АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснювальна записка. до самостійної роботи студентів

Читайте также:
  1. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  2. I. Пояснительная записка
  3. I. Пояснительная записка
  4. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  5. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ГОЛОВІ ДПУ УСРР В. А. БАЛИЦЬКОМУ
  6. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ПРО ПРИЙОМ І РОЗСЕЛЕННЯ В ОМСЬКІЙ ОБЛАСТІ СІМЕЙ АДМІНЗАСЛАНИХ І3 ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНСЬКОЇ РСР
  7. І. Пояснювальна записка.
  8. Объяснительная записка
  9. Объяснительная записка
  10. Оформление учрежденческой документации (докладная записка, служебное заявление и др).
  11. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  12. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА

Методичний посібник

до самостійної роботи студентів

З предмету «Основи екології»

Спеціальність 5.05010201

«Обслуговування комп’ютерних

Систем і мереж»

 

Розробила викладач

Шелупець В.В.

 

Зміст

1. Пояснювальна записка........................................................................................ 3 – 4

 

2. Тематичний план....................................................................................................... 5

 

3. Зміст самостійних робіт.................................................................................... 6 – 14

 

4. Література................................................................................................................ 15

 

Пояснювальна записка

Екологія є науковою основою охорони навколишнього середовища і раціонального природокористування та визначення шляхів гармонізації взаємовідносин у системі «Людина – Природа».

Швидке посилення антропогенного навантаження на природне середовище призвело до глобальної екологічної кризи, вихід з якої можливий тільки у разі, якщо людина навчиться правильно визначати допустимі межі антропогенних дій на природу й оцінювати викликані ними кількісні і якісні зміни природного середовища. На основі цих знань людство може виробити комплекс заходів, які б дали йому змогу не перевищувати ці допустимі межі. Вивчення цих питань і визначило основні цілі цієї дисципліни.

Досягнення сформульованої вище мети вивчення екології в рамках цієї дисципліни передбачає вирішення низки основних завдань курсу, пов’язаних з розглядом біолого-географічних закономірностей формування й еволюції біосфери Землі та екосистем них закономірностей її функціонування, з аналізом актуальних проблем взаємодії людини і біосфери та формування чинників техногенного впливу на природне середовище (насамперед хімічного і радіаційного забруднення) і їхньої дії на здоров’я людини з урахуванням соціально-економічних та державно-політичних аспектів. Ці питання розкриваються в першій частині курсу (розділ І).

Друга частина курсу (розділ ІІ) розглядає основні причини глобалізації екологічних проблем і пов’язані з ними ресурсну, енергетичну, продовольчу та інші проблеми людства, їх сучасні прояви і можливі соціально-економічні наслідки. Також вивчає принципи і проблеми управління та стійкого розвитку з урахуванням соціально-економічних, державно-політичних, культурно-етичних та інших аспектів, еколого-економічні принципи раціонального природокористування і підходи до охорони навколишнього природного середовища з урахуванням особливостей українського і зарубіжного екологічного права й технологічного та інформаційного забезпечення. Розглядає демографічні перспективи на ХХІ століття і можливості міжнародної співпраці у вирішенні проблем навколишнього середовища.

Для повного вивчення зазначених питань курсу студентами неекологічної спеціальності пропонується даний методичний посібник. Він містить перелік питань, згідно робочої навчальної програми, вивчення яких спрямоване на самостійне опрацювання студентами додаткової літератури, що зазначена в кожній самостійній роботі. З цією метою навчальною і робочою навчальною програмами передбачено такий розподіл академічного часу, який би максимально відповідав обсягу матеріалу, що вивчається. Тому на самостійне опрацювання студентами навчального матеріалу курсу відводиться 22 години, які рівномірно розподілені між темами.

У розділі І «Людство і довкілля» відводиться для самостійної роботи студентів 10 годин, у розділі ІІ «Соціально-екологічна характеристика довкілля» - 12 годин. В результаті майже 50% часу, що передбачений на вивчення дисципліни навчальною програмою, – самостійна робота. Саме така форма навчання в найбільшій мірі може зорганізувати студентів, залучити їх до самостійного пошуку інформації, внаслідок чого у них формується вміння виділяти головне, аналізувати, систематизувати, порівнювати (знаходити спільне і відмінне), робити логічні висновки.

Посібник містить розробки до самостійної роботи студентів, як додаток до опрацювання лекційних занять, що розподілені в 9 темах. Всі вони структуровані, змістовні, лаконічні, містять:

Ä тему самостійної роботи, яка співпадає з темою відповідної лекції;

Ä кількість годин, відведених на самостійне вивчення теми (згідно навчальної програми);

Ä мету;

Ä план (залежно від обсягу матеріалу, що виноситься на самостійне вивчення);

Ä рекомендована література, яку студенти використають для пошуку інформації;

Ä завдання;

Ä питання для самоконтролю;

Ä форма поточного контролю.

Виконання вимог і дотримання рекомендацій методичного посібника є визначним критерієм для успішного складання заліку з даної дисципліни.

Даний посібник є вдалим компромісом, який поєднує вимоги відповідності навчальній програмі і потребі відповідати найновітнішим досягненням науки. Звичайно, він не претендує на подання повного курсу екології, але в цьому немає і потреби. Обсяг інформації, яка самостійно опрацьовується студентами, є цілком достатнім для вивчення цієї дисципліни майбутніми фахівцями в сфері обслуговування комп’ютерних систем і мереж.

 

 

Тематичний план


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)