АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 10. Облік запасів в автотранспортних підприємствах

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Аналіз обіговості товарних запасів
  3. Аналіз сезонних коливань товарних запасів
  4. Аналіз товарних запасів в динаміці
  5. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  6. Аналіз якості товарних запасів
  7. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  8. Б. Зерно основної культури, мікроорганізми, шкідники хлібних запасів, повітря
  9. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  10. Бухгалтерський облік
  11. Бухгалтерський облік бартерних операцій
  12. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів

Завдання 1. Відобразити в обліку операції з придбання палива, визначити первісну вартість палива, вказати первинні документи.

ТОВ "Луч" придбало на АЗС дизпаливо у кількості 2 500 л за ціною 5,40 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах передоплати. Доставка на підприємство здійснена бензовозом АЗС на умовах передоплати, її вартість складає 330 грн. (у т.ч. ПДВ). Транспортно-заготівельні витрати на підприємстві обліковуються методом прямого списання. Відобразити в обліку ТОВ "Луч" здійснені господарські операції з придбання палива, визначити первісну вартість палива, вказати первинні документи.

Завдання 2. Відобразити в обліку господарські операції з отримання грошової паливної картки, вказати первинні документи.

Публічне АТ "Глорія" уклало договір з постачальником паливно-мастильних матеріалів ТОВ "Спутник" на придбання палива за безготівковим розрахунком. Отримання палива буде здійснюватися у мережі АЗС ТОВ "Спутник" за грошовою паливною карткою. Вартість емісії паливної картки складає 90 грн. (у т.ч. ПДВ) та була сплачена на умовах передоплати. Паливна картка є власністю покупця та була видана водієві Петренку О.О. Згідно з обліковою політикою підприємства "Глорія" для малоцінних необоротних матеріальних активів використовується метод нарахування амортизації в розмірі 50 % вартості, що амортизується, у першому місяці їх використання та 50 % - у місяці їх списання з балансу підприємства у зв'язку з непридатністю для подальшого використання.

Завдання 3. Відобразити в обліку господарські операції з отримання грошової паливної картки для користування та оплати за надання послуг за користування грошовою паливною карткою.

ТОВ "Мандарин" уклало договір з ТОВ "Лукойл" на придбання палива за грошовою паливною карткою. Згідно з договором паливна картка є власністю ТОВ "Лукойл", для користування карткою ТОВ "Мандарин" вносить попередню плату за рік у розмірі 72 грн. (у т.ч. ПДВ).

Завдання 4. Відобразити в обліку господарські операції зі списання палива у межах встановлених норм, а також відшкодування нестачі палива з вини підзвітної особи, вказати первинні документи.

За грудень 20__ року водієм легкового автомобіля підприємства "Антарес" Іваненком С.М. у межах норм природного збитку було витрачено 30 л палива за ціною 6,80 грн. (у т.ч. ПДВ). Також водієм за звітний період було допущено перевитрату палива на 156 грн., про що комісією, призначеною керівником підприємства щодо контролю витрати палива, було складено акт. Керівником було прийнято рішення про повернення вартості перевитрати палива водієм Іваненком С.М. шляхом утримання із заробітної плати. Індекс інфляції за звітний період склав 1,09. Суму заборгованості перед бюджетом, що виникла внаслідок перевитрати палива, сплачено з поточного рахунку підприємства.

Завдання 5. Відобразити в обліку господарські операції з оприбуткування, встановлення на автомобіль, відновлення, списання та утилізації шин, вказати первинні документи.

Підприємство "Автосервіс" придбало в автомагазині 6 шин для легкового автомобіля (ціна однієї шини 800 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах передоплати. Чотири шини встановлено на автомобіль. Після пробігу 50 тис. км шини відновили на СТО за 480 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах подальшої оплати. Потім ці ж шини встановили на автомобіль. Після пробігу встановленої норми шини списано як непридатні для подальшої експлуатації. Вартість робіт з утилізації шин складає 180 грн. (у т.ч. ПДВ), та такі роботи були здійснені на умовах передоплати.

 

Завдання для самоконтролю

 

1. Відобразити в обліку господарські операції з придбання палива та отримання послуг зберігання, вказати первинні документи.

ТОВ "Флора" придбало партію бензину на умовах передоплати на суму 3600 грн. (у т.ч. ПДВ) для заправки власного автотранспорту та передало його на відповідальне зберігання АЗС. Договором не передбачено право АЗС користуватися пальним. Плата за послуги зберігання палива складає 450 грн. (у т.ч. ПДВ) та включається до первісної вартості палива. За звітний період весь придбаний бензин було заправлено у баки автомобілів ТОВ "Флора".

2. Відобразити в обліку господарські операції з придбання палива та розрахунку підприємства з водієм, вказати первинні документи, охарактеризувати штрафні санкції у разі неповернення суми залишку грошових коштів водієм.

Для заправки автомобіля під час відрядження водію з каси підприємства "Зодіак" видано готівку у сумі 325 грн. Під час подорожі водій заправив у бак автомобіля бензин А92 за ціною 6,80 грн. (у т.ч. ПДВ) у кількості 20 л, а потім за ціною 6,85 грн. (у т.ч. ПДВ) у кількості 25 л. Після повернення водій надав всі документи з АЗС.

3. Відобразити в обліку господарські операції з оприбуткування, встановлення на автомобіль та відновлення акумулятора, вказати первинні документи.

Підприємство "Модіса" придбало в автомагазині акумулятор для легкового автомобіля за 1200 грн. (у т.ч. ПДВ). Оплата була здійснена з поточного рахунку. Після відповідного часу експлуатації акумулятор був відновлений за 320 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах передоплати. Цей же акумулятор встановлено на автомобіль.

 

Контрольні запитання

1. Особливості відображення в обліку придбання паливно-мастильних матеріалів за готівковим, безготівковим розрахунками, за допомогою талонів, паливних, грошових та паливних грошових карток.

2. Первинна документація з оприбуткування та витрачання паливно-мастильних матеріалів.

3. Розрахунок витрат паливно-мастильних матеріалів та терміну використання шин та акумуляторів.

4. Особливості відображення в обліку списання паливно-мастильних матеріалів.

5. Відображення в обліку придбання, відновлення, списання та утилізації шин та акумуляторів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)