АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Амортизація основних засобів

Читайте также:
  1. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  2. II. Класифікація основних засобів
  3. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  4. IV. Амортизація нематеріальних активів
  5. V. Облік амортизації основних засобів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  8. VIII. Облік вибуття основних засобів
  9. АКТ на списання основних засобів
  10. Амортизація в управлінському обліку
  11. Амортизація інших необоротних активів
  12. Амортизація інших необоротних матеріальних активів

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи, у тому числі вартість поліпшення основних засобів, отриманих безоплатно або наданих в оперативний лізинг (оренду), як окремий об’єкт амортизації.

Амортизація об’єкта основних засобів нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, установленого платником податку, але не менше мінімально допустимого строку, встановленого Податковим Кодексом, помісячно, починаючи з місяця, що наступає за місяцем введення об’єкта основних засобів в експлуатацію і зупиняється на період його реконструкції, модернізації, інших видів поліпшення та консервації.

Амортизаційні відрахування розрахункового кварталу за кожним об’єктом основних засобів визначаються як сума амортизаційних відрахувань за три місяці розрахункового кварталу, обчислених із застосуванням обраного платником податку методу нарахування амортизації відповідно до кожної групи основних засобів.

Амортизації підлягають усі основні засоби крім 1 і 13 груп основних засобів. Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, який встановлюється підприємством при визначенні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

При визначенні строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів слід урахувати:

* очікуване використання об’єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

* очікуваний фізичний та моральний знос;

* правові або інші обмежання щодо строків використання об’єкта та інші фактори.

Строк корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів переглядають у випадках зміни очікуваних економічних вигод від його використання. Амортизацію об’єкта основних засобів нараховують, виходячи з нового строку корисного використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку його корисного використання.

Прямолінійний метод – вартість об»єкта, що амортизується рівномірно списується (розподіляється) протягом строку його служби. При цьому річна норма та річна сума амортизації залишаються постійними на весь строк корисної служби об»єкта, накопичена амортизація збільшується, а балансова вартість об»єкта зменшується.

 

Ар = (ПВ – ЛВ) х На,

ПВ -первісна вартість

ЛВ – ліквідаційна вартість

На – норма амортизації

 

На =_________ 1___ х 100%

Строк корисного

Використання

 

 

Метод зменшення залишкової вартості – полягає у визначенні річної суми амортизації об»єкта основних засобів, виходячи із залишкової вартості такого об»єкта на початок звітного року.

 

Ар = ЗВ х На,

де ЗВ – залишкова вартість n _________

На = 1 - ÖЛВ/ПВ

де n – строк корисного використання.

Метод прискореного зменшення залишкової вартості – виходить з того, що корисність і продуктивність основних засобів в перші періоди використання є значно вищими, ніж в наступні.

 

Ар = 2 х На х ЗВ

(на початок зв. року

або ПВ об”єкта на початок

нарахування амортизації)

На = 1/Строк корисного використання х 100%

Метод прискореного зменшення залишкової вартості застосовується лише при нарахуванні амортизації до об’єктів основних засобів, що входять до груп 4 (машини та обладнання) та 5 (транспортні засоби).

 

Кумулятивний метод – полягає в тому, що для підрахунку сум амортизації за обліковий період вартість активу, яка амортизується, множать на кумулятивний коефіцієнт.

 

Ар = Кк х (ПВ – ЛВ);

 
 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)