АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Графік 1. Рівновага на грошовому ринку

Читайте также:
  1. Активність. Радіоактивна рівновага.
  2. Взаємодія АD і АS. Макроекономічна рівновага
  3. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  4. Граничний продукт змінного фактора в грошовому вираженні на конкурентному ринку (праця — змінний фактор, капітал — постійний)
  5. Графік виконання робіт із вдосконалення організаційної структури управління поліграфічним підприємством
  6. Графік організації технологічних процесів
  7. ГРАФІКА XVII-XVIII ст.
  8. Графіки функцій
  9. ГРАФІЧНА МОДЕЛЬ РИНКУ ГРОШЕЙ. РІВНОВАГА НА РИНКУ ГРОШЕЙ ТА ПРОЦЕНТ
  10. Графічна модель ринку грошей. Рівновага на ринку грошей та процент
  11. Економічні відносини ринку. Закон попиту та пропозиції.

 

Пропозицію грошей зображають вертикальною лінією бо припускається, що центральний банк країни забезпечує економіку певним обсягом грошей М1, який обирає за своїм розсудом. Іншими словами, функція пропозиції грошей не залежить від поточної ставки проценту і номінального ВНП, її зрушення ліворуч чи праворуч залежать від рішень головного банку країни. Крапка Е на перетині кривих попиту на гроші (Dm) і грошової пропозиції (Sm) показує рівновагу на грошовому ринку, їй відповідає рівноважна ставка проценту (5%) і рівноважна кількість грошей (200 млрд. грн.).

Які сили обумовлюють тенденцію економіки до рівноважної ставки проценту? Якщо ставка проценту впаде нижче рівноважного рівня (5%), то буде спостерігатися перевищення попиту на гроші понад їх пропозицією. В цьому випадку люди будуть прагнути продати облігації й інші не грошові активи, щоб мати більше грошей. Суттєве збільшення пропозиції облігацій зменшить їх ринкову ціну і збільшить поточну ставку проценту на облі гації.

 

Поточна ставка % на облігації = Щорічний процентний платіж Ціна облігації   х 100%

 

Щорічний процентний платіж постійний протягом всього періоду існування певної облігації. Наприклад, облігація з номінальною вартістю 1000 грн. приносить постійний щорічний процентний платіж 50 грн, тобто:

 

Щорічна ставка % на облігацію = 50 х 100% = 5%

 

Однак поточна ставка % на облігацію може бути більше або менше цієї цифри в залежності від ціни облігації, що коливається при зміні співвідношення попиту і пропозиції на ринку облігацій. Якщо ціна облігації впаде до 667 грн., то для покупця облігації поточна ставка % на облігацію буде 7,5%:

 

Поточна ставка % на облігацію = 50 х 100% = 7,5%

 

Із-за конкуренції за кредити відбудеться підвищення загальної ставки проценту до рівня поточної ставки проценту на облігації.

Бажання людей мати більше грошей ® збільшення пропозиції облігацій ® підвищення ставки % ® зростання витрат втрачених можливостей зберігання грошей ® зменшення кількості грошей, на які пред’являють попит (з 200 до 150 млрд. грн. при ставці проценту 7,5%) ® зникло перевищення попиту на гроші над пропозицією (з’явилось перевищення фіксованої кількості запропонованих грошей – 200 млрд. грн. понад грошима, що користуються попитом – 150 млрд. грн.). Ситуація змінилась на протилежну.

Бажання людей мати менше грошей і більше не грошових високодохідних активів ® підвищення попиту на облігації і зростання їх ціни ® зниження ставки % ® скорочення витрат втрачених можливостей зберігання грошей ® збільшення кількості грошей, що користується попитом ® зникло перевищення пропозиції грошей понад попитом.

Результатом цих процесів є встановлення рівноважного положення на грошовому ринку, рівноважна ставка проценту, коли кількість грошей, що користується попитом, дорівнює кількості грошей, що пропонується.

