АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАСОБИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ. ПЕРВИННІ ЗАСОБИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ

Читайте также:
  1. I. АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  2. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  3. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  4. Аварійно-рятувальні засоби
  5. Автоматичного пінного пожежогасіння
  6. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  7. В) філософський напрямок, що стверджує первинність матерії
  8. Вибір засобів і установок пожежогасіння
  9. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  10. Внутрішньої безпеки.
  11. Вогнегасні засоби
  12. Гігієнічне нормування умов праці за показниками мікроклімату, повітрообміну, освітлення та засоби їх нормалізації в робочій зоні.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №2.

 

1. МЕТА ЗАНЯТТЯ.

1.1. Ознайомитись з будовою, технічними характеристиками та правилами використання різних видів вогнегасників та нормами їх комплектування для НЗ;

1.2. Дослідити можливості використання протипожежної сигналізації.

 

2. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ.

2.1. Вуглекислотні вогнегасники. Вогнегасники такого типу (рис. 1) наповнюються стиснутим вуглекислим газом до робочого тиску 60 кгс/см.

Рис. 1.

Загальний вигляд вуглекислотного вогнегасника.

 

Рис.2

Вуглекислотний вогнегасник типу ВВБ-3:

1 - корпус,

2 - сифонна трубка,

3 - клапан,

4 - розпилювач,

5 - пусковий важіль,

6 – шток.

При введенні 12-25 % (за об'ємом) вуглекислого газу в приміщення, горіння припиняється. Характерною особливістю вуглекислоти є те, що при підвищенні тиску вона переходить з газоподібного стану в рідкий. При однаковій масі об'єм рідкої вуглекислоти при переході в газ збільшується в 400-500 разів, причому більша кількість тепла поглинається з навколишнього середовища, а при нестачі тепла газ переходить в снігоподібну масу, яка потім поступово випаровується. Недоліком вуглекислоти є те, що вона не має змочувальної здатності, в зв'язку з цим нею не можна гасити тліючі матеріали. За допомогою вуглекислотних вогнегасників можна гасити різні речовини, за винятком тих, що горять без доступу повітря. Ручні вогнегасники головним чином застосовуються на автотранспорті, в приміщеннях, де зберігаються цінні матеріали (картинні галереї, музеї, архіви, бібліотеки, приміщенням з комп'ютерною та відеотехнікою).

Вуглекислотні-брометилові вогнегасники (рис. 4) ВВБ-ЗА і ВВБ-7А аналогічні за конструкцією і є стальними тонкостінними балонами із сифонними трубками всередині і пусковими головками важільного типу з розпилювачами. Ємність балонів ВУБ-ЗА -,2 л, ВУБ-7А - 7,4 л. Вогнегасники заряджають сполукою «4 НД», що складається 97 % брометилу і 3 % вуглекислого газу.

Вогнегасники можуть бути заряджені хладоном, замість бромистого етилу, або сумішшю бромистого етилу і хладону. Для викиду заряду у вогнегасник закачують повітря під тиском 8,6 кгс/мм2. Час дії вогнегасників 20-30 с при довжині струменя 3-4 м. Вони призначені для гасіння різних горючих речовин і тліючих матеріалів (бавовна, текстиль, ізоляційні матеріали), а також електроустановок під напругою не більше 1000 В.

Рис. 4. Загальний вигляд вуглекислотного-брометилового вогнегасника.

Серед сучасних вогнегасників зустрічаються вогнегасники, які називають водними (рис. 4). Будова та принцип дії яких схожий до звичайних сифонів. Вони заповнені водою і стиснутим вуглекислим газом. Запускаються в дію такі вогнегасники стандартним способом за допомогою важелів.

Порошкові вогнегасники (рис. 3). У світовій практиці гасіння пожеж порошкові суміші знаходять найширше розповсюдження. Причому існує тенденція до зростання гасіння порошками більш ніж будь-якими іншими вогнегасними речовинами, оскільки порошок порівняно дешевий, нетоксичний, не псує предметів, на які потрапляє. Використовують ручні порошкові вогнегасники (ВП-1 «Момент» ВП-2, ВП-10А), транспортні (ВП-100, ВП-250, СИ-120) і установки порошкового гасіння. Вогнегасний ефект порошкового гасіння полягає в: інгібіруванні реакції окислення; створенні на поверхні речовини, яка горить, ізолюючої плівки; створенні хмари порошку з властивостями екрану; механічному забрудненні полум'я твердими частинками порошку; виведенні, виштовхуванні кисню із зони горіння. Порошок ПСБ є вогнегасною порошковою сполукою загального призначення. Призначений для гасіння займань газів, легкозаймистих і горючих рідин, нафтопродуктів, розчинників, пластмас та електроустановок, які перебувають під напругою до 380 В. Порошок ПСБ-1 непридатний для гасіння лужних матеріалів, а також тліючих матеріалів. В порошкових вогнегасниках порошок може вручну викидається на осередок пожежі або виштовхуватись стиснутим вуглекислим газом, який міститься в балончику для робочого газу всередині вогнегасника.

Рис. 3. Загальний вигляд порошкових вогнегасників.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)