АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники обсягу продукції (послуг)

Читайте также:
  1. Аналіз асортименту і структури продукції.
  2. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  3. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  4. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  5. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  6. Аналіз рентабельності продукції.
  7. Аналіз ритмічності випуску продукції
  8. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  9. Аналіз трудомісткості продукції
  10. Аналіз узагальнюючих показників якості продукції
  11. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.
  12. Аналіз якості виготовленої продукції.

За умов товарного виробництва та ринкової економіки виготовлена продукція, виконана робота або надана послуга є то­варом, котрий має не лише споживну, а й цінову вартість. Для пос­тійного й повного задоволення потреб ринку планування та облік товарів, що їх виготовляють на продаж, здійснюється в натураль­них (фізичних) і вартісних (грошових) вимірниках.

Важливо зважити на те, що ступінь задоволення потреб ринку можна охарактеризувати виходячи насамперед з показників обся­гу товарів певної номенклатури й асортименту в натуральному вигляді.

Номенклатура продукції — це перелік найменувань виробів, завдання з випуску яких передбачено планом виробництва про­дукції.

Асортимент — це сукупність різновидів продукції кожного найменування, що різняться за відповідними техніко-економічними показниками (за типорозмірами, потужністю, продуктивні­стю, дизайном тощо). Номенклатура й товарний асортимент включають традиційну продукцію, попит на яку зберігається, а також нову продукцію, дослідні зразки принципово нових виробів.

Вимірниками продукції в натуральному виразі є конкретні фі­зичні одиниці — штуки, тонни, метри тощо. У практиці плану­вання та обліку обсягу продукції іноді використовують умовно-натуральні (наприклад, умовні банки консервів, умовні листи шиферу, штуки цегли) і подвійні натуральні показники (напри­клад, виробництво сталевих труб може вимірюватися тоннами та метрами, тканин — погонними і квадратними метрами).

Обсяг продукції у вартісному виразі на більшості підприємств різних галузей виробничої сфери визначається показниками то­варної, валової, чистої продукції.

Товарна продукція є зазвичай вартісним показником, що дає змогу визначити загальний обсяг виробництва підприємства як суму обсягів виробництва різних видів продукції, напівфабрика­тів, робіт і послуг виробничого характеру, призначених для реа­лізації різним споживачам, а також обчислювати низку макроекономічних та узагальнюючих похідних показників розвитку національної економіки.

ТП = ГВ + НФ + ПП,

де ТП — товарна продукція у вартісному виразі;

ГВ — сума обсягів готових виробів для реалізації споживачам;

НФ — напівфабрикати власного виготовлення, призначені для реалізації замовникам;

Пп — послуги промислового характеру, які реалізуються спо­живачам.

 

Показник валової продукції, окрім елементів, які входять до складу товарної продукції, включає також зміну залишків незаве­ршеного виробництва протягом розрахункового періоду, вартість сировини й матеріалів замовника та деякі інші елементи залежно від галузевих особливостей виробничої діяльності підприємства. Причому динаміка залишків незавершеного виробництва врахо­вується лише на тих підприємствах машинобудування та металообробки, де тривалість виробничого циклу для переважної біль­шості видів продукції значна. Слід також знати, що обсяг то­варної і валової продукції виробничого об'єднання, у складі яко­го підприємства або інші виробничі ланки перебувають на само­стійному балансі, визначається за сумою відповідних їх показників.

ВП = ТП - ЗНВо + ЗНВі + ВСМз

де ВП — валова продукція:

ЗНВо — залишки незавершеного виробництва на початок року;

ЗНВ1 — залишки незавершеного виробництва на кінець року;

ВСМ3 — вартість сировини і матеріалів замовника.

 

З метою повнішої характеристики динаміки виробництва про­дукції та показників його ефективності (передовсім продуктив­ності праці) здійснюються розрахунки чистої продукції. За вихід­ну базу для її обчислення беруть обсяг товарної продукції, з вартості якої виключають матеріальні витрати і суму амортиза­ційних відрахувань, тобто вартість так званої уречевленої праці, елімінуючи вплив останньої на величину загальної вартості про­дукції, що її виробляє підприємство. За економічним змістом по­казник чистої продукції відбиває додану вартість і завдяки цьому характеризує результати використання саме власного трудового потенціалу. Відтак показник чистої продукції доцільно застосо­вувати для об'єктивної оцінки рівня ефективності виробничо-господарської діяльності підприємства.

ЧП = ТП-ВМ,

де ЧП — чиста продукція;

Вм — матеріальні і прирівняні до них витрати на виробництво річного обсягу продукції.

Проте міру задоволення ринкового попиту на ту чи ту проду­кцію відбиває не обсяг її виробництва в натуральному й вартіс­ному виразі, а обсяг фактично реалізованих (проданих) виробів. З огляду на цю важливу обставину варто визначати й контролювати також планові (очікувані) й фактичні обсяги реалізованої продукції.

Плановий (очікуваний) показник реалізованої продук­ції визначають виходячи з передбаченого виробничою програ­мою підприємства на відповідний рік обсягу товарної продукції, і урахуванням зміни залишків, нереалізованих на початок і кі­нець розрахункового періоду, а фактичний — після оплати спо­живачем (замовником) вартості продукції та надходження відповідних грошових сум на банківський рахунок постачальника.

РП = ТП + ЗНПо – ЗНП1,

3НП0 — залишки нереалізованої продукції на початок року;

ЗНП1 — залишки нереалізованої продукції на кінець року.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)