Розглянемо наслідки для економіки змін у пропозиції грошей і в попиті на них. При боротьбі з інфляцією Національний банк може здійснювати жорстку монетарну (грошово-кредитну) політику, продаючи цінні папери і скорочуючи пропозицію грошей з Sm до Sm1. При діючій рівноважній ставці проценту 5% пропозиція грошей не забезпечує потреби людей в грошах для угод і активів, надлишок попиту на гроші показує відрізок ЕN. Люди продають не грошові активи і процентні ставки зростають до тієї пори, доки встановиться нова рівновага при рівноважній ставці проценту - 7,5% на рік (крапка Е1). Зворотна картина буде спостерігатися при збільшенні пропозиції грошей з Sm до Sm2. При діючій рівноважній ставці проценту 5% пропозиція грошей перевищує потреби людей в грошах для угод і активів, утворюється надлишок пропозиції грошей над попитом на них. Люди купують не грошові активи і процентні ставки знижуються до тієї пори, доки встановиться нова рівновага при рівноважній ставці проценту – 2,5% на рік (крапка Е2).

Припустимо, попит на гроші збільшився до D¢m із-за зростання рівня цін (причина, наприклад, – зростання цін на енергоносії) при незмінному реальному ВНП. Якщо пропозиція грошей Sm не зміниться, то підвищений попит на гроші викличе зростання рівноважної процентної ставки до 7,5% (крапка рівноваги Е¢). Проведення більш м’якої монетарної політики (збільшення пропозиції грошей до Sm2) або зменшення попиту на гроші при спаді виробництва приведе до зниження рівноважної ставки проценту.

2 питання. У статті "Містер Кейнс і "класики" (1937) Дж. Хікс - представник неокейнсіанства – уперше запропонував спільно розглянути дві криві. Одна з них характеризує рівноважні співвідношення між обсягом сукупного продукту (доходу) і позичковим процентом, що утворюються у грошовій сфері – LM (крива Liquidity — Money). Інша — рівноважні співвідношення, які виникають на ринку капіталу – IS (крива Investment — Saving). Перетин цих кривих визначає рівноважні розміри доходу. Ця схема була синтезом класичного підходу (розгляд економіки як сукупності ринків) з Кейнсовою теорією (агрегати, проблема макроекономічної рівноваги). По перше, вона враховувала перевагу ліквідності (попит на гроші залежить від процентних ставок), і, по-друге, масштаби заощаджень визначались лише розмірами доходу. Схема Дж. Хікса певною мірою "добудовувала" ті логічні зв'язки, що не були розвинуті Дж.М. Кейнсом в явній формі. У листі Дж. Хіксу Кейнс повідомив, що вважає його статтю цікавою і що у нього по суті немає будь-яких особливих критичних зауважень. Дотепер схема Дж. Хікса вважається класичним зразком чіткого формалізованого виділення головної лінії аналізу в складному лабіринті теоретичних міркувань роботи Кейнса "Загальна теорія зайнятості, процента і грошей". Після багатократного тиражування у навчальній літературі вона з часом перетворилась на стандартний метод викладання макроекономічної теорії.

У макроекономічній моделі Дж. Хікса аналіз сукупного виробництва проводиться у двох секторах (чи макроринках): реальному (виробничому - ринок благ) і грошовому, який відображає стан справ на ринку позичкового капіталу.

Якщо в реальному секторі умовою рівноваги є рівність між інвестиціями і заощадженнями (IS), то на грошовому — рівність між попитом на ліквідність і грошовою масою (LM).

Хікс побудував графік функції заощаджень та інвестицій (IS) в системі координат r (норма процента) і Y (національний дохід), і в такій самій системі — графік функції ліквідності — грошового попиту (LM). Крива IS характеризує рівновагу на ринку товарів і послуг, крива LM — рівновагу на ринку грошей та фінансових активів. Поєднавши два графіки, вчений отримав їх перетин — знамениту модель IS — LM Хікса чи "Хрест Хікса". Схожого підходу в подальшому дотримувався інший відомий представник неокейнсіанства — Е. Хансен, внаслідок чого поширена в літературі назва моделі містить прізвища обох вчених. На мал. 2. графічно представлено модель IS — LM Хікса -- Хансена.



1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)