АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фітопатогенні віруси. Загальна характеристика, джерела та шляхи розповсюдження інфекції. Типи вірусних хвороб

Читайте также:
  1. Архаїчні джерела української культури
  2. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  3. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  4. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  5. Бюджетний дефіцит, його причини, види та джерела покриття.
  6. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування
  7. Визначення координат джерела забруднення
  8. Визначення потреби в оборотному капіталі та джерела фінансування.
  9. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  10. Використані джерела
  11. ВІЛ/СНІД : характеристика та шляхи попередження.
  12. Вопрос 5. Теория ХУ МакГрегора: характеристика, преимущества, недостатки

Зберігаються фітопатогенні бактерії в основному з рослинними залишками в грунті, але нетривало, лише до повного розкладання (перегнивання) рослинних залишків. Без зв'язку з ними в грунті фітопатогенні бактерії швидко втрачають свою патогенність, оскільки пригнічуються іншими грунтовими мікроорганізмами-антагоністами (грибами, бактеріями, актиноміцетами). Виняток становлять лише деякі спорообразующие бактерії роду Bacillus, а також Aqrobacterium tumefaciens — збудник кореневої раки плодових і деякі інші види бактерій, здатні зберігатися в грунті протягом декількох років і без зв'язку з рослинними залишками.

Багато видів бактерій зберігаються з насінням, частіше на поверхні їх, але у ряді випадків можлива і внутрішня інфекція. Зараження насіння може відбутися як під час зростання плодів шляхом проникнення туди бактерій по судинах (бактерійний рак томату), так і при заготівці насіння з хворих плодів (чорна бактерійна плямистість томату).

Джерелом первинної інфекції може бути також посадочний матеріал — бульби, саджанці плодових дерев і ін. Окремі види бактерій (збудник слизистого бактеріозу капусти) можуть зберігатися в тілі комах, зокрема в личинках капустяної мухи.

Фітопатогенні бактерії входять лише в небагато з цих груп.

Інфекційні хвороби рослин викликаються фітопатогенними мікроорганізмами. Зараження рослин відбувається через інфіковане насіння, грунт, грунтові і дощові води, комах. Основним джерелом є грунт, оскільки в ній містяться залишки неперегнилих рослин.

Епіфітна мікрофлора представлена мікроорганізмами, що живуть на поверхні рослин. Мікроорганізми-епіфіти не заподіюють шкоди рослині, а в деяких випадках складають конкуренцію фітопатогенних мікробів. Як джерела живлення епіфітна мікрофлора утилізує виділення рослин і різні їх поверхневі забруднення. Основний представник епіфітна мікрофлори - Erwinia herbicola-рухома грамнегативна паличка, яка утворює золотисто-жовті колонії на МПА.

Ураження, що викликаються фітопатогенними бактеріями називають бактеріозами. Фітопатогенні гриби викликають мікофітози. За локалізацією процесу виділяють загальні і місцеві ураження. Перші викликають загибель всієї рослини або окремих її частин, другі - окремих ділянок рослини.

Фітопатогенні віруси викликають мозаїчні хвороби, жовтяницю, карликовість. Їх характерна особливість - поява слабоокрашенних плям або цілих ділянок, а також затримка росту рослин. Крім вірусів, до фітопатогенів відносять і віроіди.

 

Фітопатогенні мікроби можуть проникати в рослини через природні утворення (сочевички, нектарники, залозки, кореневі волоски) і пошкодження. Деякі мікроорганізми виробляють ферменти, що лізують кутикулу рослин, що полегшує впровадження збудника.

Гриби, що вражають рослини, можуть у разі приготування з ураженого зерна продуктів харчування спричинити харчові отруєння — мікотоксикози. Гриб вражає рослини родини злакових: утворюються склероції гриба (ріжки). В умовах підвищеної вологості, низької температури на вегетуючих або скошених рослинах можуть розвиватися гриби родів Fusarium, Penicillium.

Більше тисячі відомих захворювань рослин спричинюються вірусами. Вірусні хвороби рослин найчастіше розповсюджуються безхребетними (комахами, нематодами). Комахи (попелиці, цикадки) переносять вірус разом із соком, який витягують з флоеми або клітин епідермісу. Ознакою вірусних захворювань є поява некрозів — ділянок мертвої тканини. Віруси, що спричинюють хвороби рослин, поділяють на збудників мозаїки і жовтяниці.

 

Вірусні захворювання:

- Мозаїчна хвороба.Для мозаїчної хвороби характерні різноманітні за формою плями і смуги, білі або жовтуваті на листочках, світлі або темні на квітках, що викликається розпадом хлоропластів. Мозаїка, як правило, володіє якимсь малюнком — концентричними колами, кільцями або смужками, розташованими в якомусь порядку або візерунку. Крім того, в більшості випадків відбувається деформація листків — вони зморщаться або стають кучерявими. Дуже часто хворіють бегонія, калла, гідрангея, пеларгонія, примула.

- Курчавість листя. Курчавість листя — вірусне захворювання, супроводжується появою на листках численних дрібних плям приблизно 1-2 мм, які незабаром, висихають. Листя стають зморшкуваті, кучеряве, квітки деформовані. Під час хвороби можуть з'являтися сіро-білі або світло-жовті плями і лінії. Дуже часто хворіють гідрангея, примула, пеларгонія, пуансеттия.

- Пожовтіння листя (або жовтяниця). — це вірусне захворювання, при якому листочки стають жовті або жовто-зелені. Рослина погано росте, стеблинки стають ламкі тому, що в стеблах накопичується велика кількість крохмалю, клітини прямо таки забиваються крохмалем. На листочках теж може з'явитися мозаїка (кола, плями). Жовтяниця може виявлятися не на всій рослині, а на окремій гілочці — можна спостерігати хлороз листя і в той же час може з'явитися нове листя, але маленьке і вже з хлорозом.

Заходи боротьби з вірусними захворюваннями.

Дуже важко точно визначити конкретне вірусне захворювання. Боротися з вірусами за допомогою хімічних препаратів не можна. Набагато простіше забезпечити профілактику захворювання, яка включає боротьбу з комахами, що смокчуть — головними переносниками збудників хвороби. До них належать попелиця і трипси. Але в більшості випадків віруси заносяться ще в теплицях, до того, як рослина потрапить у ваш будинок. Це відбувається через пошкоджені корені або рани на стеблах і листках. Всі уражені частини рослини видаліть і знищіть. Після завершення цієї процедури вимийте добре руки з милом, а інвентар ще і протріть спиртом. Живці беріть тільки із здорової рослини. У суху і жарку пору рослина притіняти і багаторазово обприскуйте.

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)