АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарські договори

Читайте также:
  1. E. побутові, промислові, сільськогосподарські, спортивні
  2. Адміністративно-господарські санкції
  3. АДМІНІСТРАТИВНО-ГОСПОДАРСЬКІ САНКЦІЇ
  4. Адміністративно-господарські санкції
  5. Адміністративно-господарські санкції.
  6. Використання в господарській й діяльності прав інтелектуальної власності
  7. Використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.
  8. Відносинах. Господарські суди, їх функції та
  9. Вопрос Адміністративно-господарські санкції.
  10. Вопрос Господарські правовідносини, їх ознаки та види
  11. Вопрос Оперативно-господарські санкції.
  12. Господарські відносини, їх основні елементи та особливості.

Задача 22. 1 лютого 2008 року громадянка Д. в простій письмовій формі уклала договір оренди власної квартири для офісних потреб із товариством з обмеженою відповідальністю “Сенатор” строком на три роки….

ЦКУ - Власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва. У ЖКУ також містяться норми що забороняють надання приміщень у ЖБ для потреб промислового характеру, і відповідно, для того щоб використати жиле приміщення під офіс його необхідно перевести у нежитловий фонд. А переведення житлових приміщень у нежилі можливе за дотримання умов встановлених Держкомбудом.

Щодо форми – з ЦКУ – договір найму житла укладається в письмовій формі.

Щодо ремонту – Капітальний ремонт житла, переданого у найм, зобов'язаний здійснювати наймодавець, якщо інше не встановлено договором. + Наймач не має права провадити перевлаштування та реконструкцію житла без згоди наймодавця.

Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла. Договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у разі:

1) невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі - понад два рази;

Якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, наймач має право: 1) відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;

Переведення в приміщення нежитлового фонду допускається лише у випадку, якщо воно розташоване в цокольному, підвальному, напівпідвальному, першому і інших поверхах житлових будинків, за умови, що воно має окремий вихід або є можливість його обладнання, та за умови згоди власника будинку.

Підставою для переведення приміщення із житлового в нежитлове є рішення про зміну функціонального призначення приміщення. Тут потрібно волевиявлення власників житла, згода власника будинку щодо такого переведення.

Рішеня про переведення приймає ОМС + реєструється в БТІ.

ОТЖЕ,

1) Оскільки договір оренди укладений на 3 р., то – підлягає письмовому посвідченню і державній реєстрації.

2) Відповідно до ЦК якщо наймнодавець не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, наймач має право - відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;

Договір укладено – неправильно, не було переведення у нежитловий фонд.

 

Задача 23. Начальник депо “Львів” К. уклав договір купівлі-продажу, за яким депо зобов’язувалось передати електровіз підприємству залізничного транспорту загального користування Південної залізниці за договірною ціною, а підприємство зобов’язувалось прийняти електровіз і оплатити за ціною, щодо якої сторони дійшли згоди в договорі…

ст.5 ЗУ «Про залізничний транспорт» - майно, закріплене за залізницями, п/у/о залазн. транспорту заг. користування є загальнодержавною власністю.

п.2 Інструкції про відчуження держ. майна підпр, що знаходяться у сфері управління МТУ – рішення про відчуження державного майна приймається безпосередньо підприємствами.

Відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг- електровіз – це транспортне устаткування.

Згідно з процедурою передб Пост КМУ «Про затв. положення про закупівлю товарів, робіт, послуг за держ.кошти»

п.13 – закупівля здійснюється на тендерній основі, а не на договірній.

Замовник акцептує тендерну позицію що визнана найбільш вигідною за результами оцінки.

Депо — підприємство на транспорті, яке забезпечує експлуатацію і ремонт рухомого складу залізниць і міського транспорту (трамваїв, тролейбусів), а також пожежних машин.

Депо розрізняють як відокремлений структурний підрозділ, а, отже, що стосується можливості укладення певних договорів, то тут є роз’яснення Вищого арбітражного суду

1. За наявності належно оформлених повноважень юридичної особи керівники її відособлених підрозділів (філій, представництв, відділень) мають право укладати договори від імені юридичної особи у межах наданих повноважень.

Якщо керівник відособленого підрозділу має такі повноваження, але у тексті договору помилково відсутні вказівки на те, що договір укладений від імені юридичної особи, то тільки ця обставина не може бути підставою для визнання договору недійсним.

У таких випадках договір слід вважати укладеним від імені юридичної особи.

ЗУ «Про залізн.. транспорт»залізниця - статутне територіально-галузеве об'єднання, до складу якого входять підприємства, установи та організації залізничного транспорту і яке, при централізованому управлінні, здійснює перевезення пасажирів та вантажів у визначеному регіоні транспортної мережі;

Рішення про закріплення транспортних засобів та їх безоплатну передачу однією залізницею або підприємством залізничного транспорту загального користування іншим залізницям та підприємствам без зміни форми власності приймаються Укрзалізницею.

