АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз геоморфологічних умов господарювання

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. Аналіз алгоритмів
  3. Аналіз використання виробничих потужностей
  4. Аналіз використання виробничого обладнання
  5. Аналіз даних засобами Excel
  6. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  7. Аналіз є однією із функцій управління
  8. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  9. Аналіз і синтез релейно-контактних схем
  10. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  11. Аналіз котирування акцій компанії «TUI Travel»

Дніпропетровська область є унікальною серед інших областей України за розмаїттям родовищ корисних копалин. В її надрах виявлено 302 родовища, по 274 з яких затверджені балансові запаси, і близько 950 рудопроявів; видобувається 39 видів мінеральної сировини. На території області розміщені більші частини басейнів корисних копалин – Криворізького залізорудного (Кривбас), Нікопольського марганцеворудного, Донецького кам’яновугільного (Західний Донбас), Дніпровського буровугільного, Дніпровсько-Донецького нафтогазоносного району, Придніпровська титаноносна провінція. В цілому із надр області видобувається більше 50% державного видобутку різних корисних копалин.

У межах області розвідано велику кількість родовищ неметалевих корисних копалин. Область володіє єдиними в Україні родовищами талько-магнезитів (Правденське), бокситів (Високопільске). Просянівське родовище первинних каолінів за запасами і якістю сировини вважається кращим у світі. В надрах області зосереджені значні поклади каменеоблицювальної сировини. У краї розвідано 15 родовищ мінеральних вод, що дає можливість повністю забезпечити потреби населення у лікувальних, лікувально-столових і столових мінеральних водах.

Майбутнє області – у розвитку кольорової, золотовидобувної та золотопереробної галузей. Потенційні ресурси золота, молібдену, вольфраму в межах Сурської, Чортомлицької, Верхівцевської тектонічних структур, а також Кривбасу переконливо свідчать, що по завершенні геологорозвідувальних робіт область буде мати декілька крупних (за запасами) родовищ золота (Сергіївське, Балка Золота та Балка Широка) і середніх родовищ молібдену і вольфраму. Перспективним є також виявлене родовище силікатних нікелевих руд (Сухохуторське).

Поверхня області – хвиляста рівнина висотою 100–200 м над рівнем моря. На північному заході – відроги Придніпровської височини (вис. до 193 м), яка поступово знижується у південно-східному напрямі і обривається до долини Дніпра крутим уступом. На крайньому півдні ця височина переходить у Причорноморську низовину. Лівобережна частина області зайнята Придніпровською низовиною, на крайньому південному сході – відроги Приазовської височини (тут, у Покровському районі, знаходиться найвища точка області – 211 м). У цілому поверхня дуже розчленована глибокими долинами річок, балками і ярами.

На практиці географічних досліджень часто здійснюють панорамні спостереження на місцевості. Для цього обираються характерні пункти, точки, з яких відкривається широке видноколо на місцевість. Такими точками можуть слугувати і найвищі відмітки форм рельєфу – гірські вершини, кургани, підвищені ділянки тощо. Дальність видимого горизонту із панорамної точки буде залежати від її висоти, а також від природних умов – прозорості атмосфери, перешкод у вигляді форм рельєфу, високих будівель тощо. Для рівнинної пологої території за сприятливих погодно-кліматичних умов розраховані значення дальності лінії видимого горизонту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)