АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Очистка виробничо-дощових стічних вод

Читайте также:
  1. Б) Предпусковая химическая очистка парогенераторов и тракта питательной воды
  2. Биосорбционная очистка природных и сточных вод
  3. Біологічна очистка
  4. Доочистка сточных вод
  5. Методи очищення стічних вод
  6. Очистка (обработка) воды в полевых условиях
  7. Очистка воды на водопроводных станциях
  8. Очистка воды от растворенных газов.
  9. ОЧИСТКА ГАЗА ОТ СЕРОВОДОРОДА И УГЛЕКИСЛОТЫ
  10. Очистка газов
  11. Очистка газов от сероводорода, нафталина и цианистых соединений

18.1.17 Стічні води, що приймаються до системи виробничо-дощової каналізації у відповідності до п.18.1.7, повинні бути, як правило, очищені на місцевих спорудах СНН.

Методи очистки і доочистки, як правило, рекомендується приймати механічні (відстій, фільтрування), фізико-хімічні (сорбція, флотація, озонування, деструкція) і біологічні.

Можуть передбачатись інші методи доочистки, обгрунтовані результатами науково-дослідницьких робіт.

Склад очисних споруд і ступінь очистки цих вод визначається в залежності від умов скидання або їх подальшого використання (випаровування, скидання на очисні споруди промвузла або сусіднього підприємства, спуску в зовнішні мережі і споруди каналізації населеного пункту або водойму оборотного водопостачання, заводнення на нафтових родовищах і т.п.).

18.1.18 Концентрацію забруднень у виробничих стічних водах СНН допускається приймати (при відсутності даних в завданні на проектування) по таблиці 40, а вимоги до якості очищених стічних вод, що повертаються на повторне використання – по таблиці 41.


С.89 ВБН В.2.2.-58.1-94

 

Таблиця 40

 

  Вид стічних вод Концентрація забруднень, мг/д
Змулених речовин Нафти і нафтопро-дуктів   БПК повн.
1. Стічні води від миття площадок для зливно-наливних пристроїв та іншого технологічного обладнання і дощової води з цих площадок, виробничі стічні води з будівель продуктових насосних, розливочних, лабораторій та ін.         700-1000    
2. Підпродуктові води з резервуарів для: нафтопродуктів нафти     1000-2000 2000-5000  
3. Стічні води від миття бочок з під нафтопродуктів, баластні води танкерів      
4. Дощові води з обвалованої території резервуарного парку, відкритого тарного зберігання      

 

Таблиця 41

 

  Види повторного використання очищених стічних вод Якість очищених стічних вод, що вимагається, мг/л
Нафта і нафто-проду-кти   ТЕС   Змулені речовини   БПК повн.   рН
1. Миття площадок зі зливно-наливними пристроями або естакадами, площадок стоянки автотранспорту, миття резервуарів (при їх зачищенні)       відсут-ність         15-20     6,5
2. Поповнення протипожежного запасу: а) на охолодження     відсут-ність     15-20   7-8
б) на приготування розчину ПО 0,05 відсут-ність   15-20 7-8

 


ВБН В.2.2.-58.1-94 С.90

 

Закінчення таблиці 41

 

  Види повторного використання очищених стічних вод Якість очищених стічних вод, що вимагається, мг/л
Нафта і нафто-проду-кти   ТЕС   Змулені речовини   БПК повн.   рН
3. Підпитка оборотної системи продуктових насосних, системи промводопостачання котельної, власні потреби очисних споруд (промивка фільтрів, ущільнення сальників, поповнення втрат в оборотній системі)   2-3     відсут-ність   2-3   3-4   7-8
4. Полив зелених насаджень і доріг площадки очисних споруд 2-3 (0,05) відсут-ність 2-3 3-4 7-8
Примітка. В дужках п.4 приведено число якості, що вимагається, при скиданні поверхневого стоку в водойму рибогосподарського користування в зоні, що підлягає скиданню без очистки у відповідності до п.18.1.38

 

18.1.19 Для механічної очистки виробничо-дощових вод СНН рекомендується передбачати:

- гідроциклони, або реактори-відстійники, або піскоуловлювачі (для попередньої грубої очистки перед поступанням на резервуари-відстійник);

- резервуари-відстійники або буферні резервуари-відстійники, нафто-, бензо-, масло- або маслоуловлювачі (в подальшому нафтоуловлювачі), напірні або безнапірні фільтри з різними завантаженнями та інші споруди, розроблені спеціалізованими організаціями по рекомендаціях науково-дослідних організацій.

