АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лікування раку нирки

Читайте также:
  1. Визначити тактику подальшого лікування.
  2. Гемодіаліз. Застосування штучної нирки
  3. Діагностика раку нирки
  4. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. СТРУКТУРА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ В ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРОФІЛЮ
  5. Класифікація раку нирки
  6. Коли застосовується оперативний метод лікування?
  7. Коли необхідно починати лікування дисплазії кульшового суглоба?
  8. Коли необхідно починати лікування м'язової кривошиї?
  9. Консервативне лікування хронічного гнійного середнього отиту.
  10. КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ
  11. Лікування гнійних ран
  12. Лікування гострих середніх отитів.

Оперативне лікування є основним і Найефективнішим методом у більшості випадків раку нирки, застосовується навіть при регіонарних і віддалених метастазах і дозволяє збільшити термін виживаності та якість життя хворих.

При раку виконуються видалення нирки (Радикальна і розширена нефректомія) та резекція нирки. Вибір лікувального підходу визначається варіантом раку нирки, розміром і локалізації пухлини, Прогнозоване виживанням хворого.

Резекція нирки проводиться з метою збереження органу в пацієнтів з локальної формою раку і розміром пухлини менше 4 см в разі: єдиної нирки, білатерально пухлинного процесу, порушення функції другої нирки. Під час резекція нирки виконують інтраопераційної гістологічної дослідження тканини з країв операційної рани на предмет глибини пухлинної інвазії. Після резекція існує більш високий ризик місцевого рецидиву раку нирки.

Радикальна нефректомія є методом вибору на всіх стадіях раку нирки. Радикальна нефректомія припускає хірургічне висіченням одним блоком нирки і всіх найближчий утворень: принирковий жирової клітковини, ниркової фасції, наднирника і регіонарних лімфатичних вузлів. Видалення наднирника проводиться при розташуванні пухлини у верхньому полюсі нирки або виявленні в ньому патологічних змін. Лімфаденектомія з гістологічним дослідженням видалених вузлів допомагає встановити стадію раку нирки і визначити його прогноз. При відсутності метастазів раку нирки в лімфатичних вузлах (за даними УЗД, КТ) лімфаденектомія може не проводиться. Виконання радикальної нефректомії при раку єдиної нирки вимагає проведення гемодіаліз і подальшої трансплантації нирки.

При Розширене нефректомії висікаються тканини пухлини, що розповсюдилася на навколишні органи. При вростання пухлини в просвіт ниркової або нижньої порожнистої вен виконується тромбектомія, при ураженні пухлиною судинної стінки проводиться крайова резекція ділянки нижньої порожнистої вени. У разі поширеного раку нирки, крім нефректомії, обов'язкове хірургічна резекція метастазів в інших органах, лімфаденектомія.

Артеріальна емболізацію пухлини може проводиться як передопераційне підготовки для зменшення крововтрати при нефректомії, як паліативний метод лікування раку нирки в неоперабельних хворих або для зупинки кровотечі при масивної гематурією.

В якості додаткового до хірургічних (а в неоперабельних хворих – основного) лікування раку нирки використовуються консервативні методи: імунотерапія, хіміотерапія, таргетна терапія.

Імунотерапія призначається для стимуляції протипухлинного імунітету при поширеному і рецидивному раку нирки. Зазвичай застосовують монотерапію інтерлейкіну-2 або альфа-інтерфероном, а також комбіновану імунотерапію Цими препаратами, що дозволяє домогтися часткової регресії пухлини (приблизно в 20% випадків), довготривалої повної ремісії (у 6% випадків) у пацієнтів з раком нирки. Результативність імунотерапії залежить від гістотіпа раку нирки: вона вища при светлоклеточного і змішаному раку і Надзвичайно ряд при саркоматоідних пухлинах. Імунотерапія неефективна при наявності метастазів раку нирки в головний мозок.

Таргетна терапія раку нирки препаратами сорафеніб, сунітініб, Сутент, авастин, Нексавар дозволяє блокувати фактор росту ендотелію судин пухлини (VEGF), що спричинить порушення ангіогенезу, кровопостачання і зростання пухлинної тканини.

Імунотерапія та таргетна терапія при поширеному раку нирки можуть призначатися до або після нефректомії і резекція метастазів в залежності від трудноудалімой пухлини і загального стану здоров'я пацієнта.

Хіміотерапія (препаратами вінбластин, 5-фторурацил) при метастатичному і рецидивному раку нирки дає мінімальний результат через перехресної резистентності, проводиться звичайно в поєднанні з імунотерапії. Променева терапія в лікуванні раку нирки не дає необхідного ефекту, застосовується тільки при метастазах в інші органи.

При розповсюдженому раку нирки з проростання навколишніх структур, обшірними метастазами в лімфовузли заочеревинного простору, отдаленними метастазами в легені і кістки можливе проведення тільки паліативного чи симптоматичного лікування.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)