АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Україна в післявоєнний період. Криза авторитаризму

Читайте также:
  1. SOS, або Лісапетна моя Україна
  2. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  3. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.
  4. Берлінський криза 1948г.и розкол Німеччини
  5. В) основний зміст діяльності у післявоєнний час Р. Шухевича.
  6. ВИДИ РОБІТ З ПИСЬМА В БУКВАРНИЙ ПЕРІОД.
  7. Г) номінальна ставка за вирахуванням темпу інфляції за певний період.
  8. Економічна криза 2008-2009рр.
  9. Загальна характеристика відносин Україна – Європейський Союз
  10. Заняття 2. Київська Русь-Україна.
  11. ІІІ період. 1924-1929рр. - період економічної стабілізації.
  12. КРИЗА НАРОДЖЕННЯ ЯК ЗВ'ЯЗОК ПОКОЛІНЬ

План

1. Соціально –економічний розвиток.

2. Соціально – політична динаміка життя українського суспільства

 

Розгром фашистської Німеччини та її союзників привів до докорінних змін у Європі та в усьому світі. Яких? Разом з тим зріс авторитет Радянського Союзу та УРСР на міжнародній арені. Тоді, після закінчення війни ні у кого не викликало сумніву, що саме завдяки героїчній боротьбі радянських народів було зламано хребет фашистській Німеччині. Україна була визнана як суб'єкт міжнародного права і брала участь у вирішенні багатьох питань післявоєнного устрою світу. Схарактеризуйте діяльність української дипломатії при заснуванні Організації Об'єднаних Націй, в роботі ЮНЕСКО та інших впливових міжнародних організацій. Завдяки чому стало можливим членство України як окремої держави в ООН та в інших міжнародних організаціях? Серед інших причин виділіть той безумовний факт, що на членстві України та Білорусії в ООН наполягав Й.Сталін, який прагнув таким чином посилити вплив Радянського Союзу на вирішення проблем повоєнного світу.

У самому ж СРСР право України на самостійні міжнародні відносини було скоріше формальним, бо монополія на зовнішню політику належала ЦК ВКП(б) і особливо Сталіну.

Соціально-політичне та економічне життя України, як і усієї країни, в післявоєнні роки було наповнене суперечностями. Радянські люди зробили великий внесок у перемогу над фашизмом, але війна призвела до серйозних демографічних, економічних та політичних змін (втрат та здобутків). Серед втрат найболючішими та найдорожчими були людські. За війну населення республіки скоротилось на 14,5 млн. осіб. Величезними були і матеріальні втрати. Наведіть приклади. Після звільнення України від окупантів залишилося лише близько 19% промислових підприємств, інші лежали в руїнах. Ще більш ускладнювали ситуацію посуха 1946 року і зумовлений нею голод. Назвіть основні причини голоду 1946-1947 років. Чи можна було запобігти загибелі більше ніж 800 тис. осіб? Порівняйте причини і наслідки голоду 1932-1933 і голоду 1946-1947 років. Відбудова народного господарства України розпочалась відразу ж після звільнення її територій від окупантів. Насамперед відбудовувалась важка промисловість, енергетика, транспорт. У відбудову цих галузей виділялось 88% капіталовкладень. Для порівняння, на відбудову сільського господарства виділялось усього 7% вкладень, хоч втрати цієї сфери економіки в роки були величезними. В результаті посилилися диспропорції в розвитку економіки на користь галузей військово-промислового комплексу. Відбудувати народне господарство України допомагали всі республіки СРСР. Відбудували українську економіку за рахунок коштів державного бюджету, репарацій з Німеччини, використовування примусової праці військовополонених, робітників, колгоспників, інтелігенції. В той же час, треба констатувати, що відбудова народного господарства відбувалась в умовах загального патріотичного піднесення, ентузіазму населення. Зруйноване в роки війни було відбудоване ціною неймовірних зусиль, самовідданої праці мільйонів людей (наведіть приклади трудового героїзму робітників, колгоспників та інтелігенції України при відбудові зруйнованого війною господарства).

