АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обов’язки медсестри

Читайте также:
  1. Вопрос Поняття сторін в судовому процесі. їх права та обов’язки.
  2. Завдання, права та обов’язки суб’єкта господарського права
  3. Зміст, обов’язки та права ВТК
  4. ІІ. Обов’язки сторін
  5. Обов’язки особового складу
  6. ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН.
  7. Обов’язки та права Турфірми
  8. Основні функціональні обов’язки молодшого медичного персоналу в поліклінічних та стаціонарних відділеннях педіатричного профілю
  9. Особисті права та обов’язки батьків і дітей
  10. Поняття, функції, права та обов’язки профспілок
  11. ПРАВА І ОБОВ’ЯЗКИ ВИКОНАВЦЯ

1. Сумлінне виконання всіх призначень лікаря (роздача ліків, виконання ін’єкцій, постановка банок, гірчичників, клізм та ін.), запис про їх проведення у листках призначень.

2. Підготовка хворих до досліджень.

3. Організація та спостереження за транспортуванням хворих.

4. Збирання матеріалу для досліджень і відправка його в лабораторію.

5. Контроль за виконанням заходів сан.-гігієнічного режиму у відділенні.

6. Дотримання правил особистої гігієни у важкохворих, що включає:

- спостереження за порядком у відділенні, палатах, чистотою білизни, приліжкових столиків;

- контроль за виконанням правил розпорядку дня хворими та обслуговуючим персоналом;

- здійснення ряду гігієнічних заходів по догляду за хворими: догляд за шкірою, вухами, очима, ротовою порожниною, заміна білизни та ін.

7. Складання порційної вимоги на харчування хворих, контроль за дотриманням хворими призначеної їм дієти, годування важкохворих, перевірка продуктів, що їх приносять родичі для пацієнтів.

8. ВимірюванняТ0С тіла та запис даних в температурний листок.

9. Допомога лікарю під час обходів, звітування лікарю про всі зміни, що помічені в стані хворого, отримання нових призначень.

10. Госпіталізація хворих, перевірка правильного проведення сан. обробки; ознайомлення хворих із правилами внутрішнього розпорядку.

11. Вимірювання А/Т, ЧД, Ps, ДД та ін.

12. Правильна оцінка стану хворого та негайне надання йому невідкладної допомоги в разі необхідності.

- Медсестра повинна вміти надати першу долікарську допомогу (штучне дихання, непрямий масаж серця, допомога при кровотечах, блюванні, втраті свідомості).

13. Ретельне ведення мед. документації: - температурні листи, - листи призначень, - журнал передачі чергувань, - журналу порційних та медикаментозних вимог.

В.З.Нетяженко і співавтори “Загальний і спеціальний догляд за хворими”. Див. Шевчук М.Г. “Сестринська справа” ст. 11-16.


Деонтологія - наука, що вивчає принципи поведінки мед. працівників. Сукупність етичних норм і принципів поведінки мед. працівника при виконанні професійних обов’язків, що передбачають надання хворому максимально-можливої допомоги. Деонтологія передбачає такі якості у мед. персоналу, як: милосердя, самопожертвування своїми інтересами і зручностями заради врятування життя хворого, або для полегшення його страждань.

Ми в нашому училищі вас навчаємо бути грамотними спеціалістами, професійними у своїй справі, максимально прикладемо зусиль, щоб ви стали добросовісними, чуйними, чесними, але якими ви будете в найбільшій мірі залежить від вас.

Велике значення має перше знайомство хворого із лікувальним закладом. І в тому, яке сформується в нього враження основну роль відіграє ваша, поведінка мед. персоналу, з перших хвилин перебування хворого в стаціонарі необхідно оточити його опікою, увагою.

Важливо, щоб хворий був певен в готовості мед. персоналу допомогти йому. В розмові із хворими необхідно слідкувати не тільки за змістом сказаного, але й за мімікою, жестикуляцією, інтонацією мови. Крім того необхідно вміти вислухати хворого, адже для нього це дуже важливо.

_________- із найважливіших вимог деонтології.

1. - збереження медичної таємниці (відносно зору, фізичних вад тощо). Вийняток із правил складають лише ті випадки, які можуть складати загрозу суспільству (інф. захворювання, порушення зору у водіїв).

2. - обговорення методів лікування, кваліфікації колег по рботі і інших т.д.

Медична етика - різновид професійної етики - сукупність конкретних форм і оцінок в медицині, які визначають правила поведінки в медицині.

Ще 1500 років до н.е. індуські лікарі давали мед. клятву. І в наш час в основу клятви медика в різних країнах покладено клятву Гіпократа, основним принципом якої стало: ” Primum non nocere!”

- перш за все не пошкодь хворому;

- входи в дім хворого виключно для його користі;

- у відносинах з ним утримуйся від всього зловмисного і аморального;

- вважай людське жяття безумовною цінністю;

- ніколи не давай хворому смертельних засобів;

- зберігай лікарську таємницю;

- не заплямуй авторитет благородної лікарської професії;

- не відмовляй колезі своєму у допомозі і пораді та багато інших.

В сучасному ___-_______ основні принципи Гіпократської клятви залишились. Життя людини визнано безумовною і найвищою цінністю.

Суттєвий вплив на розвиток мед. етики мала компанія по засудженню злочинів фашистських антимедиків. В 1948 році всесвітньою мед. асоціацією була сформульована “Женевська декларація”, а в 1949 році - більш детальний “Міжнародний кодекс” медичної етики. Зараз до проблем медичної етики відносять проблеми миру, екології, ядерних випробувань. Напевно вам відомий всесвітньовідомий міжнародний рух “Лікарі світу за відвернення ядерної війни”.

Медична етика і деонтологія мають давню історію, але в окрему галузь науки виділились недавно. В їх рамках вивчається відношення медиків з пацієнтами, можливі протиріччя між ними, конфлікти і т.д.

З розвиитком медицини постають нові проблеми в галузі транспантології, генетики і генної інженерії, по визначенню поняття “життя” і “смерть”, в акушерстві і т.д.

Як наслідок порушення мед. персоналом принципів етики і деонтології у хворого можуть розвинутись так звані ятрогенні захворювання - психогенні розлади. Не зрозумілі слова, фрази, вигуки, паузи в розмові між медиками, що затягнулися, багатозначні жести і міміка, смішки та інше - все це може вплинути на емоційно лабільного хворого, викликати в нього відчуття невиліковності, недовіри до мед. персоналу, безвихідності.

Ризик виникнення ятрогеній залежить також від віку, статі, освіти, епохи. Ятрогенією страждають переважно люди “перехідного “ віку - підлітки, жінки в клімактеричному періоді, похилі люди.

Значну роль в розвитку ятрогенії відіграли також засоби масової інформації, і деякі медпрацівники, які дають поверхневі, іноді ________ і неточні знання про хвороби.На початку 20-го століття частіше зустрічались люди, що передбачали у себе туберкульоз або сифіліс. В другій половині нашого століття частіше зустрачаються “канцерофобії”, “кардіофобії”. Ятрогенії найчастіше зустрічаються у самих медиків.

Для їх профілактики необхідно чітко дотримуватись правил і принципів медичної етики і деонтології, створити навколо хворого “словесну асептику”.

Реферати: “Сучасні проблеми медичної етики” (Журнал “Америка”,05.1992., № 426”.

“Психічна саморегуляція, самовиховання, аутогенне тренування”.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)