АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Облік витрат та калькулювання собівартості продукції рослинництва

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  5. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  6. Аналіз витрат за економічними елементами.
  7. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  8. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  9. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  10. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  11. Аналіз витрат на оплату праці.
  12. Аналіз загальної суми витрат на виробництво

 

Завдання 1. Використовуючи дані табл. 13, здійснити в табл. 14 розподіл фактичних виробничих витрат за вирощеними у бригаді культурами.

Для розподілу витрат за вирощуваними культурами розрахувати коефіцієнти розподілу витрат за статтями, що розраховуються відношенням суми фактичних витрат за кожною статтею до відповідної суми планових (нормативних) основних витрат.

Бригада сільськогосподарського підприємства ТОВ «Прогрес» вирощувала чотири сільськогосподарські культури: кукурудзу на зерно, пшеницю, ячмінь та горох.

 

Таблиця 13

 

Витрати виробничого підрозділу, грн.

 

    Витрати і культури   Відпра-цьо- вано год.   Опла- та праці Насін- ня та посад-ковий мате- ріал Пали- во та мас- тильні мате- ріали     Доб- рива   Робо- ти та пос- луги Витра- ти на ремонт необо- ротних активів   Інші вит- рати     Разом
Фактичні                  
Основні планові (нормативні) по технологіч-них картах: кукурудза на зерно                                    
пшениця                  
ячмінь 3 875 20 790 41 471 28 585 36 101   3 652 6 125 152 682
горох                  
Усього планові (нормативні) витрати                  

Таблиця 14

 

Розподіл фактичних виробничих витрат за культурами, що вирощуються у виробничому підрозділі, грн.

 

    Культури   Відпра-цьо- вано год.   Опла- та праці Насін- ня та посад-ковий мате- ріал Пали- во та мас- тильні мате- ріали     Доб- рива   Робо- ти та пос- луги Витра- ти на ремонт необо- ротних активів   Інші вит- рати     Разом
кукурудза на зерно                  
пшениця                  
ячмінь                  
горох                  
Усього                  

 

Завдання 2. Скласти журнал господарських операцій з відображення з обліку сільськогосподарської продукції рослинництва.

ТОВ «Маяк» в березні виростило та оприбуткувало овочі закритого ґрунту (помідори) в кількості 20 т. Витрати на вирощування за місяць склали 265 600 грн. Комісією з визначення справедливої вартості біологічних активів встановлено справедливу вартість для оприбуткування помідорів в розмірі 12,5 грн. за 1 кг. В цьому ж місяці 30 березня реалізовано продукції в кількості 19,5 т за такими цінами: 10 т по 15 грн. (у т. ч. ПДВ), 9,5 т – по 13,5 грн. (у т. ч. ПДВ) за 1 кг. Станом на 31 березня проводиться переоцінка залишку помідорів до справедливої вартості 11,25 грн. за 1 кг.

 

Завдання для самоконтролю

 

1. Розрахувати фактичну собівартість зерна пшениці та зерновідходів. Скласти журнал господарських операцій з відображення з обліку сільськогосподарської продукції рослинництва.

ТОВ «Колосок» зібрало 12 500 ц пшениці. Витрати на вирощування пшениці склали 925 000 грн. Після її очищення отримано 11 430 ц зерна, 685 зерновідходів (вміст зерна в яких 37%) та 380 ц відходів, що не використовуються.

Ринкова вартість пшениці 115 грн. за 1 ц.підприємство планує витратити на продаж 1 ц 8 грн (комісійні)

2. Розрахувати собівартість врожаю яблук. Визначити вартість, за якою врожай оприбутковується на баланс. Відобразити операції на рахунках бухгалтерського обліку.

ТОВ «Захід» виростило 150 т яблук. Витрати на вирощування врожаю склали: мінеральні добрива внесено на суму 28 000 грн., нарахована зарплата робітникам, зайнятим на вирощуванні врожаю 105 430 грн., відрахування на соціальні заходи 40%, амортизація техніки, використовуваної при обробці саду, склала 3 280 грн., амортизація саду 10 500 грн., послуги власного автогосподарства 23 710 грн., отримані послуги тваринництва по запиленню саду на суму 9 650 грн., послуги сторонніх організацій склали 27 600 грн., у т.ч. ПДВ. Загальновиробничі витрати списані на вирощування врожаю яблук 23 190 грн.

Ринкова вартість яблук 2 200 грн. за 1 т. (з ПДВ). Плановані витрати по комісійних при продажу становлять 20 грн. (з кожної тонни).

Контрольні запитання

 

1. Первинна документація з обліку витрат і виходу продукції рослинництва.

2. Облік поточних біологічних активів рослинництва.

3. Склад витрат в рослинництві. Облік незавершеного виробництва.

4. Визначення доходів (витрат) від первісного визнання поточних біологічних активів рослинництва. Визначення доходів (витрат) від збільшення (зменшення) їх вартості на дату балансу.

5. Визначення доходів (витрат) від первісного визнання сільськогосподарської продукції. Переоцінка сільськогосподарської продукції на дату балансу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)