Героїчні зусилля народу дали свої плоди: вже у 1948 році українці відчули реальне поліпшення життя, але довоєнного рівня вдалося досягти лише на початку 50-х років. Зверніть увагу на те, що на відміну від країн Західної Європи відбудова народного господарства України, як і всього СРСР, відбувалась на застарілій технічній базі, без впровадження нових технологій, на фоні поглиблення командно-адміністративних методів керівництва економікою. Уже в той час почали створюватися передумови технологічного відставання як України так і СРСР в цілому від розвинутих країн Заходу. До того ж відбудова народного господарства здійснювалась в умовах „холодної" війни, країни Заходу припиняли або обмежували торгові відносини з СРСР, порушували умови поставок. Розраховувати можна було лише на власні сили.

Характеризуючи політичні наслідки війни, треба звернути увагу на те, що саме в той час відбулось повне і остаточне об'єднання етнічних українських земель. В результаті територія УРСР збільшилась на 11Отис.км, а населення - майже на 7 млн. чол. Були встановлені і гарантовані нові кордони з Польщею, Чехословаччиною, Угорщиною і Румунією. Схарактеризуйте зміни в національному складі населення України, що відбулися в роки Великої Вітчизняної війни та повоєнне десятиліття. Чим можна пояснити зростання чисельності росіян в Україні? Значно зросло політичне та економічне значення республіки в складі СРСР. В той же час політичне життя в Україні було затьмарене збройною боротьбою в західних регіонах України. Саме там Радянська влада зіткнулася з ворожим ставленням Української греко-католицької церкви і сильним впливом ідей націоналізму серед населення. Розкажіть про трагічні наслідки польсько-радянської операції "Вісла". Схарактеризуйте дії ОУН-УПА і НКВС. Назвіть основні причини поразки УПА.

У розвиток західних областей України вкладались великі кошти. Цей напрям роботи був визнаний пріоритетним (схема 5.1). Західним областям в першу чергу направлялось обладнання, сільськогосподарська техніка, будівельні матеріали. До 1951 року промисловість цього регіону України виросла майже на 230% порівняно з 1945 р. і становила 10% промислового виробництва усієї республіки. Розвивалась освіта. У 1950 році у вищих навчальних закладах Західної України навчалось близько 33 тис. студентів.

 

Для реалізації політики радянізації в Західну Україну були направлені працівники партійного апарату, правоохоронних органів, державної безпеки, культури, освіти з інших регіонів України.

Перемога у Великій Вітчизняній війні сприяла зростанню самоповаги і самооцінки радянського народу, який чекав демократичних змін у суспільстві. Окремі представники партійних і урядових структур розуміли необхідність демонтажу тоталітарно-репресивної системи і пом'якшення морально-психологічного клімату в суспільстві. Натомість сталінський режим посилив контроль над суспільством, посиливши ідеологічний тиск і духовне оброблення народних мас і здійснюючи прямі репресії проти інакомислячих. Удар сталінської каральної машини був спрямований насамперед проти інтелігенції. Чому? Відповідаючи на це запитання, дайте оцінку ідеологічній кампанії (під керівництвом секретаря ЦК ВКП(б) А.Жданова) щодо „наведення порядку" в галузі науки, літератури, культури та мистецтва. Чим могло закінчитися для видатних діячів науки і культури України звинувачення в „ідеологічних помилках"; „українському буржуазному націоналізмі"?

5 березня 1953 року помер Й.Сталін. До влади в партії і державі прийшло "колективне керівництво", в якому зміцнював свої позиції М.С.Хрущов. У вересні 1953 року його було обрано Першим секретарем ЦК КПРС. Саме М.Хрущов став ініціатором здійснення нової політики, яку пізніше стали називати „хрущовською відлигою".

У 1954 р. на честь 300-річчя Переяславської угоди указом президії Верховної Ради СРСР Кримська область була приєднана до території УРСР. Розкрийте значення цього акта для України.

У лютому 1956 року відбувся XX з'їзд КПРС. Найважливішим питанням з'їзду було питання про культ особи Й.Сталіна та його наслідки. Розпочався процес десталінізації суспільного життя в країні. Дайте загальну характеристику хрущовської "відлиги" в культурному житті та її наслідків для України (схема 5.2).

