АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

При дистальної резекції шлунку виконують такі основні етапи операції

Читайте также:
  1. БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ
  2. Банківські операції
  3. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  4. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  5. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  6. Валютні операції.
  7. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  8. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  9. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  10. Виконання завдань під час стабілізаційних, специфічних дій військ та у спеціальній операції
  11. Виконують студенти, прізвища яких починаються з літер
  12. Виникнення та етапи розвитку демократії

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРО’Я УКРАЇНИ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

РЕФЕРАТ

НА ТЕМУ:

Техніка резекції шунку

 

ПІДГОТУВАВ

ІНТЕРН 1 КУРСУ

ПАСІЧНИК І. М.

ВИКЛАДАЧ

ДОЦ. ШЕВЧУК А. Г.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК 2015

Види резекції шлунка

 

За обсягом віддаленої частини - економні резекції: видалення від третини до половини шлунка; обширні (типові): видалення двох третин шлунка; субтотальні: видалення 4/5 об'єму шлунку; тотально - субтотальні: видалення 90 % обсягу видаляється органу і гастректомія. Обсяг резекції залежить від показань;

 

По розміщенню віддаленій частині - пілороантральним: видалення воротарної і печеристой частин; антрумектоміей; дистальну резекцію шлунка; проксимальную: видалення кардіальної частини; часткову: видалення тільки ураженої частини; циркулярну, клиноподібну резекції шлунка

 

За способом відновлення прохідності травного канат: операції по Більрот 1 (BillrothI) і по Більрот 2 (BillrothII). При резекції по Більрот 1 після видалення дистальної частини органу кукси шлунка та дванадцятипалої кишки з'єднують за допомогою співустя "кінець в кінець". При резекції по Більрот 2 після видалення дистальної частини органу кукси шлунка та дванадцятипалої кишки зашивають, а між шлунком і худою кишкою утворюють гастроентероанастомоз по типу "бік у бік». У сучасній абдомінальній хірургії класичні варіанти резекції по Більрот 1 і Більрот 2 не застосовуються

Разом з тим розроблені різні модифікації зазначених видів резекції шлунка.

Типовими модифікаціями варіанти резекції шлунка по Більрот 2 є способи по Більрот, Райхель - Поліа, Хофмейстера - Фінстереру, Бальфура, Ру, Мойніхену.

 

Показання

 

Абсолютні показання: (злоякісні новоутворення, стеноз воротаря різної етіології, доброякісні новоутворення, малігнізованих виразки, кровотечі, які неможливо зупинити засобами консервативної терапії).

 

Відносні показання: (хронічні виразки шлунка, що не піддаються консервативної терапії; проривні виразки в ранні терміни; поліпи).

 

Хід операції

 

Положення хворого: на спині з підкладеним нижче кутів лопаток валиком. Оперативний доступ: верхня серединна лапаротомія від мечоподібного відростка вниз з продовженням її нижче пупка.

 

Техніка резекції шлунку. Для визначення розмірів частини шлунку, яку планують видалити, застосовують спеціально розроблені для цього орієнтири. Так, у разі резекції половини шлунку,1/2, 2/3, 3/4 орієнтиром є точка на малій кривизні, відповідна кордоні між верхньою третю та середньої третій шлунку, місця ділення лівої шлункової артерії на передні гілки і задні гілки. З даної точки ведуть три лінії в напрямку великої кривизни шлунку: одну - до кордону між лівою третиною і середньою третиною шлунково- ободової зв'язки, яка відокремлює половину шлунку; іншу - до середини лівої третини шлунково- ободової зв'язки, яка відділяє дві третини органу; третю лінію - до переходу шлунково- селезінкової зв'язки в шлунково- ободову, що відокремлює три чверті видаляється органу.

 

Субтотальна резекція шлунку - лінія розрізу проводиться від правої півкола стравоходу біля переходу його в кардію до великої кривизни між шлунково- селезінкової зв'язкою і шлунково- ободової зв'язкою.

 

При дистальної резекції шлунку виконують такі основні етапи операції

 

1 етап резекції шлунку - мобілізація:

 

Проводять ревізію органів черевної порожнини, визначають операбельність. Відокремлюють великий сальник на всій його довжині від поперечної ободової кишки, виділяють ліву шлункову артерію, перев'язують її шовковими нитками, перетинають між затискчами і знову перев'язують.

 

Відокремлюють великий сальник від проксимальних відділів великої кривизни. При цьому перетинають і перев'язують біля стінки шлунку гілки, що відходять від основних стовбурів шлунково-сальникових судин. При збереженні лише 25% проксимального відділу шлунку відділення великого сальника від великої кривизни з перев'язкою і перетином судин дистально тіла шлунка не проводять.

Знаходять праву шлункову артерію в місці, де вона відходить від власної печінкової артерії, перетинають її між затискачами і перев'язують.

 

Уздовж проксимальних відділів малої кривизни розсікають шлунково- печінкову зв'язку, лінію розрізу продовжують вгору, уздовж стравоходу, на 2 см проксимальніше стравохідно- шлункового з'єднання. Малий сальник відокремлюють від печінки і відтягують донизу, уздовж печінково- дуоденальної зв'язки.

