення аналізу зовнішніх та внутрішніх умов ринку, визначенні попиту і пропозиції на ринку праці. А це, в свою чергу, потребує проведення детального збору та аналізу досить великої інформації, що є функцією маркетингу.

Маркетингове дослідження передбачає ретельний вибір об’єкта дослідження та суб’єкта, який його потребує та в змозі виконати. Це і визначає цілі, завдання та напрямки маркетингового дослідження, детальну технологію пошуку. В нашій роботі об’єктом дослідження є регіональний ринок праці.

Здійснення маркетингового дослідження неможливо без накопичення та вивчення значної кількості відповідної інформації. Визначається, що “рецепт для гарного рішення: 90% інформації та 10% натхнення” [25, с.7].

Маркетингове дослідження є невід’ємною частиною для з’ясування та обгрунтування процесу прийняття управлінського рішення. Прийняття управлінських рішень в маркетингу базується саме на суті процесу управління, яким і виступає інформаційний процес. Тому правильність та цінність відповідних управлінських рішень в значній мірі залежить від інформаційного забезпечення маркетингової діяльності яка, в свою чергу, вплине і на ефективність маркетингових досліджень.

Крім цього, інформаційний процес передбачає наявність зворотного зв’язку між користувачем результатами досліджень і маркетинговим середовищем, в якому останній функціонує.

Разом з цим, здійснення маркетингового дослідження регіонального ринку праці пов’язано з проблемою відсутності необхідної інформації. А це існує через значні недоліки в організації обліку населення, трудових ресурсів, недосконалу спеціальну статистику, відсутність відповідної інформаційної та методичної бази аналізу і прогнозування регіонального ринку праці.

Основним джерелом інформації про регіональні ринки праці та безробіття тривалий час була статистична звітність державної служби зайнятості щодо зареєстрованої нею вільних місць, а також незайнятих трудовою діяльністю громадян, які звернулися з питань працевлаштування. Тобто ця інформація охоплює лише певну частину ринку праці, яка серед фахівців отримала назву “фіксований ринок праці”. Найбільш повну інформацію про зайнятість і безробіття можна отримати, проводячи обстеження населення. Це найбільш гнучкий з усіх інструментів збирання статистичної інформації. Під час його проведення можливе охоплення всього населення країни, всіх сфер економічної діяльності, галузей економіки та категорій працівників, включаючи сумісників, тимчасово, випадково та неповно зайнятих тощо.

З метою створення сучасної інформаційної системи для оцінки, аналізу та удосконалення соціально-економічної політики щодо розвитку зайнятості, такі вибіркові обстеження робочої сили потрібно проводити систематично.

Проведення саме маркетингового дослідження передбачає наявність відповідної методики його проведення. Треба зазначити, що конкретної методики дослідження кожного типу ринку, товару чи процесу збуту не існує.

Маркетинг, взагалі, має справу з поведінкою людей, а не з технічними явищами. Тому, як відмічає спеціаліст з маркетингу професор Лондонської школи бізнесу Кеннет Сімондс, у сфері маркетингу нічого ніколи не повторюється, у різних ситуаціях все розрізняється. Маркетинг орієнтується на споживачів, а вони - усі різні. Загальні правила - це вороги маркетингу. Тому дослідження маркетингу - це, передусім, діагностування, а не розробка відповідної теорії.

В свою чергу, Ф.Котлер наполягає на тому, що маркетингові дослідження повинні спиратися на кількісні методи аналізу, які дозволять найбільш повно визначити найважливіші параметри ринку (попит, пропозицію, ринкову частку та інші) [50, с.36].

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)