АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Дії держави, які були порушенням права на справедливий суд

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  5. I. О СУЩЕСТВЕ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ
  6. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  7. II. Внедоговорные источники трудового права.
  8. II. Левая и правая стороны
  9. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  10. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  11. II. Учет продажи продукции в случае момента перехода права собственности, отличного от момента отгрузки продукции покупателю
  12. II. ХАРАКТЕРНЫЕ СВОЙСТВА И ТЕНДЕНЦИИ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ

CПРАВА «КОРНЕЕВ І КАРПЕНКО ПРОТИ УКРАЇНИ»

(про час та можливості, необхідні для підготовки свого захисту)

І. Обставини справи

Заявниця Карпенко 2 грудня 2003 року прийшла до районного суду, щоб повідомити суддю О., про хворобу заявника Корнеева, яка перешкоджала йому з’явитись у судове засідання для розгляду справи про звинувачення його у збуті наркотиків. При цьому заявницю супроводжували п’ятеро осіб. Зважаючи на їх кількість, суддя попросив їх залишити кабінет, чого вони не змогли зробити, оскільки працівники міліції загородили вихід. Подібні дії були кваліфіковані як адміністративне правопорушення, про що секретарем судді О. було складено протокол. Того ж дня зазначений протокол було передано судді Щ., який допитав заявницю, визнав її винною у вчиненні неповаги до суду і виніс постанову про застосування до неї адміністративного арешту строком на п’ятнадцять діб. У своєму рішенні суддя Щ. зазначив, що приблизно о 10 годині ранку того дня заявниця зайшла до кабінету судді О. з «групою підтримки» у складі пані М., пані І., пані Г., пана К. і пана П. з метою чинення тиску на зазначеного суддю в кримінальній справі її сина (заявника) і відмовилась залишити кабінет, коли суддя, його секретар і охорона суду звернулися до неї з такою вимогою. Суд встановив, що заявниця залишалася в кабінеті судді О. протягом сорока хвилин і перешкоджала йому розпочати судове засідання. Таким чином, питання про притягнення заявниці до адміністративної відповідальності було вирішено в межах однієї доби, з невеликим розривом у часі між самим правопорушенням та розглядом справи судом внаслідок чого, за її твердженням, заявниця була позбавлена можливості підготуватись до свого захисту.

ІІ. Дії держави, які були порушенням права на справедливий суд

Кодекс України про адміністративні правопорушення 1984 року, у ч.1 ст.185-3, зокрема, встановлює відповідальність за вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил, передбачаючи адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі від шести до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Ст. 277 цього Кодексу встановлює строк розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені частиною першою статті 185-3, який складає одну добу.

Таким чином, незважаючи на те, що ст.. 245 КУпАП основними завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є, зокрема своєчасне, всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, а ч.1 ст. 268 передбачає право особи, яка притягається до адміністративної відповідальності знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі, встановлений строк розгляду зазначеної категорії справ, маючи на меті пришвидшити їх вирішення об’єктивно ускладнює можливість особи достатньо підготуватись до власного захисту.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)