АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір засобів і установок пожежогасіння

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. V. Облік амортизації основних засобів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VII Схемы приборов и установок
  8. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. Автоматичного пінного пожежогасіння
  11. АКТ на списання основних засобів
  12. Амортизація основних засобів.

17.2.1 На СНН, як правило, слід передбачати пожежогасіння повітряно-механічною піною середньої кратності.

Пожежогасіння піною низької кратності допускається передбачати для резервуарів при подачі її в шар нафти або нафтопродукту.

Можуть передбачатись порошкові сполуки.ю вода аерозольного розпилення та інші засоби і методи гасіння, обгрунтовані результатами науково-дослідних робіт і погоджені у встановленому порядку.

17.2.2 Вибір установок пожежогасіння слід передбачати в залежності від місткості СНН, об’ємів встановлюваних одиничних резервуарів, розташування СНН, організації пожежної охорони на СНН або можливості скупчення необхідної кількості пожежної техніки з розташованих в радіусі 3 км пожежних частин.

17.2.3 Гасіння пожежі на СНН може здійснюватись установками: стаціонарними автоматичного пожежогасіння, стаціонарними неавтоматичного пожежогасіння і пересувними.

Стаціонарна установка автоматичного пінного пожежогасіння складається з насосної станції, пунктів для приготування розчину піноутворювача, резервуарів для води і піноутворювача, генераторів піни, встановлених на резервуарах в верхній частині для гасіння піною середньої кратності або знизу – при подачі піни низької кратності в шар палива, дозуючої апаратури, трубопроводів для подачі розчину піноутворювача до генераторів піни і засобів автоматизації.

Стаціонарна установка неавтоматичного пінного пожежогасіння на наземних резервуарах і в приміщеннях виробничих будівель складається з тих же елементів, що і стаціонарна автоматична, за винятком засобів автоматизації, а на відкритих площадках, спорудах (причалах, естакадах), підземних резервуарах ще й за винятком стаціонарно встановлених піногенераторів.


ВБН В.2.2.-58.1-94 С.67

 

Пересувна установка – пожежні автомобілі і (або) мотопомпи, а також засоби для подачі піни. Подача води передбачається з мережі зовнішнього водопроводу, протипожежних ємкостей або природних водойм.

Вибір установок пінного пожежогасіння (роздільні розчинопровід і протипожежний водопровід або один протипожежний водопровід з пунктами приготування розчину піноутворювача біля резервуарів) визначається на основі техніко-економічних розрахунків.

17.2.4 Стаціонарні установки автоматичного пожежогасіння слід передбачати, як правило, для гасіння пожежі наземних резервуарів номінальним об’ємом 5000 м3 і більше, а також будівель і приміщень СНН, вказаних в п.17.2.9 даного розділу.

На складах ІІ-б, ІІІ категорій з наземними резервуарами номінальним об’ємом 5000 м3 і менше допускається передбачати гасіння пожежі пересувними установками при умові обладнання резервуарів об’ємом 5000 м3 стаціонарно встановленими піногенераторами в верхній або нижній частині резервуару в залежності від прийнятих засобів пожежогасіння, сухими трубопроводами (з з’єднувальними головками для підключення пожежної техніки і заглушками), виведеними на обвалування.

17.2.5 Стаціонарні установки неавтоматичного пожежогасіння слід передбачати для гасіння пожежі підземних резервуарів об’ємом 5000 м3 і більше, зливно-наливних пристроїв для автомобільних цистерн на СНН І і ІІ категорій (при наявності на СНН резервуарів місткістю 5000 м3 і більше) і зливно-наливних пристроїв для залізничних цистерн в залежності від кількості цистерн, що обробляються одночасно, у відповідності до таблиці 30.

 

Таблиця 30

 

Кількість цистерн, що обробляються одночасно Вид установки пожежогасіння
1. До 6 включно при одиночному і груповому зливі-наливі Пересувні установки пожежогасіння
2. Понад 6 до 16 включно при груповому зливі-наливі на односторонніх естакадах Пересувна або стаціонарна неавтоматична в залежності від прийнятої установки пожежогасіння для резервуарного парку СНН
3. Понад 16 цистерн при маршрутному зливі-наливі на односторонніх або двосторонніх естакадах Стаціонарна установка неавтоматичного пожежогасіння

 

На наземних резервуарах місткістю від 1000 до 3000 м3 включно слід встановлювати піногенератори в верхній або нижній частині резервуару, в залежності від прийнятого способу пожежогасіння, сухі трубопроводи (з з’єднувальними головками для приєднування пожежної техніки), виведені на обвалування. Число піногенераторів визначається розрахунком, але їх повинно бути не менше двох.

При застосуванні на СНН стаціонарних установок автоматичного і неавтоматичного пожежогасіння рекомендується проектувати загальну насосну станцію і мережу трубопроводів.

17.2.6 Пересувні установки слід передбачати для пожежогасіння і наземних і підземних резервуарів, місткістю менше 5000 м3:

- продуктових насосних, що розміщуються на площадках (відкритих або під навісом);


С.68 ВБН В.2.2.-58.1-94

 

- зливно-наливних пристроїв для автомобільних цистерн на СНН ІІІ категорії і на СНН ІІ категорії при відсутності на цьому СНН резервуарів об’ємом 5000 м3 і більше;

- зливно-наливних пристроїв для залізничних цистерн в залежності від числа цистерн, що обробляються одночасно, у відповідності до таблиці 30 даного розділу;

- будівель і приміщень, вказаних в п.17.2.9 при площі цих приміщень і продуктивності насосних станцій менше приведених в таблиці 31.

