АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5. Особливості обліку на сільськогосподарських підприємствах

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  3. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  4. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами
  5. Ведення книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки.
  6. Ведення обліку надходження та витрат товарно-матеріальних цінностей
  7. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  8. Взаємозв”язок додатків Декларації про прибуток підприємства щодо обліку загальновиробничих витрат
  9. Види конституції, їх структура та особливості
  10. Види штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порядок їх нарахування та відображення в обліку
  11. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань
  12. Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації

 

Завдання 1. Скласти журнал господарських операцій з відображення операцій з вирощування та поліпшення довгострокових біологічних активів рослинництва. Здійснити необхідні розрахунки.

Сільськогосподарське підприємство ПП «Зоря» придбало на умовах попередньої оплати у НДІ садівництва саджанці яблунь за договірною ціною 20 100 грн., у т. ч. ПДВ. Саджанці доставлені на підприємство власним автотранспортом. Понесені витрати на підготовку ґрунту для закладення багаторічних насаджень (мінеральні добрива, інші матеріали, нарахована заробітна плата, нарахування на заробітну плату та ін.) у сумі 2 150 грн.

Нарахована заробітна плата робітникам, зайнятим на закладці багаторічних насаджень, у сумі 8 500 грн., нарахування на заробітну плату робітників – 40%.

Використано всі саджанці, що закуплені у НДІ садівництва, на закладку саду. Інші витрати, пов'язані із закладанням саду, склали 2 420 грн. (послуги сторонніх організацій, використані МШП та ін.).

Списано на витрати із закладання саду частину загальновиробничих витрат у сумі 3 220 грн., витрати допоміжного виробництва (автогосподарства) 5 115 грн.

Витрати з вирощування саду включені до вартості незрілих довгострокових біологічних активів, які оцінюються за первісною вартістю.

Підприємством понесені витрати на поліпшення багаторічних насаджень у сумі 12 000 грн., з них 7 500 грн. – на поліпшення плодоносного саду, який оцінюється за первісною вартістю, а 4 500 грн. – на поліпшення молодого яблуневого саду.

На підприємстві в результаті стихійного лиха (суховію) пошкоджено частину плодоносного саду, що оцінюється за первісною вартістю. Комісією оцінено 5% пошкодження дерев на суму 12 300 грн., крім того на дату річного балансу встановлено відновлення корисності ягідника у сумі 580 грн.

Завдання 2. Скласти журнал господарських операцій з відображення операцій з обліку довгострокових біологічних активів тваринництва. Визначити, за якою ціною довгострокові біологічні активи зараховані на баланс. Розрахувати та відобразити в обліку суму відсотків за кредит за 1 місяць.

Визначити суму переоцінки вартості довгострокових біологічних активів на дату балансу.

Сільськогосподарське підприємство у січні «Маяк» придбало на умовах передоплати продуктивну худобу (50 голів). Договірна ціна однієї голови склала 3 600 грн., у т.ч. ПДВ.

Для придбання худоби отримано на рахунок у банку короткостроковий кредит у сумі 180 000 грн., який надано банком на 6 місяців під 30% річних. Після одержання передоплати постачальник відвантажив ходобу. Витрати на транспортування худоби у господарство, що виконані сторонньою організацією (АТП), склали 4 560 грн., у т. ч. ПДВ, які оплачені з поточного рахунку після підписання акту виконаних робіт.

Також у березні переведено групу нетелів, що враховувались у складі поточних біологічних активів, які оцінюються за справедливою вартістю, в кількості 15 голів, в основне стадо, що оформлено актом на переведення тварин з групи в групу. Вартість худоби становить 53 250 грн.

За час корисного використання худоби (50 голів) нараховано амортизацію (знос) на довгострокові біологічні активи у сумі 3 120 грн.

Постійно діючою комісією ТОВ «Маяк» з визначення справедливої вартості біологічних активів та сільськогосподарської продукції було проведено роботу з визначення справедливої вартості (виходячи з цін, що склались на відповідні біологічні активи на активному ринку на звітну дату, тобто на 31 березня) довгострокових біологічних активів, які надійшли у звітному періоді (65 голів), а саме справедливу вартість однієї голови худоби продуктивного стада, яка встановлена на рівні 3 500 грн.

 

Завдання для самоконтролю

 

1. Навести приклади:

довгострокових біологічних активів, додаткових біологічних активів, сільськогосподарської продукції та продукції переробки у садівництві, вівчарстві;

поточних біологічних активів, додаткових біологічних активів, сільськогосподарської продукції та продукції переробки у свинарстві та на прикладі зернових культур.

2. Скласти журнал господарських операцій з відображення з обліку довгострокових біологічних активів рослинництва. Визначити суму переоцінки вартості довгострокових біологічних активів на дату балансу.

Постійно діючою комісією ТОВ «Джерело» з визначення справедливої вартості біологічних активів та сільськогосподарської продукції було проведено роботу з визначення справедливої вартості (виходячи з цін, що склались на відповідні біологічні активи на активному ринку на звітну дату, тобто на 30 червня) довгострокових біологічних активів (винограднику), який був введений в експлуатацію у звітному періоді. Первісна вартість винограднику склала 129 400 грн., за час корисного використання нарахована амортизація у сумі 1 028 грн.

Справедлива вартість винограднику встановлена на рівні 128 000 грн.

3. Скласти журнал господарських операцій з відображення з обліку довгострокових біологічних активів тваринництва.

Сільськогосподарське підприємство ТОВ «Мрія» безоплатно отримано коней в кількості двох голів. Постійно діючою комісією з визначення справедливої вартості біологічних активів та сільськогосподарської продукції встановлено справедливу вартість коней у сумі 5 800 грн. за голову. Для доставки коней на підприємство було замовлено спеціальний автотранспорт в АТП, на умовах попередньої оплати. Послуги з доставки згідно з актом виконаних робіт склали 780 грн., у т. ч. ПДВ. Коні введені в табун.

 

Контрольні запитання

 

1. Особливості обліку у сільськогосподарському виробництві.

2. Об’єкти обліку в рослинництві та тваринництві.

3. Склад витрат в рослинництві, тваринництві

4. Поняття довгострокових біологічних активів, додаткових біологічних активів, сільськогосподарської продукції

5. Облік довгострокових біологічних активів, додаткових біологічних активів, сільськогосподарської продукції

6. Визначення доходів (витрат) від первісного визнання довгострокових біологічних активів та їх переоцінка на дату балансу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)