АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Особливості набуття та здійснення права власності на окремі види майна

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Личные права и свободы.
  3. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  4. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  5. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  6. III. ПРАВА
  7. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  8. XV Права і обов'язки громадян
  9. А) особисті немайнові права автора
  10. Авторские права
  11. Агальна характеристика конституційного права України.
  12. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.

Стислий зміст теми. Право власності на земельну ділянку.

Право власності на житло. Підстави виникнення та припинення права власності на житло. Правові засади приватизації державного та комунального майна. Виникнення, реалізація та припинення права власності на жилі приміщення в будинках (квартирах) приватного житлового фонду. Набуття права власності на новостворене майно та об’єкти незавершеного будівництва.

Особливості правового режиму публічних форм власності.

Право власності на зброю, боєприпаси, бойову і спеціальну військову техніку, ракетно-космічні комплекси, вибухові речовини й засоби вибуху, бойові отруйні речовини, наркотичні, психотропні, сильнодіючі отруйні лікарські засоби, протиградові установки, державні еталони одиниць фізичних величин, спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, об'єкти, що перебувають на державному обліку як пам'ятки історії та культури, радіоактивні речовини.

Роль і значення теми для діяльності юриста: тема передбачає вивчення особливостей набуття та здійснення права власності на земельну ділянку, на житло. Набуття права власності на житло має свою специфіку, оскільки житло має велику матеріальну і соціальну цінність для кожної людини і є нерухомим майном, що обумовлює ряд особливостей при його відчуженні та набутті права власності. Земля також виступає майном, але особливого роду, що впливає на характер і зміст відносин власності на землю.

Ключові слова: земля, земельна ділянка, право власності на землю, суб’єкти права власності на землю, самочинне будівництво, житло, право власності на житло, житловий будинок, квартира, садиба, житлово-будівельний кооператив, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, земля сільськогосподарського призначення.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

Знати:

- поняття землі, земельної ділянки, житла, житлового будинку, садиби, квартири;

- класифікацію способів набуття та припинення права власності на земельну ділянку та на житло;

- момент виникнення, припинення права власності на землю та житло.

Вміти:

- визначити порядок набуття та припинення права власності на житло, земельну ділянку;

- визначити момент виникнення та припинення права власності на окремі види майна;

- охарактеризувати права та обов’язки власників та користувачів землі та житла.

 

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1, 1.3.1, 1.3.2, 1.3.3, 1.3.4, 1.3.9, 1.3.10, 1.3.13, 1.3.32, 1.4.1, 1.4.7, 1.4.8, 1.5.2, 2.3, 2.5, 2.7, 3.1, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12, 3.13, 3.15, 3.16, 3.17, 4.12, 4.14, 4.16, 4.22, 4.29, 4.31, 4.35, 4.37, 4.42, 4.45, 4.48.

 

Перелік документів, які складаються під час вивчення теми: договір купівлі-продажу, договір міни, договір дарування, договір довічного утримання, договір найму житла, договір оренди земельної ділянки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)