АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Закономірності розподілу артерій

Читайте также:
  1. В Конституції України принципів народного суверенітету і розподілу державної влади
  2. Види стратегій фізичного розподілу
  3. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  4. ДЕЯКІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ЕВОЛЮЦІЇ
  5. Загальні властивості та закономірності відчуттів
  6. Загальні закономірності радіобіологічних реакцій рослинного організму
  7. Закон нормального розподілу
  8. Закони та закономірності менеджменту
  9. Закономірності навчання
  10. Закономірності психічного розвитку.
  11. Закономірності розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів

Артеріальна система відображає у своїй будові загальні закони будови і розвитку організму і його окремих систем (П. Ф. Лесгафт). Постачаючи кров'ю різні органи, вона відповідає будові, функції та розвитку цих органів. Тому розподіл артерій в тілі людини підпорядковується певним закономірностям, які можна розбити на наступні групи.


Екстраорганні артерії


Закономірності, що відображають будову цілісного організму.

1. Відповідно угрупованню «всього тіла навколо нервової системи» артерії розташовуються по ходу нервової трубки і нервів. Так, паралельно спинному мозку йде головний артеріальний стовбур - аорта і аа. spinales anterior et posterior. Кожному сегменту спинного мозку відповідають сегментарні rr. spinales відповідних артерій. Крім того, артерії спочатку закладаються в зв'язку з головними нервами: наприклад, на верхньої кінцівки у зв'язку з n. medianus, на нижній - з n. ischiadicus. Тому в подальшому вони йдуть разом з нервами, утворюючи судинно-нервові пучки, до складу яких входять також вени і лімфатичні судини. Між нервами і судинами існує взаємозв'язок, який сприяє здійсненню єдиної нейрогуморальної регуляції.

2. Відповідно поділу організму на органи рослинного і тваринного життя артерії діляться на парієтальні - до стінок порожнин тіла і вісцеральні - до вмісту їх, т. е. до нутрощів. Приклад: парієтальні і вісцеральні гілки низхідній частини аорти.

3. Кожна кінцівка отримує один головний ствол: для верхньої кінцівки - a. subclavia, для нижньої - a. ilica externa.

4. Артерії тулуба зберігають сегментарно будову: аа. intercostales posteriores, lumbales, rr. spinales та ін.

5. Велика частина артерій розташовується за принципом двосторонньої симетрії: парні артерії соми і нутрощів. Відступ від цього принципу пов'язане з розвитком артерій всередині первинних брижеек.

6. Артерії йдуть разом з іншими частинами судинної системи - з венами і лімфатичними судинами, утворюючи загальний судинний комплекс. До складу цього комплексу повинні бути включені тонкі й довгі додаткові артерії і вени, що йдуть паралельно основним і складові так зване параарте-тивнотериторіального і Паравенозне русло судин, (Б. А. Довго-Сабуров).

7. Артерії йдуть відповідно скелету, що становить основу організму. Так, уздовж хребетного стовпа йде аорта, вздовж ребер - міжреберні артерії. У проксимальних відділах кінцівок, які мають одну кістку (плече, стегно), знаходиться по одному головному судини (плечова, стегнова артерії); в середніх відділах, що мають дві кістки (передпліччя, гомілка), йдуть по дві головні артерії (променева і ліктьова, велика і мала гомілкові); нарешті, в дистальних відділах - кисті і стопи, мають променеве будову, артерії йдуть відповідно до кожного пальцевому променю.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)