АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Будова і функції клітинних мембран. Транспорт речовин через мембрану

Читайте также:
  1. A) Самопроизвольный перенос вещества через мембрану за счет энергии сконцентрированной в каком-либо градиенте.
  2. A. на поглощении света свободными атомами, при пропускании пучка через слой пара
  3. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  4. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  5. II. Контроль за конструкцией транспортных средств при их производстве и сертификации
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  8. IV. Контроль за конструкцией и техническим состоянием транспортных средств, находящихся в эксплуатации
  9. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  10. PR через создание виртуальных групп
  11. TEMA 10 АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ
  12. V. Вимоги до транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

ІМ. АНДРЕЯ КРУПИНСЬКОГО

Лекція № 2 з фізіології

На тему: «Фізіологія і властивості збудливих тканин. Фізіологія м’язів і нейронів.»

Для І МС (І рівень, денна і вечірня форма)

 

Тип лекції: засвоєння нових знань.

 

Мета лекції: розкрити суть понять подразливість, збудливість; дати поняття про МПС та ПД та іонні механізми їх походження; розкрити механізми роботи м’язів, а також принципи оцінки їх діяльності; охарактеризувати будову та функції нейрона та нейрогліальних клітин;; пояснити механізми розвитку збудження та гальмування.

 

Актуальність: враховуючи те, що збудливі тканини в цілісному організмі забезпечують його здатність реагувати на дію зовнішніх та внутрішніх подразників, знання властивостей збудливих тканин має не тільки теоретичне, але й практичне значення. Знаючи основні закономірності та механізми виникнення та проведення збудження майбутній медичний працівник зможе обґрунтовано і цілеспрямовано впливати на перебіг цих процесів та корегувати їх порушення за допомогою фармакологічних засобів.

 

План лекції.

1. Будова та функції клітинних мембран. Транспорт речовин через мембрану

2. Фізіологічна характеристика збудливості.

  1. Фізіологічні властивості та будова скелетних м’язів.
  2. Фізіологічні властивості гладеньких м’язів.
  3. Збудження і гальмування в ЦНС. Інтегративна функція нейроннихланцюгів.

 

Будова і функції клітинних мембран. Транспорт речовин через мембрану.

На рівні клітини більшість фізіологічних процесів відбувається за участю мембран. Мембрани виконують такі функції:

1. Забезпечують відповідну структуру самої клітини та її органоїдів.

2. Створюють перешкоду на шляху речовин, які надходять або виходять з відповідних структур.

3. Регулюють активність процесів, що перебігають у кожному структурному утворі, передаючи зовнішні сигнали.

4. Підтримують градієнти концентрації багатьох сполук між внутрішнім вмістом структури і навколишнім середовищем.

5. Визначають імунну специфічність клітини.

Клітинні мембрани побудовані за загальною схемою. Основу плазматичної мембрани складають ліпіди. Крім них до складу мембрани входить багато білкових структур та вуглеводи.

Ліпіди утворюють структурну основу мембран. В основному це фосфоліпіди, молекула яких складається з гідрофільної головки та гідрофобного хвостика. Тому у водному середовищі молекули фосфоліпідів вони формують подвійний шар у якому головки обернуті назовні, а хвостики – всередину.

Якщо ліпіди виконують структуроутворюючу функцію, то більшість інших функцій мембран визначаються їх білковими компонентами.

Білки поділяються на інтегральні та периферичні. Інтегральні білки пронизують мембрану наскрізь, а периферійні вбудовані на різну глибину між ліпідами.

За функціями мембранні білки усіх клітин поділяються на білки-помпи, білки-канали, білки-рецептори, ферменти та структурні білки.

Білки-помпи використовують енергію АТФ для переміщення іонів та молекул проти концентраційних та електрохімічних градієнтів та підтримують необхідні концентрації цих молекул в клітині.

Білки-рецептори представлені білковими молекулами, які «впізнають» ту або іншу біологічно активну речовину, контактують з нею і передають інформацію про характер цієї взаємодії в клітину. Від цього значною мірою залежить кінцевий фізіологічний ефект дії цієї речовини.

Білки-канали являють собою шляхи вибіркового перенесення іонів і заряджених молекул. Механізм перенесення пов’язаний з конформацією білка-канала, в результаті якої він відкривається чи закривається.

Білки-ферменти мають високу каталітичну активність, полегшують або уповільнюють перебіг хімічних реакцій як всередині самої мембрани, так і біля її поверхні.

Структурні білки забезпечують з'єднання клітин у тканини та органи.

Перехід різних речовин через мембрану залежить від величини їхньої молекули, заряду, а також розчинності в ліпідах.