Допускається передбачати пересувні установки пожежогасіння для наземних резервуарів місткістю 5000 м3 при дотриманні умов, обумовлених в п.17.2.4 даних норм. Для гасіння пожежі вказаних будівель і приміщень, а також наземних резервуарів місткістю 1000 м3 і більше при техніко-економічному обгрунтуванні можуть передбачатись стаціонарні установки автоматичного або неавтоматичного пожежогасіння.

17.2.7 На складах ІІІ категорії з резервуарами місткістю кожного менше 5000 м3 допускається передбачати подачу води на охолодження і гасіння пожежі пересувними установками з протипожежних ємкостей (резервуарів або відкритих штучних і природних водойм). Кількість і розміщення протипожежних ємкостей в залежності від радіусу дії пожежної техніки приймається у відповідності до СНиП 2.04.02-84.

17.2.8 Гасіння пожежі технологічних площадок зливно-наливних причалів (берегових і пірсових), що обслуговують морські і річкові судна, якщо для них не проектується окрема установка пожежогасіння, можуть передбачатись від стаціонарних установок автоматичного або неавтоматичного пожежогасіння СНН. Слід передбачати прокладання розчинопроводів на зливно-наливні причали від кільцевої мережі розчинопроводів СНН.

Допускається проектувати пожежогасіння річкових причалів (берегових і пірсових) з епізодичним підходом суден (1 судно на тиждень і рідше) пересувними установками.

Розрахунок засобів пожежогасіння для технологічних площадок зливно-наливних причалів і необхідні витрати води для пожежогасіння і створення водяної завіси можна передбачати по ВСН 12-87.

17.2.9 Будівлі і приміщення СНН, що підлягають обладнанню стаціонарними установками автоматичного пожежогасіння, приведені в таблиці 31.

 

Таблиця 31

 

Будівлі СНН Приміщення, що підлягають обладнанню стаціонарними установками автоматичного пожежогасіння
1. Будівлі продуктових насосних на СНН (крім резервуарних парків магістральних нафтопроводів) каналізаційних насосних станцій для перекачки неочищених виробничих стічних вод (з нафтою і нафтопродуктами) і уловлених нафти і нафтопродуктів Приміщення для насосів і вузлів засувок площею підлоги 300 м2 і більше
2. Будівлі насосних станцій резервуарних парків магістральних нафтопроводів Приміщення для насосів і вузлів засувок на станціях продуктивністю 1200 м3/год і більше

 


ВБН В.2.2.-58.1-94 С.69

 

Закінчення таблиці 31

 

  Будівлі СНН Приміщення, що підлягають обладнанню стаціонарними установками автоматичного пожежогасіння
3. Складські будівлі для нафтопродуктів в тарі Складські приміщення площею 500 м2 і більше для нафтопродуктів з температурою спалаху нижче 120°С і площею 750 м2 і більше для інших нафтопродуктів
4. Інші будівлі СНН (розливні, розфасовочні та ін.) Виробничі приміщення площею більше 500 м2, в яких є нафтопродукти в кількості більше 15 кг на метр квадратний площі підлоги

 

17.2.10 Пожежогасіння тільки первинними засобами без влаштування протипожежного водопостачання (в тому числі і резервуарів для зберігання протипожежного запасу води) допускається передбачати:

- на складах ІІІ-в категорії з горизонтальними резервуарами об’ємом не більше 100 м3 кожний, при загальній місткості 400 м3 і менше.

- для СНН, що розташовані окремо за межами населених пунктів, не більше двох резервуарів об’ємом до 3000 м3 включно або одного до 5000 м3 включно;

- на складах другої групи загальною місткістю до 400 м3 включно, розташованих поза населеними місцями;

- для очисних споруд виробничо-дощових або баластних вод;

- на площадках прийому, пуску зачисних пристроїв з ємкостями для аварійного скидання нафти і нафтопродуктів;

- для поодиноких зливно-наливних пристроїв для автомобільних цистерн.

Для гасіння можливих пожеж необхідно передбачити:

- один універсальний повітряно-пінний вогнегасник ОВПУ-250 або замінюючий його;

- чотири ручних (пінних, вуглекислотних або порошкових) вогнегасники;

- ящик з піском місткістю не менше 0,5 м3;

- повстину або асбестову тканину розміром 1,5´2 м;

- запас піноутворювача, по розрахунку згідно з вимогами пунктів 17.2.16 та 17.2.17 цього розділу, але у всіх випадках не менше, ніж 400 л в концентрованому вигляді.

При наяності на відстані менше 250 м від вищевказаних споруд природних водойм до останніх повинні бути передбачені під’їзди і площадки або пірси для установки пересувної пожежної техніки.

17.2.11 Внутрішній протипожежний водопровід не передбачається в будівлях і приміщеннях СНН:

- обладнаних установками автоматичного пінного пожежогасіння або установками пожежогасіння водою аерозольного розпилу;

- якщо пожежогасіння і охолодження резервуарів, будівель і приміщень, приведених в таблиці 31, на СНН передбачається пересувними установками з подаванням води з протипожежних резервуарів або водойм.

Зовнішнє пожежогасіння будівель СНН слід передбачати по СниП 2.04.02-84.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)