АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Херсонська область

Читайте также:
  1. Автономная область 4 автономных округа
  2. Дер.конструкции. Область применения. Материалы, используемые при возведении деревянных конструкций.
  3. Дніпропетровська область
  4. за дополнительные услуги в общежитиях НИУ ВШЭ (г. Москва, Московская область)
  5. Заказы высылаются с домашнего адреса: 152914, Ярославская область, г. Рыбинск,
  6. Закон как форма правообразования в противоположность обычному праву, имеет самую широкую область применения.
  7. Класифікація фундаментів мілкого закладання та область їх застосування
  8. Лингводидактика как научная область. Объект и предмет лингводидактики. Ее связь с другими науками.
  9. НА НОС, ПОДБОРОДОЧНУЮ ОБЛАСТЬ
  10. На территории бывшего Крымского ханства учреждалась новая Таврическая область
  11. Назначение и область
  12. Назначение, принцип действия, область применения защитного отключения

Клімат

Клімат помірно континентальний, посушливий. Середньорічні температури: літня +22,4 °C, зимова −2,1 °C. Максимальна літня температура +40 °C, мінімальна зимова −31,5 °C. Тривалість безморозного періоду в середньому 179 днів на рік. Середньорічна кількість опадів від 300 до 420 мм. За сильного вітру часом навіть узимку виникають пилові бурі.

Рис1.2.5. Кліматична карта України

 

Водні ресурси

За гідрологічним районуванням Херсонська область знаходиться в зоні недостатнього водопостачання рівнинної частини України. В межах цієї зони виділяють декілька гідрологічних областей. Херсон відноситься до 2-ої з них. Правобережну частину від північної межі до гирла Інгульця відносять до Нижньобузько-Дніпровської області недостатнього водопостачання, лівобережну і крайній південь правобережною — до Причорноморської області надзвичайно низького водопостачання.

Води суші Херсонської області складають поверхневі води — річки, озера, болота, штучні водойми (водосховища, ставки, канали) і підземні води.

Болота займають в межах Херсонської області 31,8 тис. га. Це становить 0,11% території — більш, ніж в інших областях степової зони (0,05%). Болота знаходяться в основному в Білозерському, Цюрупинському та Голопристанському районах. Торф'яні болота утворилися в результаті заболочування водоймищ в низов'ї Дніпра, а також плавнів його численних рукавів та деяких приток, в основному на зниженому лівобережжі. Це виключно низовинні болота. Найбільший масив — Кардашинське болото з середньою глибиною торфу до 1,25 м і максимальною 4,5 м. Зольність торфу до 50%.

Рис1.2.6. Карта водних басейнів України

 

Заболочені ділянки в плавнях нижнього Дніпра характеризуються чагарниками очерету за участю інших водно-болотяних рослин на ілових- і торф'яно-болотяних відкладеннях. Потужність їх невелика (не більше 1 м), зольність значна.

На території Херсонщини розташовані штучні водойми декількох видів: водосховища, ставки, канали.

В межах Херсонської області частково знаходиться Каховське водосховище, площа якого становить 2155 км², об'єм 18,2 км³, довжина 230 км (у тому числі територією Херсонської області — 100 км), найбільша ширина — 25 км. Має сезонне регулювання стоку. Коливання рівня води до 3,3 м.

На території області області створено більше 200 ставків загальною площею 12,3 тис. га. Більшість ставків — це водойми, які наповнюються виключно поверхневими водами, — талими і стічними. В період весняної повені їх розміри збільшуються.

 

Підземні води

Херсонська область розташована в межах Причорноморського артезіанського басейну — гідрогеологічної структури на півдні України. Природними чинниками формування підземних вод є інфільтрація атмосферних опадів і поверхневих вод в межах басейну і надходження підземних вод з Українського кристалічного щита. Загальний напрям руху підземних вод — на південь, в цьому ж напрямі збільшується мінералізація води. На всій території області поширені водоносні комплекси антропогенних, неогенних і палеогенних відкладень, що складаються з численних гідравлічно зв'язаних між собою водоносних горизонтів. Антропогенні водоносні горизонти містяться в алювіальних, лиманово-морських і еолових пісках і покривних суглинках на вододілах і річкових терасах. Водоносний комплекс неогенних відкладень на глибині 1,5-240 м складається з гідравлічно зв'язаних між собою водоносних пісків і вапняків, розділених водостійкими породами. До водоносного комплексу палеогенних відкладень належать водоносні горизонти в пісках, мергелях, що розтріскалися, і вапняках на глибині 10-1000 м.

Прогнозовані ресурси підземних вод з мінералізацією до 3 г/л складають в Херсонській області 4,05 млн м³ в добу, що становить 65% прогнозованих ресурсів Причорноморського артезіанського басейну.

Забезпеченість питними підземними водами одного жителя складає в південно-західній частині області 2,3-5,5 м³ в добу, на решті території — 0,2-0,6 м³ в добу (в середньому по Україні — 1,15 м³ в добу).

На природні умови залягання, формування ресурсів і хімічний склад води істотно впливають антропогенні чинники. Фільтрація поверхневих вод з гідротехнічних споруд (Каховського водосховища, каналів) і на зрошуваних масивах зумовили на великих територіях інтенсивне підняття рівня, збільшення мінералізації і забруднення підземних вод.

Термальні води — підземні води з температурою більш +20 °C виявлені на значній території області на південь від широти Горностаєвки. Температура води на глибині близько 1 км складає +45-50°С, глибше за 1 км. — +50-60°С, 2 км. — +70-80°С.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)