АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз якості виготовленої продукції

Читайте также:
  1. Алонж аналіз
  2. Аналіз алгоритмів
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  5. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання робочого часу
  9. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  10. Аналіз витрат за економічними елементами.
  11. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  12. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.

 

Питання якості – це питання економії матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Якість характеризується надійністю, довговічністю, безпекою, наявністю або відсутністю рекламації.

В умовах ринку забезпечення конкурентоспроможності, отримання найбільш вигідних контрактів можливі для тих підприємств, у яких рівень якості відповідає вимогам внутрішнього і зовнішнього ринків. Тому оцінка якості є найважливішою складовою економічного аналізу.

Основними завданнями аналізу якості є:

· оцінка якості продукції, що випускається;

· виявлення причин зниження якості;

· встановлення впливу зміни якості на обсягу випуску.

В умовах ринку оцінка якості будується на показниках, що відображають конкурентоспроможність продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Якість – це величина непостійна. Вона залежить від:

· рівня техніки і технології, що застосовується;

· рівня кваліфікації;

· дисципліни.

До узагальнюючих показників, що характеризують якість продукції, відносяться:

· обсяг і питома вага сертифікованої продукції в загальному обсязі випуску продукції;

· питома вага нової продукції в загальному її випуску;

· питома вага продукції вищої категорії якості;

· середній коефіцієнт сортності;

· питома вага продукції, що відповідає світовим стандартам;

· питома вага продукції, що експортується.

Узагальнюючі показники характеризують якість всієї продукції незалежно від її вигляду і призначення.

Приватні показники якості характеризують технічні і споживчі властивості продукції.

Наприклад. У харчовій промисловості якість характеризує жирність, наявність сторонніх домішок, вміст сухих речовин; у машинобудуванні – надійність, безвідмовність, довговічність, продуктивність.

Аналіз якості доцільно здійснювати на стадії проектування. З 1 січня 1992 року введена сертифікація продукції. Сертифікація – це процедура, за допомогою якої авторитетним органом перевіряється і з’ясовується відповідність окремих видів продукції вимогам, визначених в нормативно-технічних документах. Рівень якості оцінюється у всіх країнах у відповідності до прийнятих в 1987 році Міжнародною комісією зі стандартизації нормативно-технічним документам, відомих в діловому світі як стандарти ІСО.

Сертифікація здійснюється органом Держстандарт і інститутами, що отримали назву ГОСТ. Органи, що здійснюють сертифікацію, є незалежними. Їх завдання полягає в тому, щоб дати об'єктивну авторитетну оцінку якості. Для цього проводяться типові випробування і державний нагляд за якістю сертифікованої продукції. За наслідками випробувань, якщо випробування підтвердили відповідність продукції вимогам нормативного документа, виробникові видається сертифікат.

Аналіз якості починається із загальної оцінки виконання завдання і динаміки випуску сертифікованої продукції (СП). Дані для аналізу беруться з оперативно-технічного обліку і звітності.

Аналітичними показниками, що характеризують якість, є питома вага (П) або коефіцієнт (К) сертифікованої продукції в загальному обсязі випущеної продукції (Q) в оптових цінах підприємства, що діють, без ПДВ і акцизів:

 

 

Показники характеризують частку у відсотках або рівень продукції в копійках на 1 грн. загального обсягу продукції (робіт, послуг).

Зіставляючи фактичну питому вагу або коефіцієнт сертифікованої продукції з аналітичними показниками за минулий рік або завданням, можна судити про виконання завдання підвищення якості або зміні якості в порівнянні з минулим роком.

При невиконанні завдання по випуску сертифікованої продукції необхідно проаналізувати номенклатуру сертифікованої продукції і встановити, за якими видами продукції фактичний обсяг не досягнув планового рівня. Слід з'ясувати причини зміни питомої ваги сертифікованій продукції в порівнянні з минулим роком (табл. 8).

Таблиця 8


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)