АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВІДОМЧІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  3. IV. ГИГИЕНИЧЕСКОЕ НОРМИРОВАНИЕ
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  6. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  7. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  8. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
  9. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  10. Агальна характеристика конституційного права України.
  11. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  12. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців

ВІДОМЧІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ

УКРАЇНИ

 

 

ПРОЕКТУВАННЯ СКЛАДІВ

НАФТИ І НАФТОПРОДУКТІВ

З ТИСКОМ НАСИЧЕНИХ ПАРІВ

НЕ ВИЩЕ 93,3 кПа

 

 

ВБН В.2.2-58.1-94

 

 

! До тексту внесена зміна №1.

(Затверджена наказом Держнафтогазпрому України від 24.12.1999 р. №136а для застосування на территорії України. Строк введення в дію встановлений з 1 січня 2000 р.)

 

Державний Комітет України по нафті і газу

(Держкомнафтогаз)

 

 

КИЇВ 1994


Відомчі будівельні норми України “Проектування складів нафти і нафтопродуктів з тиском насичених парів не вище 93,3 кПа ” ВБН В.2.2-58.1-94

 


Розроблені:

 

 

Внесені і підготовлені до затвердження:

 

 

Затверджені:

 

 

Південдіпронафтопровід (ведучій):

Г.О.Цвігун – відповідальний виконавець,

А.О.Орловська, М.Й.Кельнер, О.Я.Бараник, Ю.Н.Кришталь, А.О.Міщенко, Б.М.Медник, І.М.Рувінський, С.І.Крамаренко, О.П.Яворський, Л.В.Валь, Ф.А.Тіханов, А.М.Ханін, В.В.Шульга, І.Б.Барабаш, Л.Г.Андрійченко, О.М.Коваленко, М.Ю.Євдасіна, Т.В.Гайдай

 

 

Українським об’єднанням по поставках нафти і нафтопродуктів “Укрнафтопродукт”

 

Наказом Держкомнафтогазу України

від 18.03.1994р. № 133

та введені в дію з 01.04.1994р.

 

 


З введенням в дію ВБН В.2.2-58.1-94 втрачають силу на території України “Нормы технологического проектирования и технико-экономические показатели складов нефти и нефтепродуктов (нефтебаз)”, 1972 г., СНиП II-106-79 “Склады нефти и нефтепродуктов. Нормы проектирования”.

 

Узгоджені:

Мінбудархітектури України ГУПО МВД України Мінприроди України МОЗ України Держкомнаглядохоронпраці України лист № 8/38 лист № 12/6/162 лист № 18-3/11-16 лист № 6-02-12/194 лист № 13-4/289 від 11.03.94р. від 22.02.94р. від 18.02.94р. від 9.03.94р. від 14.02.94р.

 

Дані норми не можуть бути повністю чи частково відтворені, тиражовані і розповсюджені без дозволу об’єднання “Укрнафтопродукт” або інституту “Південдіпронафтопровід”.

 

 

ВІДОМЧІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

Проектування складів нафти і нафтопродуктів з тиском насичених парів не вище 93,3 кПа ВБН В.2.2-58.1-94 Вводяться вперше

 

Предметом даних норм є суміщені технологічні і будівельні вимоги, що пред’являються до складів нафти і нафтопродуктів*, які мають тиск насищених парів не вище 93,3 кПа (700 мм.рт.ст.) при температурі 20°С і температуру спалаху до 230°С включно.

Дані норми розповсюджуються на проектування нових СНН і СНН, що розширюються і реконструюються за винятком:

- підземних сховищ нафти і нафтопродуктів, споруджуваних геотехнологічними і гірськими способами (в гірських породах, соляних пластах і т.п.);

- резервуарів для нафти і нафтопродуктів, що входять до складу технологічних установок нафтових родовищ, нафтопереробних, нафтохімічних і енергетичних підприємств, а також резервуарів та іниших місткостей, що використовуються у якості технологічних апаратів;

- резервуарів, розміщених в казематах;

- складів синтетичних жирозамінників;

- СНН Міністерства оборони України;

Дані норми можуть бути розповсюджені на проектування видаткових складів нафтопродуктів (незалежно від їх відомчої підпорядкованості), де передбачене зберігання рідин, що мають фізико-хімічні показники, в тому числі показникі вибухопожежонебезпечності, подібні до показників нафти і нафтопродуктів, що повинно встановлюватись міністерствами і відомствами, яким підпорядковані ці склади.

При розробці проектів розширення або реконструкції дані норми поширюються тільки на частину СНН, яка розширюється або реконструюєтья.

До складу СНН входить комплекс технологічних будівель, споруд і установок, призначених для приймання, зберігання і видачі нафти і нафтопродуктів, а також підсобно-виробничі і побутові будівлі і споруди, що забезпечують ії нормальну експлуатацію.

Дані норми і правила обов’язкові для застосування всіма організаціями незалежно від форм власності. Відступи від вимог даних норм можуть допускатись тільки при відповідних обгрунтуваннях і узгодженні їх.

 

1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1 Проектування СНН в усіх його частинах повинно виконуватись у повній відповідності до даних норм і правил.

Терміни і визначення приведені в обов’язковому додатку 1.

