АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вивчення нового матеріалу. Тема: «Міське і сільське населення

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу
  3. V. Закріплення вивченого матеріалу.
  4. VII. Причины возникновения ошибок при передаче текста Нового Завета
  5. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  6. Аналіз майнового стану підприємства ВАТ «Іванківського хлібозаводу»,
  7. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  11. Битники и политики, ничего нового
  12. Блок 3. ГЕОГРАФІЯ НОВОГО ЧАСУ. СУЧАСНІ ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: «Міське і сільське населення. Типи населених пунктів»

Мета:

- пояснити суттєві ознаки понять «місто», «село», «урбанізація», «агломерація», «система розселення», зміни в системі розселення, соціальні проблеми в сільській місцевості;

- формувати навички роботи з картами атласу та настінною картою, вміння показувати найбільші міста України та розрізняти міста за функціями та людністю;

- оцінювати соціальні проблеми села;

- виховувати географічну культуру та розширювати світогляд учнів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручник, атлас,допоміжний дидактичний матеріал «Рятівник», зошит для практичних робіт.

Опорні поняття: місто, селище, село, урбанізація, агломерація, система розселення.

Хід уроку:

Організаційний момент.

Мотивація навчальної діяльності учнів.

Вам добре відомі слова: місто, селище, село, хутір. Людина знає й вживає їх у розмові, але часто не може точно сказати, що означає те чи інше слово. Після сьогоднішнього уроку ви зможете відрізняти населені пункти один від одного, називати їхні характерні ознаки, зрозумієте закономірності, за якими розвиваються деякі з них, дізнаєтесь про особливості системи розселення та типи населених пунктів.

Вивчення нового матеріалу.

Сьогодні на уроці ми розглянемо систему розселення, що сформувалася в Україні. Познайомимося з типами населених пунктів, особливостями їх розміщення, тому що ці питання дуже важливі при розміщенні виробництва. Познайомимося з проблемами великих міст і невеликих сел.. досягнення мети уроку буде відбуватися поступово, на основі самостійної роботи учнів на окремих етапах марафону, яких на уроці буде чотири.

Нагадаю, що нові знання ви отримаєте самостійно, працюючи на різних етапах географічного марафону. Виконання завдань буде відбуватися поступово, завдання внесені до відповідних карток етапів. На кожний з них відводиться по 7 – 8 хв. картки містять певний фактичний матеріал. Для виконання завдань передбачені вільні рядки. Після виконання завдання етапу оцінюються консультантами з цих питань (по 2 на кожний етап). Під час виконання завдань можна отримати консультацію, пораду чи допомогу вчителя. Марафон передбачає додаткові завдання для тих учнів, які найшвидше пройдуть дистанцію. Виконання кожного етапу оцінюється окремо по 4 бали і перевіряється учнями-консультантами. Додаткові завдання оцінюються окремо.

Картка 1 етапу. Типи населених пунктів

1. Населені пункти поділяються на _______________ та_____________________.

2. Містом вважається населений пункт, в якому проживає не менш як___________ тисяч чоловік, за умови, що 85% з них___________________________________.

3. За кількістю населення міста поділяються на:

1) малі;

2) середні;

3)_______________________;

4) ______________________;

5)_______________________.

4. Типи міст за функціями:

1) адміністративні центри;

2) наукові центри;

3) _______________________;

4) _______________________;

5) _______________________;

6) _______________________.

 

Картка 2 етапу. Міське населення

1. Урбанізація – це історичний процес збільшення ролі_______________________ та _____________________ населення. Рівень урбанізації в Україні становить_________%.

2. Агломерація – це ______________ населених пунктів переважно _____________ ________ типу.

3. Приклади агломерацій – це:

А) Донецька;

Б) Херсонська;

В) Ковельська;

Г) Харківська.

4. Найбільшою часткою міського населення характеризуються такі області:_____

_______________________________________________. Це зумовлено такими факторами: ________________________________________________________.

 

Картка 3 етапу. Сільське населення

1. До сільських населених пунктів належать поселення, жителі яких зайняті головним чином ____________________________ господарством.

2. Кількість сільських мешканців в країні постійно:

А) збільшується;

Б) зменшується.

3. На характер сільських поселень в першу чергу впливають ___________________ чинники, а також і суспільно - економічні.

4. Найбільшою густотою сільського населення характеризуються такі області:____

______________________________________________. Це зумовлено такими факторами: ________________________________________________________.

Вчитель.З розвитком суспільства, особливо промисловості та сфери послуг, зростає кількість міст і частка міського населення, поширюється міський спосіб життя, який характеризується вищим ступенем благоустрою. Цей процес називають урбанізацією. Рівень урбанізації прийнято оцінювати передусім за часткою міських жителів у загальній кількості населення. За підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001 року, 67,2 % населення в Україні проживало в містах. Загальна чисельність міст в Україні на сьогодні становить 459 (у 1940 році їх було 255), а селищ міського типу — 886. Рівень урбанізації в нашій країні має значні територіальні відмінності. Найвищий він у Донецькій, Луганській та Дніпропетровській областях, де становить відповідно 90 %, 86 % та 83 % усього населення області. Характерними рисами сучасного процесу урбанізації є зосередження більшості міського населення у великих містах. Зараз їх 49, серед них — міста-мільйонери: Київ (2,6 млн осіб), Харків (1,5 млн осіб), Дніпропетровськ (1,1 млн осіб). Одеса (1,1 млн осіб) і найближчі до них за чисельністю жителів Донецьк (близько 990 тис. жителів.) Запоріжжя (понад 790 тис. жителів), Львів (понад 735 тис. жителів), Кривий Ріг (близько 710 тис. жителів), Миколаїв (близько 510 тис. жителів). Навколо них сформувалися агломерації переважно з малих і середніх міст.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)