АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Реалізація сукупного суспільного продукту при простому і розширеному відтворенні

Читайте также:
  1. Взаємозв'язок сукупного попиту та сукупної пропозиції. Рівноважний обсяг виробництва.
  2. Визначення рівня сукупного попиту у базовій моделі рівноваги на товарних ринках ADAS. Чинники сукупного попиту.
  3. Визначення сукупного нормативу оборотних засобів підприємства
  4. Господарської сфери суспільного життя
  5. Економічна сутність валового випуску та валового внутрішнього продукту. Методи їх розрахунку. Сутність дефлятора ВВП та індексу споживчих цін, їх порівняння.
  6. Економічна сутність сукупного попиту. Цінові та нецінові чинники сукупного попиту. Графічна інтерпретація.
  7. Зміст процесу суспільного відтворення
  8. Історія розвитку туризму як соціально-суспільного явища.
  9. Історія становлення та розвитку правового регулювання господарської сфери суспільного життя
  10. Історія становлення та розвитку правового регулювання господарської сфери суспільного життя
  11. Конституційні основи суспільного ладу України
  12. Крива виробничих можливостей, її економічна характеристика. Категорія потенційного національного продукту.

Сукупний суспільний продукт (ССП) — сукупність товарів і послуг, створених працею сукупного працівника у різних сферах і галузях виробництва за певний проміжок часу (переважно за рік).Під реалізацією ссп розуміється заміщення всіх складових частин сукупного продукту як по вартості так і по натурально речовій формі.Теорія відтворення і реалізації ссп належить К. Марксу. Умови реалізації ссп при простому відтворенні I.4000с+1000v+1000m. II.2000c+500v+500m. Поляснення формули: Вартість усього ССП за цією схемою становить 9000. У першому підрозділі (І) вироблено засобів виробництва на 6000 грошових одиниць, предметів споживання, у другому підрозділі (ІІ) - на 3000. Реалізація суспільного продукту відбувається так. В І підрозділі засоби виробництва вартістю 4000 с обмінюються між підприємцями того самого підрозділу. Це дозволяє відновити весь витрачений постійний капітал І підрозділу як за вартістю, так і за натуральною формою. В І підрозділі залишилися нереалізованими засоби виробництва, вартість яких дорівнює 2000 (1000 V + 1000 т) грошових одиниць.Всередині ІІ підрозділу реалізується продукція цього ж підрозділу (предмети споживання) на 1000 (500 V + 500 т). Наймані робітники на 500 V купують необхідні їм предмети споживання, а підприємці на 500 т забезпечують один одного необхідними засобами існування і предметами розкоші. В ІІ підрозділі залишилися нереалізованими предмети споживання, рівні за вартістю теж 2000 одиниць. Умови реалізації ссп при розширеному відтворенні.1)(c+v+m)>Ic+IIc; 2)I(v+m)>IIc; II(c+v+m) <I (v+m)+II(v+m) В результаті розширеного відтворення темпи зростаня виробництва,засобів виробництва(I підрозділ) вищі ніж темпи зростання виробництва предметів споживання (II підрозділ)- це приймає форму економічного закону. В результаті розширеного відтворення процес виробництва здійснюється циклічно,тобто різні складові частини ссп розвиваються нерівномірно,виникають диспропорції: ♥між різними сферами суспільного виробництва;♥ між різними галузями та підгалузями виробництва; ♥між різними регіонами окремо взятої країни;♥диспропорції між різними країнами ♥диспропорції між крупними регіонами в світовому масштабі.

 

(7)19. Показники економічної і соціальної ефективності виробничої діяльності.

Економі́чна ефекти́вність — це вид ефективності, що характеризує результативність діяльності економічних систем (підприємств, територій, національної економіки). Основною особливістю таких систем є вартісний характер засобів (видатків, витрат) досягнення цілей (результатів), а в деяких випадках і самих цілей (зокрема, одержання прибутку).Соціальна ефективність-це ступінь відносності результатів виробництва соціальним потребам суспільства,інтересам окремої людини.У найзагальнішій методологічній формі економічна ефективність суспільного виробництва визначається як співвідношення "результати - витрати". Однак цей показник дуже узагальнений, оскільки характеризує ефективність усіх сукупних витрат, які припадають на випуск одиниці продукції. Тому для визначення ефективного використання кожного фактора виробництва окремо, застосовується система конкретних показників: продуктивність праці на мікрорівні визначається як відношення обсягу виробленої продукції до кількості робітників, зайнятих у її виробництві, або до кількості відпрацьованих людино-годин за певний проміжок часу, Продуктивність праці на макрорівні визначають як відношення національного доходу до середньої чисельності працівників, зайнятих у його створенні ; трудомісткість це показник, зворотний продуктивності праці, який відображає кількість затраченої живої праці на виробництво одиниці продукції. ; фондовіддача це показник, який характеризує ефективність використання засобів праці, тобто кількість продукції, виробленої з одиниці основних виробничих фондів. Він розраховується як відношення вартості виробленої продукції до вартості основних виробничих фондів ; фондомісткість це зворотний показник фондовіддачі, який показує вартість витрат виробничих фондів на одиницю виробленої продукції. ; матеріале-віддача характеризує ефективність використаних предметів праці, тобто показує, скільки вироблено продукції з одиниці витрачених матеріальних ресурсів (сировини, матеріалів, палива, електроенергії та ін.). Розраховується як відношення вартості виробленої продукції до вартості витрачених матеріальних ресурсів. ; матеріаломісткість є зворотним показником матеріа-ловіддачі, який характеризує вартість витрат матеріальних ресурсів на одиницю виробленої продукції. ; капіталомісткість це показник, близький до показника фондомісткості продукції. Він визначається як відношення обсягу капітальних вкладень до зумовленого ним приросту обсягу виробленої продукції: ; еколого-ефектив н ість Сучасна економічна наука вважає, що поряд з показниками економічної ефективності слід визначати й ефективність природокористування суб'єкта господарювання за допомогою показника еколого-економічної ефективності (Е) за такою формулою:Е=Е(нульове)-(А+В+С)де Е0- загальноекономічний ефект суб'єкта господарювання; А - вартість природоохоронних заходів; В - втрати від пошкодження природного середовища; С - вартість природних ресурсів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)