При продуктивності очисних споруд до 100 м3/добу або очистці тільки баластних вод з танкерів, споруди попередньої грубої очистки допускається не передбачати. Визначення нафтоуловлювача приймається по обов’язковому додатку 1.

18.1.20 При застосуванні біологічних методів для доочистки виробничо-дощових вод перевагу рекомендується віддавати біологічній доочистці за допомогою іммобілізованих мікроорганізмів-деструкторів нафти (нафтопродуктів). Вміст нафтопродуктів в стічних водах, що поступають на цю доочистку, не повинен перевищувати 25 мг/л.

18.1.21 Для очистки стічних вод, забруднених тетраетилсвинцем (ТЕС), рекомендується передбачати один із слідуючих методів: тривалого відстоювання в природних умовах; озонування у поєднанні з фільтрацією; метод деструктивного окислення перманганатом калію (KMnO4).

Можуть передбачатись інші методи знешкодження цих вод (з вмістом ТЕС), обгрунтовані результатами науково-дослідних робіт.

Ставки тривалого відстоювання повинні розраховуватись на відстоювання стічних вод на протязі 30 діб.

Вміст нафтопродуктів в стічних водах, які поступають на ставки тривалого відстоювання, не повинне перевищувати:

- 20 мг/л – при поступанні стічних вод, що містять ТЕС на знешкодження по окремій системі спецканалізації;


С.91 ВБН В.2.2.-58.1-94

- 5 мг/л – при поступанні на ставки суміші всіх виробничо-дощових стічних вод СНН і при використанні в якості ставків тривалого відстоювання ставків-випаровувачів.

Ставки тривалого відстоювання слід проектувати у вигляді обвалованих земляних або бетонних ємкостей, розділених на 3 секції. Допустима ширина шару рідини 3 м, ширина валів по верху не менше 1,5 м.

При деструктивному окисленні KMnO4 слід приймати:

- дозу окислювача – 40 мг/л;

- час контакту – 12 годин;

- тривалість циклу – 24 години.

При озонуванні дозу озону слід приймати не менше:

- 2 мг/л на 1 мг нафтопродуктів, що поступають на знешкодження по окремій системі спецканалізації;

- 8 мг/л на 1 мг нафтопродуктів, що поступають на знешкодження в суміші з усіма виробничо-дощовими водами СНН.

Залишковий вміст нафтопродуктів, що поступають на знешкодження, не повинен перевищувати:

- 10 мг/л – при поступанні на знешкодження стічних вод, що містять ТЕС, по окремій системі каналізації;

- 5 мг/л – для суміші всіх виробничо-дощових вод СНН.

18.1.22 Реактори-відстійники (для попередньої грубої очистки) слід передбачати проточного типу.

Об’єм споруди повинен розраховуватись на 30-годинну продуктивність насоса, який подає розрахункову витрату стічних вод на очищення.

Радіальна швидкість руху води від розподіляючих пристроїв до переферії не повинна перевищувати 3 мм/сек.

18.1.23 Буферні резервуари-відстійники розраховуються на прийом максимально-добової витрати виробничо-дощових стічних вод, що визначається у відповідності до п.18.1.16.

Буіерні резервуари, що встановлюються для прийому баластних вод з танкерів, повинні розраховуватись з врахуванням продуктивності очисних споруд і графіка поступання баласту, виходячи з об’єму баласту в танкерах (рахуючи по розрахунковому танкеру на причалі), кількості танкерів, що обробляються одночасно, і часу їх розвантаження.

Очистку в резервуарах-відстійниках рекомендується передбачати в статичному режимі відстоювання.

Розрахунковий час відстоювання tP, год, визначається по формулі (11), але в усіх випадках повинен бути не менше 6 годин

, (11)

де h – глибина шару, що відстоюється, м;

V – швидкість спливання часток нафти або нафтопродукту (гідравлічна крупність часток), приймається 0,4-0,6 мм/сек.

Резервуари-відстійники повинні обладнуватись пристроями подачі і відводу нафтовмісних вод, уловлених нафтопродуктів і осадів. Число резервуарів повинно бути не менше двох.