Зверніть увагу на роль і місце інтелігенції в цьому процесі. Одним із наслідків десталінізації суспільства стала реабілітація невинно репресованих людей, реабілітація і повернення з місць заслання цілих народів.

Таким чином, процес десталінізації відбувався як процес ліквідації найбільш негативних проявів та наслідків тоталітарного режиму, а не суті самого режиму. Численні проблеми суспільства, породжені сталінізмом, так і не були вирішені. Не були засуджені злочинні методи колективізації та пов'язані з цим масові депортації селян і голодомор 1932-1933 років, масові виселення жителів Західної України, хоча сам факт виселення цілих народів був визнаний незаконним, деякі народи не отримали дозволу на повернення до рідних місць: татари, німці та ін. Не всі жертви сталінського терору були реабілітовані, багато з них залишались „ворогами народу". Громадянські права порушувались і в період десталінізації. Керівництво, яке на словах засуджувало сталінізм, на практиці часто користувалось сталінськими методами (схема 5.3). Паралельно з реабілітацією сталінських жертв здійснювалися нові політичні репресії. Для підтвердження цього факту слід згадати Закон,Дро кримінальну відповідальність за державні злочини" від 25 грудня 1958 року, який містив статтю „антирадянська агітація і пропаганда".

Демократизація сприяла розширенню прав республік СРСР, у тому числі і України. У чому це проявлялось?

Зверніть увагу, що усі заходи здійснювалися „з дозволу" і під контролем московського центру, який згодом повернув собі командні функції в управлінні республіками. В цей же час почалось проведення глибоких змін в економіці. Чим була викликана необхідність проведення реформ? У чому вони полягали (схема 5.4.).

Як вони проводилися? Чому пошуки нових методів управління економікою не увінчались успіхом? У чому полягає і чим пояснюється обмеженість і непослідовність реформ 50-х - першої половини 60-х років? Відповідаючи на це питання, зверніть увагу на те, що, починаючи реформи партапарат зробив усе, щоб вони не торкнулися основ суспільно-політичної системи.

У чому полягала суперечність культурного життя в Україні в часи "відлиги"? Хто такі "шістдесятники"?

Сам М.Хрущов був переконаний, що радянська система в СРСР є історично виправданою і справедливою, прогресивною, з великим майбутнім. На його думку, просто необхідно було позбавитися сталінських методів керівництва, наслідків культу особи, тобто провести десталінізацію.

Повної демократизації суспільства не відбулося. Розвінчавши культ особи Сталіна, сам Хрущов був не проти створення культу власної особи. Тоталітарний режим зберігся, хоч і в дещо зміненому вигляді.

 

Процес десталінізації, розпочатий М.С.Хрущовим, викликав до життя рух дисидентів, які вимагали розширення громадянських, релігійних і національних прав громадян СРСР. Дайте характеристику цьому процесу. Розкажіть про зародження правозахисного руху в Україні. Зверніть увагу, що саме в роки відлиги з'явилось покоління людей, які вперше поставили під сумнів офіційно декларовані комуністичні цінності та ідеали на фоні низького рівня життя населення. Поступовий відхід від тоталітаризму формував нову суспільну свідомість, нові погляди на майбутнє країни.

Друга половина 60-х — початок 80-х років є одним із найсуперечливіших періодів історії радянського суспільства, яке отримало назву "епоха застою". В жовтні 1964 р. на пленумі ЦК КПРС М.С.Хрущова звільнили від обов'язків Першого секретаря ЦК і Голови Ради Міністрів СРСР. До влади прийшла консервативна частина партійної верхівки на чолі з Л.І.Брежнєвим - прибічниками неосталінізму. На зміну "відлизі" прийшла реакція. Всі господарські та адміністративно-партійні реформи М.Хрущова було згорнуто.