 

Після відсікання малого сальника визначають рівень резекції органу.

 

2 етап резекції шлунка - відсікання:

 

На шлунок поперечно накладають жом Пайра так, щоб його кінець знаходився в точці, розташованій на 4 см дистальніше стравохідно-шлункового з'єднання по малій кривизні. Паралельно йому і трохи проксимальніше, з боку великої кривизни, на відстані 4 см від нього, накладають затискачі, між якими за допомогою електрокаутера розрізають стінку шлунку.

 

Після того як лінія розрізу стінки шлунку буде доведена майже до кінчика першого затиску, накладають ще один затиск так, щоб його кінчик був на 2 см дистальнее стравохідно-шлункового з'єднання, потім перетинають шлунок між жомом Пайра та іншим затискачем.

Оскільки анастомоз формують однорядними вузловими серозно-м'язовими швами, необхідно досягти гемостазу допомогою ретельної каутеризації лінії зрізу так, щоб з'явився чіткий струп, який поширився б за анастомозний затискач.

 

Тильну частину шлунка з накладеним на неї затискачем Пайра і великим сальником відводять вгору, оголюючи при цьому проксимальний відділ дванадцятипалої кишки. Дистальніше воротаря на кишку накладають два затиску, між якими її перерізають за допомогою електрокаутера. Після цього препарат видаляють з операційного поля.

При формуванні гастродуоденоанастомоза за модифікованим способом Більрот 1 виконують такі етапи операції.

3 етап резекції шлунка - формування гастродуоденоанастомоза:

 

Утворюють малу кривизну кукси за допомогою ряду вузлових серозно- м'язових шовкових швів № 000, накладеного поверх затиску. Послідовно зав'язуючи ці шви, поступово виймають затиск, лінія шва при цьому ввертається всередину. Після накладення швів видаляють затиск шляхом підтягування за нього, і коагулюванням слизова оболонка залишається ввернутой цими швами. Нижній затиск не видаляється: надалі він буде використаний для формування гастроентероанастомозу.

З боку малої і великої кривизни накладають два шви. З боку малої кривизни - спочатку на шлунок в поперечному напрямку на край сформованої малої кривизни. а потім на дванадцятипалу кишку, уздовж її осі. з боку великої кривизни - уздовж осі як кукси, так і дванадцятипалої кишки.

 

Після цього виконують мобілізацію дванадцятипалої кишки, щоб послабити натяг сформованого анастомозу. Формують гастродуоденоанастомоза вузловими серозно-м'язовими шовковими швами, накладаючи їх на задню стінку кукси і дванадцятипалої кишки

Затискачі повертають так, щоб можна було накласти передній ряд швів. Підтягуючи нитки переднього ряду швів, виймають затискачі, зав'язують шви; при цьому краї анастомозу ввертати вглиб.

 

У точці, де кутовий шов малої кривизни (шов Гофмейстера) перехрещується з лінією швів анастомозу, накладають ще один шов, з одного боку поперечно до лінії швів малої кривизни (на куксу), зі іншого - дистальніше лінії швів анастомозу (на дванадцятипалу кишку). Цей прийом підсилює ввернення місця стику двох швів і зменшує ризик неспроможності анастомозу в цій точці.

Черевну порожнину зашивають і при необхідності дренують.

 

При формуванні позадоободового гастрентероанастомосу за модифікованим способом Більрот 2 виконують наступні етапи хірургічного втручання:

3 етап резекції шлунка - закриття кукси дванадцятипалої кишки:

 

Куксу дванадцятипалої кишки в типових випадках зашивають за методом Мойніхен-Мушкатіна. Для цього після захоплення її розчавлюють кишковим затискачем накладають обвивний шов, несильно затягуючи нитку. Зажим обережно відкривають і видаляють, нитка на культі затягують. Натягуючи нитку і стискаючи куксу кишки між фалангами великих пальців, збирають її на нитку в складки і зав'язують кінці. Накладають звичайний шовковий кісетний шов із зануренням кукси дванадцятипалої кишки.

 

4 етап резекції шлунка - формування гастроеюноанастомоза:

 

Куксу суміщають з дуже короткою петлею проксимального відділу тонкої кишки. Після розсічення підвішують зв'язки (Трейтца; показано штриховою лінією) біля мобілізованою частини тонкої кишки розрізають брижі поперечної ободової кишки, уникаючи пошкодження судинних аркад.

 

Поперечно лінії швів малої кривизни накладають ще один шов на шлунок, а також на тонку кишку, щоб додатково ввернути місце стику двох швів і запобігти їх неспроможність в цій точці.

 

Гастроентероанастомоз фіксується в отворі брижі поперечно-ободової кишки.

 

Проксимальну резекцію шлунку виконують при новоутвореннях шлунка, які переходять на стравохід, кардіальних і субкардіальному виразках і новоутвореннях. Під час цієї операції майже повністю видаляють малу кривизну, а стравохід резектують, на відстані 3 см від верхньої межі новоутворення при екзофітних формах раку і 5-6 см - при інфільтративних. Крім того, видаляють обидва сальника, шлунково- селезінковою, шлунково- підшлункову зв'язки і клітковину, що оточує кардію і резектовану частину стравоходу.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)