Транспорт речовин через мембрану відбувається за декількома механізмами і може бути активним і пасивним.

Пасивний транспорт речовин через мембрану відбувається без затрат енергії за концентраційним градієнтом.

Основним механізмом, що забезпечує процес пасивного транспорту, є проста дифузія. Таким шляхом легко проникають у клітину жиророзчинні сполуки (СО2, О2 та ін..). Шляхом дифузії через мебрану можуть також проходити невеликі нейтральні молекули (Н2О, О2, СО2, сечовина та ін..). Перенос речовин за допомогою простої дифузії завершується при вирівнюванні концентрації.

Проста дифузія відбувається не тільки через ліпідний бішар, але і через іонні канали, утворені білками. Всередині таких білків є канал, заповнений водою. Канал може існувати у двох станах – відкритому або закритому. Для цього існують ворота. Положення воріт – «відкрите» або «закрите» залежить або від електричного заряду мембрани (потенціалзалежні, або електрозбудливі канали) або від дії тієї чи іншої хімічної речовини (хемозбудливі канали). Другим фактором, що регулює проходження іонів є заряд стінки канала. Якщо стінка заряджена негативно, то негативні іони відштовхуються і не можуть пройти через такі канали. Мембранні канали специфічні. Є натрієві, калієві, кальцієві, хлорні та інші канали, що пропускають відповідні іони.

Регулювати проходження іонів через канали можна також за допомогою специфічних хімічних речовин – блокаторів. Так, блокатором натрієвих каналів є тетродоксин, який синтезується у деяких риб, калієвих – тетраетил амоній, амінопіридини; кальцієвих – верапаміл, ніфедепін, які використовуються у клініці для пригнічення підвищеної активності м’язів.

Полегшена дифузія відбувається також за градієнтом концентрації, але за допомогою білків-переносників. Цей процес високо специфічний, швидкість його набагато більша, ніж простої дифузії. Речовина, що не може самостійно пройти через мембрану, з’єднується з білком-переносником, який забезпечує моментальне “протягування» цієї речовини через ліпідний бішар. Таким чином транспортуються амінокислоти, органічні кислоти, моносахариди (глюкоза), нуклеотиди.

Осмос – має значення для транспорту води через напівпроникну мембрану (проникну для води і непроникну для речовини). Якщо така мембрана розділяє два розчини з різними концентраціями розчиненої речовини,, то з боку меншої концентрації розчиненої речовини у напрямку до більшої буде переміщуватись розчинник. Сила, що в даному випадку визначає рух розчинника (води) називається осмотичним тиском. Величина осмотичного тиску визначається кількістю молекул, а не їх величиною.

Активне транспортування відбувається проти градієнта концентрації речовини і вимагає для свого здійснення затрат енергії, яка виділяється під час розпаду АТФ. Розрізняють первинний активний транспорт та вторинний.

Активний первинний транспорт іонів здійснюється за допомогою іонних помп, що підтримують у клітині постійний іонний склад. Існують різні помпи, зокрема, такі як Na+-K+-помпа, Са2+-помпа. Практично у кожній клітині існують Na+-K+-помпи, які викачують іони натрію з клітини і одночасно закачують іони калію у клітину. Таким чином забезпечується низька концентрація іонів натрію і висока концентрація іонів калію у клітині. Одна молекула АТФ забезпечує вихід з клітини 3 іонів Na+ та вхід 2 іонів К+. Завдяки роботі помпи створюються іонні градієнти: іонів калію у цитоплазмі в 30-50 разів більше, ніж на зовнішньому боці мембрани, а іонів натрію у 8-10 разів більше у зовнішньому середовищі, ніж всередині клітини.

Вторинно-активний транспорт найчастіше забезпечується у поєднанні з транспортуванням натрію. Разом з натрієм у клітину можуть увійти інші молекули (глюкоза,амінокислоти). Такий транспорт називається симпорт. Антипорт – це рух молекул разом з натрієм, але у протилежному напрямку (Са2+).

У деяких клітинах організму людини існує особливий шлях транспорту, який називається ендоцитоз. Шляхом ендоцитозу у клітину потрапляють великі частинки. Цей шлях має дві основні форми: піноцитоз та фагоцитоз. За допомогою піноцитозу клітина поглинає маленькі краплі розчинених поживних речовин з позаклітинної рідини, особливо молекули білків. Фагоцитоз використовується для поглинання великих об’єктів, таких як бактерії, клітини, частинки зруйнованої тканини. Протилежний шлях – екзоцитоз – це механізм, що забезпечує виділення з клітини низки речовин і процеси секреції.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)