18.1.24 Подачу води в резервуарах-відстійниках слід передбачати під верхній рівень.

Вхідний водорозподільний пристрій повинен забезпечувати швидке затухання швидкості потоку і рівномірне його розподілення в поперечному перерізі відстійника. Діаметр подаючого розподілювача вибирається, втходячи з швидкості 0,2-0,4 м/сек.


ВБН В.2.2.-58.1-94 С.92

 

Відвідний пристрій повинен обладнуватись гідравлічним затвором, який гарантує неможливість випуску осаду і шару уловлених нафти (нафтопродукту) по відвідній трубі. Конструкція відвідного пристрою повинна забезпечувати ліквідацію воронок на поверхні при витіканні води. Діаметр відвідного трубопроводу вибирається, виходячи з швидкості 0,4-0,5 м/сек.

Нафтоуловлюючі пристрої можуть передбачатись стаціонарними (лоткові, труба з воронкою під рівень уловлених нафти або нафтопродуктів) в подальшому – уловлені нафтопродукти.

Розмивання осаду рекомендується передбачати, як правило, стаціонарною системою. Для резервуарів-відстійників об’ємом 700 м3 включно дозволяється передбачати пересувну систему розмивання осаду.

В резервуарах-відстійниках рекомендується передбачати пристрій для підтримання температури не нижче +5°С.

18.1.25 Горизонтальні нафтоуловлювачі, як правило, повинні бути перекриті знімними залізобетонними або азбестоцементними плитами. В цих нафтоуловлювачах повинні передбачатись похильні паралельні пластинки, що забезпечують рівномірне розподілення потоку і більш високу ефективність очистки.

Нафтоуловлювачі пропускною спроміжністю не більше 15 л/с допускається об’єднувати в одному блоці з збірним резервуаром уловлених нафтопродуктів і з камерою для установки насосів.

18.1.26 Флотаційні установки на СНН рекомендується передбачати, як правило, без застосування коагулянтів.

18.1.27 Збирання нафтопродуктів необхідно передбачати з усіх очисних споруд, крім станків тривалого (30-добового) відстоювання і ставків-випаровувачів, за допомогою поворотних нафтозбірних труб, труб-качалок, поплавкових та ін. пристроїв. Перетікання нафтопродуктів, що випливли, з однієї споруди в іншу не допускається. В спорудах, що мають великі поверхні (ставки-відстійники поверхневого зтоку, шламонакопичувачі) слід передбачати пристрої до згону нафтопродуктів до нафтозбиральних пристроїв.

Збирання уловлених нафтопродуктів слід передбачати в окремий резервуар, об’ємом, що визначається з умови спорожнення резервуару насосом протягом 10 хвилин, але в усіх випадках не менше 5 м3.

18.1.28 Уловлені обводнені нафтопродукти слід перекачувати в розділові резервуари з наступним поверненням їх до технологічного процесу транспорту або підготовки нафти (на складах зберігання нафти) або на пункт збирання відпрацьованих нафтопродуктів (на СНН) або в резервуари для суміші (в резервуарних парках нафтопродуктопроводів). При продуктивності очисних споруд до 120 м3/добу розділові резервуари допускається не передбачати.

18.1.29 При застосуванні розділових резервуарів обезводнювання (розділ) обводненого нафтопродукту виконується при підігріві 40-70°С в залежності від вихідної в’язкості нафтопродукту.

Число резервуарів приймається не менше трьох. Дренажну воду з розділових резервуарів слід повертати на очисні споруди.

18.1.30 Для буферних резервуарів, резервуарів-відстійників і розділових резервуарів слід передбачати наземні вертикальні резервуари зі стаціонарною покрівлею. Проектування цих резервуарів слід здійснювати у відповідності до вимог, встановлених даними нормами для резервуарних парків і резервуарів для нафти і нафтопродуктів.

Пожежогасіння для вказаних резервуарів не передбачається.

Відстань між будівлями і спорудами систем каналізації, в тому числі між вказаними резервуарами, а також від споруд каналізації до будівель і споруд СНН слід приймати по таблиці 19 розділу 17.1


С.93 ВБН В.2.2.-58.1-94

18.1.31 Насосні станції (установки) для перекачки уловлених нафтопродуктів слід проектувати по нормах проектування продуктових насосних.