Передача в оренду, обмін та надання безкоштовно в тимчасове користування, а також виведення з експлуатації рухомого складу і контейнерів, що перебувають у загальнодержавній власності, здійснюються залізницями та підприємствами залізничного транспорту загального користування за погодженням з Укрзалізницею.

Приватизація цілісних майнових комплексів, підприємств і структурних підрозділів, не пов'язаних з діяльністю залізниць, окремих інвентарних об'єктів та об'єктів незавершеного будівництва, що належать залізницям та підприємствам залізничного

транспорту загального користування, здійснюється за погодженням з центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту та

Укрзалізницею відповідно до чинного законодавства України з питань приватизації.

Отже, звертаючи увагу на ч. 3 цієї статті – розуміємо, що купівлі-продажу електровозу не могло б укладатися.

В даному випадку ми могли б лише говорити про можливість безоплатної передачі його за рішенням Укрзалізниці.

 

 

Задача 24. М. пред’явила позов до приватного підприємства “Анонс” про визнання недійсним договору оренди та визнання права власності на гараж…

ЦК – удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину.ю який вони насправді вчинили.

Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторони для приховання ін. правочину, який вони насправді вчинили відносини сторін регламентуються за правилами щодо правочину, який вони насправді вчинили.

ЦКУ – договір найму будівлі або ін. споруди укладається в письмовій формі. – договір найму будівлі чи капіт. споруди укладається на строк трьох і більше років підлягає державній реєстрації і нотаріальному посвідченню.

ЦК – в разі недодерж стронами вимог закону про нот посвідч договору такий договір є нікчемним.

ЦКУ – правові наслідки – двостороння реституція.

 

ОТЖЕ,між сторонами було укладено удаваний правочин. Тому їх відносини будуть регулюватись положеннями купівлі-продажу.

Одною з підстав визнання правочину недійсним є – недодержання вимоги про те, що правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним (а в даному випадку, правочин було спрямовано на настання наслідків, що ним не передбачені, а саме – перехід права власності).

 

Задача 25. В господарський суд Дніпропетровської області звернувся з позовом Криворізький державний гірничо-металургійний комбінат “Криворіжсталь” до відповідачів: Придніпровської, Одеської, Львівської залізниць та НВП “ІМБО” про стягнення 96 476 грн.90коп….

п. 110 Статуту залізниць: залізниця несе відповідальність за збереження вантажу від часу його прийняття до перевезення і до моменту видачі одержувачу або передачі іншому перевізнику.

Відповідачем буде перевізник, якщо будуть наявні підстави для відповідальності або протиправної поведінки. Повинні бути збитки, вина.

п.114 Залізниця відшкодовує фактичні збитки, що виникли з її вини під час перевезення вантажу, а саме: за втрату чи недостачу в розмірі дійсної вартості втраченого вантажу чи його недостачі.

1) ЩОДО МАЙНОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Статут чітко визначає розміри штрафів, які сплачуються, але при цьому ж тут зазначаються підстави звільнення від їх сплати.

Так, п. 107 Вантажовідправник звільняється від сплати штрафу за невиконання плану перевезень у разі:

П. 111 Залізниця звільняється від відповідальності за втрату, недостачу, псування або пошкодження вантажу у разі, коли:

….інших обставин, які залізниця не могла передбачити і усунення яких від неї не залежало.

 

За несвоєчасну доставку вантажів і порожніх вагонів, що належать підприємствам, організаціям, установам, громадянам - суб'єктам підприємницької діяльності або орендовані ними, залізниця сплачує одержувачу штраф (якщо не доведе, що прострочення сталося не з її вини) у розмірі:

10 відсотків провізної плати - за прострочення на дві доби;

20 відсотків провізної плати - за прострочення на три доби;

30 відсотків провізної плати - за прострочення на чотири ібільше діб.

Отже, +штраф за несвоєчасну доставку: 10% провізної плати – за прострочення на 2 доби, 20% - на 3, 30% - на 4 і більше в повному розмірі.

 

 

Задача 26. Між приватним підприємством “Зоря” і цегельним заводом 25 жовтня 2009 року було укладено договір купівлі-продажу 20 тис. цеглин. Згідно із умовами договору ПП 26 жовтня 2009року провело передоплату, а 30 жовтня 2009 року представник ПП з’явився …

ЦК – продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, який визначено договором купівлі-продажу.

ЦК – договір може бути змінено чи розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору однією зі сторін та у випадках встановлених договором та законом.

ГКУ –госп зобов’язання не припиняються у разі розірвання або визнання недійсними за ршенням суду.

ч.2 ст.205 ГКУ – госп зобов’язання припиняється неможливістю виконання обст, за які жодна зі сторін не відповідає.

Відповідач платить за простій ТЗ, збитки, передбачені договором

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)