АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Аналіз ринкової кон’юнктури

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Алонж аналіз
  7. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  8. Аналіз алгоритмів
  9. Аналіз асортименту і структури продукції.
  10. Аналіз беззбитковості
  11. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  12. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

 

Кон'юнктура ринку – сукупність умов, які характеризують співвідношення попиту і пропозиції на певні товари й послуги. Отже, першим напрямом комплексного дослідження ринку є вивчення та прогнозування кон’юнктури ринку – стану економіки в цілому, окремої галузі або конкретного товарного ринку, що формується певними факторами і виражається в конкретних показниках.

Комплексне дослідження ринку проводиться на різних рівнях і включає в себе аналіз макро-, мікросередовища та безпосередньо аналіз ситуації конкретного підприємства (або підприємств) – рис.1.

 

 


Рис. 1 – Напрями комплексного дослідження ринку

Макросередовище представлене п’ятьма групами факторів (рис. 2):

- Економічні;

- Соціально-культурні;

- Політико-правові;

- Технологічні;

- Природно-географічні

 

 

 

 


Рис. 2 – Фактори макросередовища підприємницької діяльності

Дослідження мікросередовища проводять у таких напрямках:

- дослідження ринку як такого (місткість ринку, місткість окремих сегментів ринку, виробництво, експорт, імпорт, тенденції змін, темпи росту, частка на глобальному ринку та на окремих сегментах, середній попит на душу населення, насиченість ринку, рівень задоволення потреб, сезонна структура продажу, товари замінники);

- вивчення споживачів (портрет споживача, психографіка, сегментування ринку за групами споживачів, прихильність споживачів до торгової марки, ставлення до фірми та її дій на ринку (товар, ціна, розподіл, просування), наміри споживачів, процес рішення про купівлю, мотивація споживачів, поведінка споживачів);

- вивчення фірмової структури ринку:

- конкурентів (частки основних конкурентів, стратегія конкурентів, методи конкурентної боротьби, ефективність заходів конкурентів – цінової політики, позиціонування товару, системи розподілу, реклами, конкурентоспроможність;

- посередників (охоплення ринку, торговий потенціал, репутація, збутова мережа, регіони, доступність, фінансова стабільність, платоспроможність, умови співпраці, сервіс, склади, дороги, транспортні засоби, можливість ремонту);

- постачальників (якість товару, сировини, ціна, умови постачання, оперативність, репутація постачальника, кваліфікація персоналу, можливість надання кредиту, можливий обсяг поставок).

Оскільки конкретний товарний ринок розвивається не ізольовано, вивченню кон’юнктури передує аналіз загальноекономічної ситуації – стадії циклу, на якому перебуває економіка – криза, депресія, пожвавлення, піднесення. Далі оцінюються кон’юнктуроутворюваль-ні фактори (рис. 3), з яких показовим для підприємництва є рівень монополізації. Серед показників, що характеризують рівень монополізації ринку, найбільше поширення отримав індекс Герфіндаля-Хіршмана – сума квадратів ринкових часток фірм, діючих на ринку:

де n – кількість фірм, що діють на ринку,

Si – частка ринку і-тої фірми, %.

Індекс може набирати значення від 0 (повна децентралізація виробництва) до 10000 (абсолютна монополія). Емпірічно визначено, що при значенні індексу 1000 і менше ринок є немонополізованим (нормальним для конкуренції, низько концентрованим), від 1000 до 1800 – помірно концентрованим, можливо з жорсткою конкуренцією (із типом ринку – олігополія або монополістична конкуренція в залежності від інших факторів), а 1800 і більше – монополізованим (неконкурентним).

 


Рис. 3 – Показники кон’юнктури ринку

 

Ринок для підтримання нормальної ринкової конкуренції вважається безпечним, якщо ситуація на ньому така:

· на ринку діють 10 і більше фірм;

· одна фірма не займає більше 31% ринку;

· дві фірми не займають більше 44% ринку;

· три фірми не займають більше 54% ринку;

· чотири фірми не займають більше 63% ринку.

Інші важливі розрахункові показники ринку:

1. Місткість ринку можливий обсяг продажу товару при даному рівні цін за конкретний проміжок часу. Розраховується двома способами:

Q = n ∙ q ∙ p,

де Q – місткість ринку,

n – кількість потенційних/реальних споживачів,

q – кількість закупівель продукції середнім потенційним/реальним споживачем (середньодушове споживання),

p - середня ціна продукту.

Місткість ринку, або обсяг (внутрішніх) продажів (Qпрод), також можна розрахувати через обсяги виробництва, експорту та імпорту.

Qпрод = Qвир + Зал + І + Ін – Е – Ен,

де Qвир – національне виробництво певного товару,

Зал – залишки товарних запасів на складах підприємств-виробників країни,

І – обсяги імпорту,

Ін – обсяги непрямого імпорту (товар входить до складу інших товарів, що імпортуються),

Е – обсяги експорту,

Е – обсяги непрямого експорту.

2. Частка ринку фірми (ринкова частка) – це питома вага товарів фірми в загальній місткості даного ринку збуту. Виражається цей показник у відсотках.

3. Темпи приросту ринку. Наприклад, темпи приросту продажів за 2013 рік розраховуються як:

ТПП = (Qпр2013 – Qпр2012) / Qпр2012 ∙ 100%

4. Насиченість ринку – ступінь насиченості попиту у %, характеризує перспективи зміни попиту, залежить від стадії життєвого циклу товару (галузі).

5. Торгівельний баланс, або сальдо торговельного балансу – різниця між експортом та імпортом на даному ринку збуту.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)