В 1965 р. були розпочаті чергові економічні реформи. Але й вони закінчились крахом. Чому? В результаті країна продовжувала розвиватися дуже повільно, екстенсивним (що це таке?) шляхом. Щоправда дещо зріс життєвий рівень людей. Було досягнуто воєнно-стратегічного паритету зі США. Проте гонка озброєнь виснажила державу. Зміцнилась безгосподарність і корупція, набула поширення "тіньова" економіка. Все більш відвертим став розрив між словами і справами керівництва країни. Дайте загальну характеристику цьому періоду життя країни. Хто несе за це відповідальність? З'ясовуючи причини гальмування реформ 60-х років, зверніть увагу на те, що вони (як і попередні хрущовські) не мали комплексного характеру, не охоплювали всіх сфер життя, не були соціально спрямованими, до того ж вводилися "зверху" і не були підтримані народом, не стали його справою. У радянському суспільстві поширювались настрої конформізму, соціального нігілізму, аморальності, пияцтва, стрімко знижувався рівень культури та освіченості.

Посилення ідеологічного тиску прискорило формування дисидентського і правозахисного руху. Розкажіть про програми і цілі правозахисників. Дайте характеристику діяльності Української Гельсінської Групи. Нове брежнівське керівництво взяло курс на реанімацію сталінізму. Що таке „неосталінізм" і які його наслідки для України? За що московське керівництво зняло з посади Першого секретаря ЦК КПУ П.Шелеста? Порівняйте політику В.Щербицького і П.Шелеста стосовно Москви.

На початку 80-х років, внаслідок введення Радянських військ в Афганістан, різко загострилась міжнародна обстановка. Розпочався новий, космічний, етап гонки озброєнь. Радянське суспільство дедалі глибше втягувалося в соціально-економічну та ідеологічну кризу.

Проаналізуйте причини кризи тоталітарної системи. Зверніть увагу на
те, що, мабуть, найбільшим гальмом економічного розвитку була відсутність
зацікавленості працівників у результатах своєї праці через відчуження їх від
засобів виробництва, від права розпоряджатись виробленою продукцією. До
того ж у 70-80-х роках стало зрозуміло, що радянська система не витримує
конкуренцію з західною системою, яка базується на ринковій економіці та
демократії.

СРСР, а з ним і Україна неухильно сповзала в тяжку економічну кризу. Це було настільки очевидним, що навіть серед вищих ешелонів партійного державного керівництва почали формуватися реформаторські сили.

Зупинити наростання кризових процесів спробувало нове радянське керівництво на чолі з М. Горбачовим. У 1985 році було проголошено курс на перебудову радянської системи. У чому полягала офіційна концепція „перебудови"? На здійснення яких завдань вона спрямовувалась? Яка її кінцева мета?

Однією з найважливіших причин "перебудови", яку розпочав у 1985 р. М.Горбачов, була необхідність зменшити тягар гонки озброєнь, яка заводила Радянський Союз в економічну прірву. Перебудова починалася під традиційним гаслом "прискорення соціально-економічного розвитку". У 1987 році було розроблено програму радикальної реформи управління економікою. У чому полягала суть цієї програми? Чи була вона перспективною? Чи можна було реформувати економіку, не торкаючись політичної системи? Темпи зростання національного доходу продовжували знижуватися. Назвіть причини дестабілізації економіки та загострення соціальних проблем.

Трагедією народу став вибух 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Причиною цієї найбільшої атомної катастрофи в історії людства була низька якість проектування, виготовлення та обслуговування техніки. Які наслідки цієї катастрофи для України і для всього людства?

Що таке „гласність" і „демократизація"? Чи можна ототожнювати гласність періоду перебудови з повною свободою слова, а демократизацію -зі справжньою демократією? Які наслідки для українського визвольного руху мали демократизація суспільства і послаблення політичного контролю та ідеологічної цензури? Розкажіть про діяльність неформальних організацій та політичних партій і рухів.

Зверніть увагу на те, що в українському суспільстві доби „перебудови"
зростав інтерес до „білих плям української та радянської історії", відновився
процес „десталінізації".

 

Дивись докладніше:

1.Бойко О.Д. Історія України: Посібник.-К.: «Академвидав»,2003.-Розділ 15-17.

2.Світлична В.В.Історія України: навч.посіб. – К.: 2008.-Р.12-13.

3. Електроний підручник - Роділ 10.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)