АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз використання виробничих потужностей

Читайте также:
  1. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  2. Аналіз алгоритмів
  3. Аналіз використання виробничого обладнання
  4. Аналіз геоморфологічних умов господарювання
  5. Аналіз даних засобами Excel
  6. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  7. Аналіз є однією із функцій управління
  8. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  9. Аналіз і синтез релейно-контактних схем
  10. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  11. Аналіз котирування акцій компанії «TUI Travel»

Під виробничою потужністю підприємства розуміють максимальний обсяг продукції, який підприємство може виготовити за певний період часу при досягнутому рівні техніки, технології, організації праці і виробництва з врахуванням прогресивних норм трудових витрат.

Покращення використання виробничих потужностей – один із основних напрямків роботи по інтенсифікації виробництва.

При визначенні виробничої потужності виходять із необхідності інтенсивного використання обладнання і площ підприємства. Виробнича потужність розраховується за всією номенклатурою продукції, яка виготовляється підприємством у розрізі всіх виробничих цехів. Одиницею виміру виробничої потужності є натуральні і вартісні показники.

Виробнича потужність є змінною величиною і формується під впливом механізації й автоматизації виробництва, модернізації та реконструкції обладнання, вдосконалення технології виробництва, підвищення якості матеріальних ресурсів і т.д.

При розрахунку виробничої потужності беруть до уваги факторну модель взаємозв’язку обсягу продукції та засобів праці.Тому виробнича потужність залежить від:

· Середньої кількості одиниць наявного обладнання з врахуванням його зміни протягом періоду (надходження, вибуття).

· Планового фонду машинного часу. При визначенні виробничої потужності не враховують простої обладнання, пов’язані з нестачею робочої сили, сировини, палива, електроенергії, а також втратами робочого часу у зв’язку з браком у виробництві.

Таким чином, враховуються тільки технологічно неминучі втрати, розмір яких визначається технологією і виробничими нормативами.

· Потужності одиниці обладнання з врахуванням прогресивного рівня виконання норм праці виробничих робітників.

Баланс потужності підприємства має такий вигляд: Потужність на кінець звітного періоду = Потужність на початок періоду + Середня потужність, яка введена протягом періоду – Середня потужність, яка вибула протягом періоду.

Введена (виведена) середня потужність обладнання = Введена (виведена) потужність протягом періоду х Кількість повних місяців, що залишилися до кінця аналізованого періоду (кількість повних місяців їх функціонування аналізованого протягом періоду): 12.

Основними формами введення в дію потужностей є:

· придбання цілісних майнових комплексів. Ця форма реальних інвестицій забезпечує галузеву, товарну чи регіональну диверсифікацію діяльності підприємств, сприяє росту виробничого потенціалу та підвищення його ринкової вартості;

· нове будівництво. Інвестиційна операція, пов’язана з будівництвом нового об’єкта з закінченим технологічним циклом. Вона використовується тоді, коли підприємство планує збільшити обсяги своєї операційної діяльності з метою завоювання та розширення частки ринку;

· реконструкція – передбачає вдосконалення всього виробничого процесу на основі застосування інновацій з метою радикального збільшення матеріально-технічної бази підприємства, суттєвого підвищення якості продукції, впровадження ресурсозберігаючих технологій і т.п. Реконструкція супроводжується розширенням виробничих площ, будівництвом нових споруд, будівель замість ліквідованих на території діючого підприємства;

· модернізація, пов’язана з удосконаленням і приведенням активної частини основних засобів (основного парку машин, механізмів і обладнання, що використовуються підприємством у процесі операційної діяльності) до вимог і досягнень сучасного рівня науково-технічного прогресу;

· оновлення окремих видів обладнання. Ця інвестиційна операція не змінює загального перебігу технологічного процесу. Вона пов’язана із заміною (у зв’язку з фізичним зносом) чи придбанням (у зв’язку з ростом обсягів діяльності чи необхідністю підвищення продуктивності праці) окремих нових видів обладнання.

Вибуття основних засобів відбувається через їх продаж, передачу іншим стороннім юридичним та фізичним особам, списання внаслідок морального та фізичного зносу та ін.

Для оцінки повноти використання підприємством своїх потенційних можливостей розраховують коефіцієнт (процент) використання виробничих по­тужностей як відношення фактичного (планового) обсягу продукції до вели­чини середньорічної потужності підприємства.

Плановий обсяг продукції (виробнича програма), як правило, нижче виробничої потужності, так як у ній враховуються конкретні умови даного періоду.

Покажемо розрахунок коефіцієнта використання виробничої потужності на конкретному прикладі в таблиці 2.23.

 

Таблиця 2.23

Оцінка використання потужності

Показники План Факт
1. Потужність на початок періоду (виріб «В»), тис. шт.    
2. Введена середня потужність за період, тис. шт. 2,0 2,0
У тому числі за рахунок:    
модернізації обладнання 1,0 1,0
вдосконалення виробничого процесу 1,0 1,0
3. Вибуття середньої потужності за період, тис. шт. 0,7 1,0
4. Середня потужність за період (ряд.1 + ряд.2 – ряд.3) 221,3  
5. Випуск продукції, тис. шт.    
6. Використання середньої потужності (ряд.5: ряд.4) х 100% 85,86 92,04

 

Як показують дані таблиці 2.7, підприємство в звітному періоді свої виробничі можливості використовує на 92,04%. Таким чином, запланований рівень використання виробничих потужностей перевиконаний на 6,18%.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)