АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Основні поняття торговельної діяльності

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  4. III. Витрати діяльності
  5. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  6. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  7. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  8. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  9. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  10. Адміністративні стягнення: поняття і види
  11. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  12. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.

Вступ

 

Бухгалтерський облік відображає реальні процеси виробництва, обігу, розподілу і споживання та є інформаційною базою для характеристики фінансового стану підприємства й планування його діяльності, тим самим він займає провідне місце у системі управління. Саме система бухгалтерського обліку надає повну, точну й достовірну інформацію як внутрішнім, так і зовнішнім користувачам для прийняття виважених управлінських рішень.

Для побудови ефективної системи обліку бухгалтер повинен добре знати організацію й методику ведення бухгалтерського обліку, правила оподатковування господарських операцій відповідно до діючого законодавства з урахуванням специфіки діяльності підприємств різних галузей господарювання. Саме тому необхідно більш детально розглядати матеріал щодо особливостей функціонування, технології виробничих процесів та ведення бухгалтерського обліку у торгівельних, сільськогосподарських, будівельних і автотранспортних підприємствах, що є метою методичних рекомендацій з навчальної дисципліни "Облік у галузях виробництва і послуг" для студентів напряму підготовки "Облік і аудит" денної форми навчання.

Методичні рекомендації з практичних завдань з навчальної дисципліни "Облік у галузях виробництва і послуг" складено відповідно до учбового плану навчальних дисциплін циклу професійної підготовки студентів за спеціальністю "Облік і аудит" з урахуванням рекомендації положень Болонської декларації щодо кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Згідно з існуючою програмою матеріал методичних рекомендацій розділено на два модулі. У першому модулі розкриваються особливості обліку у торгівельних підприємствах. Другий модуль висвітлює особливості обліку на підприємствах сільського господарства, у будівництві та на автотранспорті. За кожною темою наведено завдання для вирішення на практичних заняттях, завдання для самопідготовки та контрольні запитання. Наведені завдання мають стереотипний, діагностичний та евристичний характер.


Модуль 1. Особливості бухгалтерського обліку в торговельних підприємствах

 

Тема 1. Основні поняття торговельної діяльності

 

Завдання 1. 1. Скласти кореспонденцію рахунків з обліку одержання та списання ліцензій. Виконати необхідні розрахунки. Нарахувати амортизацію нематеріальних активів прямолінійним методом. Виконати необхідні розрахунки.

ПП «Степ», що знаходиться у м. Харкові, займається оптовою та роздрібною торгівлею продовольчими товарами. Підприємство має склад та торговельне приміщення, в якому розташовано два реєстратора розрахункових операцій (РРО).

Для отримання ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями підприємство подало заяву до органу ліцензування – Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України у Харківській області.

Органом ліцензування прийнято рішення про видачу ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями терміном дії на п'ять років та рішення про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями терміном дії на один рік.

З поточного рахунку в банку перераховано грошові кошти до бюджету в розмірі річної сплати за ліцензію на оптову торгівлю та в розмірі квартальної сплати за ліцензію на роздрібну торгівлю. Після пред'явлення документів про сплату від органу ліцензування одержано необхідні ліцензії.

Річна сплата за ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями складає 500 000 грн. Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями складає 8 000 грн. за кожний РРО.

Завдання 2. Скласти кореспонденцію рахунків з обліку патентів. Виконати необхідні розрахунки.

ПП «Сокіл» займається роздрібною торгівлею продовольчими товарами, що здійснюється у трьох магазинах. Для здійснення торговельної діяльності підприємство придбало торгові патенти для кожного магазину. Крім того, підприємство придбало короткотерміновий торговий патент, необхідний для участі у ярмарку на період 10 календарних днів.

З поточного рахунку в банку до бюджету перераховано передоплату за торгові патенти за три місяці. Плата за торговий патент встановлена у розмірі 320 грн. за календарний місяць. Також перераховано за короткотерміновий торговий патент з розрахунку 10 грн. за один день терміну його дії.

За даними Податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 1 квартал звітного року нарахований податок на прибуток у сумі 5 500 грн.

 

Завдання для самоконтролю

 

1. Скласти кореспонденцію рахунків з обліку одержання та списання ліцензій. Виконати необхідні розрахунки.

ПП «Зоря» знаходиться у селі, займається роздрібною торгівлею продовольчими товарами. Підприємство має торговельне приміщення, в якому розташовано один РРО.

Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами підприємство подало заяву до органу ліцензування.

Органом ліцензування прийнято рішення про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями терміном дії на один рік та ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами терміном дії на один рік. З поточного рахунку в банку перераховано грошові кошти до бюджету в розмірі річної оплати за ліцензії на роздрібну торгівлю вказаними виробами. Після пред'явлення органу ліцензування документів про оплату одержано необхідні ліцензії.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями на території сіл складає 500 грн. за кожний РРО, за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами – 250 грн. за кожне місце торгівлі.

2. Скласти кореспонденцію рахунків з обліку патентів. Виконати необхідні розрахунки.

ПП «Зоря» є платником єдиного податку, придбало торговий патент. З поточного рахунку в банку до бюджету перераховано передоплату за торговий патент за шість місяців. Плата за торговий патент встановлена у розмірі 80 грн. за календарний місяць.

Контрольні запитання

 

1. Основні поняття торговельної діяльності: торговельна діяльність, роздрібна торгівля, оптова торгівля, ресторанне господарство, товарооборот, оптовий товарооборот, роздрібний товарооборот.

2. Яка інформація розміщується в куточку покупця?

3. Які документи повинні мати суб'єкти підприємницької діяльності-юридичні особи та суб'єкти підприємництва-фізичні особи для здійснення торгівлі?

4. Які документи повинні мати при собі громадяни, що оформлені на роботу, під час роботи?

5. Які види діяльності підлягають ліцензуванню?

6. Поняття ліцензії; види діяльності, що підлягають ліцензуванню; види ліцензій; порядок одержання ліцензій, їх облік.

7. Поняття та види патентів, їх характеристика; документи, на підставі яких видаються патенти; порядок видачі патентів, їх облік.

8. Поняття сертифікату, види сертифікації, порядок товарів.

9. Види цін на товари, державне регулювання цін, штрихкодування товарів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)