АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Деякі замки-руїни

Читайте также:
  1. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  2. ДЕЯКІ АСПЕКТИ СПІВВІДНОШЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО І ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА
  3. Деякі задачі механіки та фізики
  4. Деякі методи класу UserForm vba мови
  5. Деякі проблеми та особливості етногенезу українського народу
  6. Мережа переважно використовується у біологічному моделюванні, проте існують деякі технічні застосування.

ЗАМКИ

Замки завжди мали 2 головні функції:

оборонну;

житлову (згодом – представницьку, репрезентативну)

Найбільше збережених замкових споруд на Тернопільщині.

На ранньому етапі замкового будівництва переважала захисна (оборонна) функція. До цього типу в Українських землях належать

· Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця

· Кам'янець-Подільська фортеця

· Невицький замок (Ужгородський район Закарпаття. напівзруйнований)

· Генуезька фортеця в місті Судак

· Олеський замок

· Барський замок (Вінницька)

 

Оборонні системи 14 ст.

– Кам’янець-Подільська фортеця (м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область). Є складовою Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець», що відноситься до «Семи чудес України»

3) Проміжні позиції займаю ть фортечні споруди, де захисні і житлові (представницькі) функції зрівнялися. Цей процес набув поширення з 17 століття. Тісний зв'язок обох функцій являють фортечні споруди з палацами на подвір'ї, це:

· Бережанський замок (тернопільська)

· Бродівський замок (Львівська)

· Збаразький замок (Тернопільська)

· Золочівський замок. (Львівська)

Підгорецький

 

4) Замки в історичному стилі у 19 ст. До цього типу в Україні належать:

· замок в місті Василівка (Садиба Попова), Запорізька область

· замок Даховських, село Леськове

(Монастирищенський район Черкаської області)

· палац Шувалова (Черкаська область)

· Воронцовський палац, Алупка, Крим

· Палац Мсциховського, Луганська область

· садиба Сергія Кеніга, Шарівка, Харківська область.

· Замок Шенборн (Мукачівський район Закарпаття)

Існуючі замки

· Хотинська фортеця — фортеця 13 — 18 століття у місті Хотин. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця». Одне з семи чудес України.

· Меджибізький замок — (с. Муджибіж Хмельницької області) пам'ятка фортифікаційної архітектури XVI століття, виконана у стилі Ренесанс, що знаходиться у селищі Меджибіж. Фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України.

· Золочівський замок — замок у місті Золочів. Музей-заповідник «Золочівський замок» — відділ Львівської галереї мистецтв, пам'ятка історії і культури національного значення.

· Старий замок — фортифікаційна споруда у місті Тернопіль, пам'ятка архітектури національного значення.

 

Деякі замки-руїни

· Алустон (фортеця) — середньовічна візантійська фортеця на південному узбережжі Криму.

· Барський замок — (Вінницька) фортифікаційна споруда у м. Бар

· Буданівський замок — (Теребовлянський район Тернопільщини)фортифікаційна споруда у селі Буданові. В 1956 р., відновлений комплекс запрацював як психіатрична лікарня на 300 ліжок. Вона функціонує тут досі.

· Бучацький замок — (Тернопільська область) пам'ятка архітектури всеукраїнського значення, розташований у місті Бучач

· Високий замок — замок, збудований під керівництвом Галицько-Волинського князя Лева на Замковій горі у Львові.

· Кременецький замок — (Тернопільська) фортифікаційна оборонна споруда в м. Кременець (Тернопільська область)

· Новомалинський замок — (Рівненська область Острозький район)побудований у XIV ст., мав п'ять наріжних п'ятигранних башт, з'єднаних мурами, в'їзну браму і міст через рів

· Сатанівський замок — (Хмельницька область) фортифікаційна споруда в с. Сатанів. Пам'ятка містобудування та архітектури України національного значення.

· Скалатський замок — замок в містечку Скалат (Тернопільська область; не плутати із селом Старий Скалат). Розташований у південно-західній частині міста, у заплаві ріки Гнилої.

· Токівський замок — (Підволочиський район Тернопільської області) пам'ятка архітектури місцевого значення, оборонна споруда у с. Токи

· Полонська фортеця —(Хмельницька область м.Полонне) оборонна фортифікаційна споруда, що існувала на території міста Полонного в X—XIX ст.

· Чортківський замок — (Тернопільська) фортифікаційна споруда у місті Чорткові. Служив резиденцією відомих українських магнатських родів Гольських та Потоцьких.

· Хустський замок — (Закарпаття) фортифікаційна споруда, що існувала в 11-18 століттях у м. Хуст

· Язлівецький замок —(Тернопілля) замок XIV-XVII століття у с. Язловець

· Замок Гербуртів – (біля містечка Добромиль Старосамбірського району Львівської області)Цей замок найвіддаленіший від Львова і знаходиться в мальовничих горах майже на кордоні між сучасними Україною та Польщею.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)