 

* в подальшому СНН


С.2 ВБН В.2.2-58.1-94

Перелік нафтопродуктів, на які поширюються норми, приведені в довідковому додатку 2. По спорудах і установках технологічного комплексу дані всі вимоги по відповідних рівнях технологічних і будівельних, представляючи всю спеціалізовану інформацію, включаючи вимоги по охороні праці, що торкається даної будівлі, споруди або установки (пристрою). Ці вимоги приведені в розділах 5-10, 12,13.

Загальні для СНН норми і правила, що торкаються вимог технології будівництва, охорони праці, інженерного забезпечення, протипожежних заходів і вимог до охорони навколишнього середовища приведені в окремих розділах і підрозділах 1-4, 14-19.

1.2 СНН підрозділяються на дві групи – першу і другу.

До першої групи відносяться самостійні СНН по класифікації розділу 2, а також:

- резервуарні парки і наливні станції магістральних нафтопроводів і нафтопродуктопроводів;

- товарно-сировинні парки нафтопереробних заводів (НПЗ);

- сировинні парки нафтохімічних підприємств (НХП).

До другої групи відносяться видаткові склади нафтопродуктів*, що входять до складу підприємств (промислових, транспортних, енергетичних, механізованих, сільськогосподарських та ін.). Даними нормами передбачені єдині правила для СНН будь-якої групи, а також правила, враховуючі особливості проектування СН другої групи (підрозділ 17.4).

1.3 Нафта і нафтопродукти класифікуються по ступеню вибухопожежо-небезпечності в залежності від температури спалаху їх парів. СНН класифікуються в залежності від характеристики їх операціїної діяльності, транспортних зв’язків, загальної місткості.

В подальшому для стислості нафта і нафтопродукти, коли норми відносяться одночасно до нафти і нафтопродуктів, незалежно від їх класифікації, будуть іменуватись “рідинами”.

Класифікація нафти і нафтопродуктів і СНН приведена в розділі 2.

1.4 Категорії приміщень і будівель по вибухопожежній і пожежній небезпечності в залежності від технологічних процесів (що розміщуються в будівлях, приміщеннях або спорудах СНН) приймаються по спеціальних класифікаторах і переліках, затверджених Держкомнафтогазом України. Перелік категорій приміщень і будівель технологічного комплексу СНН по вибухопожежній та пожежній небезпечності приведений в обов’язковому додатку 3.

1.5 Резервуари, а також складські будівлі і споруди для зберігання нафти і нафтопродуктів в тарі відносяться:

- до підземних (підземне зберігання) – заглиблені у грунт або обсипані грунтом, якщо найвищий рівень рідини в резервуарі або рідини, що розлилась в будівлі чи споруді нижче не менше, ніж на 0.2 м найнижчої планувальної відмітки прилеглої площадки (в межах 3 м від стінки резервуару, від стін будівлі або споруди);

- до наземних (наземне зберігання), якщо вони не задовольняють вказаним вище умовам.

1.6 СНН, як правило, слід розміщувати на території промислових зон у складі груп підприємств (промислових вузлів) з загальними допоміжними виробництвами і об’єктами інженерно-транспортної інфраструктури, з урахуванням раціонального використання природних і матеріальних ресурсів, охорони від забруднення навколишнього природного середовища (водойм, грунтів, повітря).

Технологічне проектування повинно виконуватись з орієнтацією на прогресивний централізований спосіб постачання споживачів нафтопродуктами з забезпеченням збереження якості і кількості нафтопродуктів, з максимальним

 

 

* в подальшому СН


С.3 ВБН В.2.2-58.1-94

 

впровадженням нової техніки і технології, використанням автоматики, контролю і управління технологічними операціями і механізації трудомістких процесів в цілях підвищення надійності та економічності експлуатації, зниження пожежної небезпечності СНН при одночасному зменшенні трудовитрат.

Заходи зв’язані з охороною навколишнього середовища на СНН, слід проектувати у відповідності до вимог розділу 19 даних норм.

1.7 Дані норми передбачають виконання також вимог слідуючих нормативних документів в частині визначення і проектування (якщо вимоги до них не визначені даними правилами):

- СНиП 2.09.02-85 – проектування виробничих будівель СНН (продуктових, насосних, розливочних, розфасовочних, складських будівель для нафтопродуктів в тарі та ін.);

- СНиП 2.01.02-85 – визначення ступеня вогнестійкості будівель і споруд, типів протипожежних перешкод та їх мінімальної межі вогнестійкості, вимог до евакуації людей з приміщень і будівель і шляхів евакуації;

- ДБН 360-92 і СНиП II-89-80 – при розміщенні СНН;

- СНиП 2.09.04-87 – при проектуванні адміністративно-побутових будівель і приміщень;

- СНиП 2.03. II-85 – при проектуванні захисту від корозії будівельних конструкцій будівель і споруд.

У випадку, якщо норми у вказаних документах по одних і тих самих об’єктах і позиціях відрізняються від даних норм, за основу приймаються вимоги даних норм.

Посилання на вимоги нормативних документів, які слід враховувати по вузько спеціалізованих питаннях, проводиться у відповідних розділах і підрозділах документу.

Перелік використовуваних нормативних документів при проектуванні СНН приведений в довідковому додатку 9.

1.8 Будівлі і споруди складів нафти і нафтопродуктів (за винятком металевих резервуарів) повинні бути не нижче III ступеня вогнестійкості. Розміщення приміщень категорій А і Б в будівлях III ступеня вогнестійкості не допускається.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)