В каналізаційних насосних станціях СНН допускається передбачати встановлення в одному приміщенні насосів для перекачки виробничих (виробничо-дощових) стічних вод, уловлених нафтопродуктів, осаду з каналізаційних очисних споруд, а також насосів для перекачки побутових стічних вод.

18.1.32 Скидання осаду від очисних споруд виробничо-дощової каналізації слід передбачати по системі трубопроводів з подачею безпосередньо на вузли збезводнювання (відмивання) нафтошламу або в шламонакопичувачі. Швидкість руху осаду в трубопроводах слід приймати не менше 1,5-2 м/сек.

18.1.33 Вузол збезводнювання (відмивання) нафтошламу рекомендується передбачати з ємкостей-усереднювачів (шламозбірників) і площадок для підсушування осаду.

Кількість шламозбірників у вузлі повинна бути, як правило, не менше чотирьох (3 рабочих і 1 резервний).

Вузли збезводнювання (відмивання) нафтошламу повинні обладнуватись циркуляційним насосом і розмиваючими головками. Відмивання нафтошламу слід передбачати гарячою водою з параметрами 60-70°С. Для збезводнювання нафтошламу можуть застосовуватись гідроциклони.

18.1.34 Робочий об’єм шламозбірника повинен розраховуватись на добову витрату нафтошламу СНН 95 % вологості.

Діаметр шламозбірника (Дш, м) визначається по формулі:

,

де QЦ.В. – витрата циркуляційної (гарячої) води на відмивання нафтошламу, приймається рівною десятикратному робочому об’єму шламозбірників, м3/добу;

V – швидкість потоку циркуляційної води, приймається 0,5 мм/сек.

Відстояна вода з шламозбірників направляється в голову очисних споруд, уловлений нафтопродукт у відповідності до вимог пп.18.1.27 і 18.1.28, а відмитий нафтошлам – на площадки для підсушування осаду.

18.1.35 Майданчик для підсушування розраховується на річне зберігання осаду при навантаженні 1м32. Висота складування приймається не більше 2,0 м. Кількість секцій не менше 2. Майданчики повинні мати тверде водонепроникне покриття днища і стін з огороджуючими валиками висотою на 0,3 м вище робочого рівня складування осаду.

Висушений осад може використовуватись для потреб будівництва (обсипання шляхів, тощо).

18.1.36 При необхідності проектування шламонакопичувача можуть проектуватись у вигляді обвалованих земляних або бетонних ємкостей, нефільтруючими, розділеними на секції.

Число секцій повинне бути не менше двох.

Повна висота огороджуючих і розділяючих валів щламонакопичувачів приймається 3 м, ширина валів по верху – 1,5 м. В торцевих схилах шламонакопичувача повинні бути ділянки з закладанням 1:3 з врахуванням можливості заїзду машин і механізмів, бокові схили – крутими, призначаються, виходячи з їх стійкості.

Кожну секцію шламонакопичувача слід розділяти напівзануреною перегородкою на секції, де перша секція призначена для нафтовідділення.

Корисну площу F, м2 шламонакопичувача рекомендується визначати по формулі:

 

ВБН В.2.2.-58.1-94 С.94

 

, (13)

де W - сумарна кількість нафтошламу, м3/добу.

Нафтошлам від зачистки резервуарів визначається виходячи з вмісту змулених речовин по таблиці 40 і проценту осаджених домішок в різних спорудах по паспортах і технічних характеристиках прийнятих споруд для очистки стічних вод;

П - тривалість накопичення нафтошламу в роках, приймається 2-5 років;

Н - висота шару осаду, приймається 2-2,5 м;

V - об’єм води на зачистку резервуарів по трьох годинній продуктивності гідромоніторів, м3.

Відведення води, що виділилась з осаду, слід передбачати зверху, через переливні колодязі.

18.1.37 Основні вимоги до об’єму автоматизації і технологічного контролю очисних споруд слід приймати по розділу 14 даних норм.

Для обслуговування каналізаційних мереж і очисних споруд повинні виділятись необхідні штатні одиниці.

Чисельність персоналу визначається виходячи з складності комплексу очисних споруд, їх територіального розміщення, рівня механізації і автоматизації робіт.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)