АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна рейтингова оцінка України

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. а) З основ законодавства України про культуру.
  3. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  4. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  5. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  6. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  7. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  8. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  9. Аналітична оцінка людського потенціалу в Україні та країнах світу
  10. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  11. АРХЕОГРАФІЧНІ УСТАНОВИ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.
  12. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.

Оцінка поточного стану національної економічної безпеки України дала змогу стверджувати, що країна знаходиться за межею граничних значень і потребує розробки стабілізаційних програм і заходів. Особливу увагу в межах запропонованої стратегії підтримуваного розвитку необхідно приділити реальному сектору економіки, а саме – забезпеченню технологічної, енергетичної, інвестиційної та продовольчої безпеки.

Наступною складовою сталого розвитку будь-якої держави світу є екологічна, що обумовлено, насамперед, обмеженістю ресурсних можливостей самовідтворення населення планети [8, с. 13–14; 9, с. 123]. Міжнародний екологіч-ний статус України є зовсім непривабливим. Так, дослідження різноспрямованих рейтингових оцінок мало результатом: незадовільний стан використання науково-технічних, інтелектуальних, інформаційних і природних ресурсів; посилення негативної динаміки екологічного стану України; погіршення стану екологічної складової національної безпеки; неефективність внутрішньої екологічної політики.

 

Для вирішення екологічних проблем пропонується розробляти інвайронментальну політику, яка орієнтована не на природу, а на оточуюче середовище, яке є відображенням усього природного світу від екосистеми до біосфери та охоплює і людину, і її економічну діяльність [10, с. 740–744].

В основу розробки інвайронментальної політики в умовах підтримуваного розвитку нестійких соціально-економічних систем покладено критерії: реальність – означає, що багатющий природно-ресурсний потенціал України дійсно існує і не є плодом абстрактних міркувань; доцільність – використання природних ресурсів як основи для реалізації підтримуваного розвитку; спроможність – визначає основні перспективи, що відкриваються перед країною у використанні природно-ресурсного потенціалу при реалізації підтримуваного розвитку; стабільність і стійкість – передбачає розробку і реалізацію стратегії, яка не тільки сприяє економічному зростанню і збільшенню можливостей людей, а й оновлює навколишнє середовище більшою мірою, ніж знищує.

На сучасному етапі розвитку постає питання вирішення проблеми створення концепції «інвайронментального паритету», яка пов’язана з пошуками компромісних рішень щодо зниження загрози для населення і природи тієї або іншої країни від джерел небезпеки, обумовлених господарською діяльністю в інших країнах. У зв’язку з цим запропонована концепція передбачає управління трансграничними ризиками на основі створення взаємовигідної кооперативноїугоди для обох партнерів.

Методологічною основою концепції «інвайронментального паритету» є інформаційна база, сформована за рахунок широкомасштабних досліджень, спрямованих на одержання кількісних оцінок вартості подовження життя внаслідок вживання заходів технічного або організаційного характеру, в тому або іншому виді діяльності, з метою підвищення рівня безпеки населення. Більш того, у розвинутих країнах розпочато процес створення банків даних для цих розрахунків. Зіставлення вартості продовження життя в соціально-економічній системі в цілому з аналогічним показником для того або іншого виду діяльності дозволяє досягти максимальної корисності, тобто оптимізувати витрати на систему безпеки в цьому виді діяльності. Цей метод надає суспільству реальний засіб досягнення найвищого рівня безпеки за умови конфлікту з іншими законними потребами й обов’язками суспільства.

Використання означеної концепції на практиці допоможе не лише оптимізувати відносини між окремими країнами і підвищити рівень безпеки життєдіяльності суспільства, а й надасть можливість країнам з нестійкою економікою відновити свій технічний потенціал і, як наслідок, підвищити рівень соціально-економічного розвитку.

Висновки. Таким чином, основними результатами, які отримано на базі проведення дослідження, є обґрунтування: теоретико-методологічних основ сталого економічного розвитку; циклічного характеру сталого розвитку; якісно нового типу криз – криза ринку вторинних цінних паперів; моделі стратегії підтримуваного розвитку; методологічних основ оцінки рівня сталості соціально-економічної системи; концепції «інвайронментального паритету»; методів дослідження стану і динаміки розвитку економіки України; стратегії забезпечення економічної безпеки реального сектора економіки; адаптивних інструментів реалізації ефективного захисту довкілля і раціонального природокористування.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)