АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мал. 2. Модель IS — LM

Читайте также:
  1. I. Базовая модель оценки ценных бумаг.
  2. S-образная модель роста популяции
  3. Автомодельность
  4. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  5. Аналітична математична модель поверхні (підводного аппарата)
  6. Англо-американская модель
  7. Апарат штучного дихання ручний портативний. Модель 120
  8. Арбитражная модель оценки требуемой доходности
  9. Базовая эталонная модель взаимодействия открытых систем
  10. Бихевиористская» модель семейного воспитания.
  11. БРИТАНСКАЯ МОДЕЛЬ БУХГАЛТЕРСКОГО УЧЕТА
  12. БУДУЩЕЕ – ВЫБРАННАЯ ВАМИ МОДЕЛЬ ПОВЕДЕНИЯ НЕ СООТВЕТСТВУЕТ ВАШЕМУ ИСТИННОМУ ИДЕАЛУ.

r - норма процента; Y – національний дохід; I – інвестиції; S – заощадження; L – функція ліквідності; M маса грошей; IS – функція заощадження та інвестицій; LM – функція ліквідності – грошового попиту.

Поділ макросистеми на два основних сектори економіки (реальний і грошовий) відповідав традиційним неокласичним підходам. Разом з тим їх поєднання в одній моделі та дослідження їх взаємодії дало можливість з кейнсіанських позицій детальніше дослідити макроекономічну рівновагу. Зрушення на одному з ринків тягне за собою зрушення на іншому та зміну умов макрорівноваги. Тим самим модель Хікса відображає сутність "неокласичного синтезу", поклавши початок дослідженням взаємодії реального та грошового ринків.
Ця модель стала основою для інтерпретації кейнсіанства як теорії депресивної економіки. "Хрест Хікса" одночасно дав реальні підстави для трактування теорії Кейнса лише як окремого випадку більш загальної теорії — "неокласичного синтезу". Модель дає змогу з'ясувати стійкість економічної рівноваги, як саме на ній позначаються різні методи державного регулювання, як впливає інфляція тощо.

Модель IS-LM досліджується в короткостроковому періоді, коли економіка не перебуває у стані повної зайнятості ресурсів, рівень цін (Р) — фіксований, а ставка процента (r) і доход (Y) — змінюються. Оскільки P=const, то номінальні і реальні значення всіх змінних моделі збігаються. Точка перетину кривих IS та LM — точка рівноваги Е — визначає доход Y=Y* і процентну ставку r = r *, які забез­печують рівновагу як товарного, так і грошового ринків при заданих значеннях екзогенних змінних моделі.

Крива IS визначає всі можливі види співвідношень доходу (Y) та процентної ставки (r), які відповідають рівновазі на товарному ринку, але не показує, при якому саме сполученні Y та r ринок товарів буде стабілізований. Аналогічним чином крива LM при будь-яких заданих М та Р не показує, яка саме комбінація r та Y фактично забезпечить рівновагу грошового ринку. Але якщо ми сполучимо криві IS та LM у рамках однієї моделі, то побачимо, що при заданих М та Р існує лише єдина комбінація Y та r, яка одночасно забезпечує встановлення рівноваги на ринках товарів і грошей, а саме — Y * та r *. Отже, рівновага в економіці визначається кривими IS та LM, взятими разом.

Згідно моделі IS-LM, економічна система сягає стану рівноваги, коли фактичні видатки дорівнюють плановим, а попит на реальні грошові кошти дорівнює пропозиції грошей.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)