АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особисті права та обов’язки батьків і дітей

Читайте также:
  1. I. Значение владения движимыми вещами (бумагами на предъявителя и правами требования как вещами)
  2. I. Общее понятие о вещных правах на чужую вещь
  3. I. Права угодий в чужих имениях и общее понятие о сервитутах
  4. II. Общее понятие об ограничениях права собственности
  5. II. Права и обязанности Нанимателя
  6. II. Права и обязанности Сторон
  7. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  8. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  9. II. Способы приобретения права собственности на движимые вещи
  10. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  11. III. Залог (заклад) движимости, ипотека движимости и залог права
  12. IV. Права присвоения

1. Визначення походження дитини.

2. Загальні підстави виникнення прав та обов’язків батьків і дітей

3. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають

між собою у шлюбі. Визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою.

4. Встановлення факту батьківства (материнства) за рішенням суду. Оспорювання батьківства та материнства.

5. Права та обов’язки батьків і дітей.

6. Підстави позбавлення батьківських прав. Порядок їх поновлення.

7. Аліментні обов’язки батьків щодо дітей. Порядок сплати та стягнення аліментів.

8. Аліментні обов’язки інших членів родини

9. Обов’язки дітей щодо батьків

10. Випадки звільнення від аліментних обов’язків. Загальні положення щодо дітей, які залишилися без піклування.

Усиновлення (удочеріння)

1. Загальні положення щодо дітей, які залишилися без піклування

2. Усиновлення (удочеріння) дітей. Поняття та порядок

3. Особливості усиновлення (удочеріння) іноземними громадянами

4. Права та обов’язки усиновлювачів

5. Умови та порядок визнання усиновлення недійсним. Скасування усиновлення

6. Наслідки скасування усиновлення або визнання його недійсним

7. Загальні положення щодо дітей, які залишилися без піклування.

8. Опіка, піклування та патронат

Задача 1. До державного органу реєстрації актів цивільного стану (РАЦС)Дзержинського р-ну м. Харкова звернулася Ш. із заявою про реєстраціюшлюбу. При цьому вона пояснила, що П. – особа, з якою вони вирішилизареєструвати шлюб, – на день подання заяви є відсутнім, бо перебуває увідрядженні за кордоном і повернеться до м. Харкова через 6 місяців. Ш.подала нотаріально завірену письмову заяву від П., відповідно до якоїостанній згоден на реєстрацію шлюбу з заявителькою. Через своювідсутність П. просить орган Д РАЦС, по-перше, прийняти його заяву прореєстрацію шлюбу із Ш. і, по-друге, зареєструвати їх шлюб. Робітник органуДРАЦС відмовив у задоволенні заяви, посилаючись на ч. 2 ст. 28 СК,відповідно до якої заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою тачоловіком особисто. У зв’язку з цим Ш. подала позов до суду.

На яке коло питань розраховано дане завдання? Як слід вирішити спір? Чи змінилося б рішення, якщо б заява П. мала просту письмову форму?

Задача 2. До суду звернувся К. із заявою про розірвання шлюбу. В заяві вказувалося, що подружжя К. зареєструвало шлюб шість місяців тому. Дітей у цьому шлюбі не мають. К. (позивач) не може більше проживати однією сім’єю з дружиною у зв’язку з тим, що вона є тяжко хворою – страждає на епілепсію. Під час реєстрації шлюбу К. приховала свою хворобу від позивача, хоча той неодноразово пропонував пройти медичне обстеження, вважаючи його обов’язковим. У зв’язку з наведеним позивач вирішив, що подальше збереження шлюбу суперечить його інтересам, і просить суд розірвати шлюб з відповідачкою. На судовому засіданні дружина К. (відповідачка) заперечувала проти розірвання шлюбу, і до матеріалів справи додала медичну довідку, в якій зазначена її вагітність.

На яке коло питань розраховано дане завдання? Як слід вирішити спір? Чи змінилося б рішення, якщо б дружина не надала довідку про вагітність?

Задача 3. До органу ДРАЦС із заявою про реєстрацію шлюбу звернулися Ш. та П. Вони просили зареєструвати шлюб через три дні у зв’язку з тим, що Ш. через п’ять днів має виїжджати на один рік за кордон працювати. Наступного дня до органу ДРАЦС звернулася Ш. – мати Ш. із заявою про неможливість реєстрації шлюбу її сина. В заяві вона пояснила, що П. є неповнолітньою, їй виповнилося лише 16 років. Крім того, Ш. – рідний син заявительки, а П. – усиновлена дитина, яка проживає в сім’ї близько 10 років. П. була усиновлена тому, що вона є дитиною двоюрідного брата Ш., який разом з дружиною загинув у автомобільній катастрофі. Таким чином, П., по-перше, є родичкою Ш., по-друге, фактично доводиться сестрою її синові, бо проживає в сім’ї як усиновлена дитина, і, по-третє, неповнолітня.

На яке коло питань розраховано дане завдання? Яке рішення має прийняти орган ДРАЦС?

Задача 4. До суду звернувся Т. з заявою про розірвання договору дарування між ним та С. За цим договором Т. передав С. (своїй нареченій) каблучку з діамантом дуже великої вартості. Шлюб між сторонами зареєстровано не було у зв’язку з відмовою нареченої. Вважаючи такий вчинок своєї колишньої нареченої таким, що ганьбить його перед друзями та родичами. Т. просив повернути його каблучку в добровільному порядку. С. відмовилася це зробити, і відшкодувати заподіяну йому моральну шкоду. На позов Т. С. подала зустрічний позов, в якому вказала, що відмовилася від реєстрації шлюбу бо дізналася про деякі обставини особистого життя свого нареченого. Як її стало відомо, в селі, де мешкають батьки Т., є жінка, з якою він був у фактичному шлюбі більше двох років. Т. має маленьку дитину, яку він відмовляється утримувати. Така поведінка її нареченого і відвернула її від укладання шлюбу. Тому С. просила суд не розривати договір дарування, тим більше, що каблучку вона вже продала, а грошей на відшкодування Т. її вартості не має. Крім того, С. вважає, що колишній наречений повинен відшкодувати моральну шкоду, яку їй завдав.

На яке коло питань розраховано дане завдання? Яке рішення має винести суд? Чи змінилося б рішення суду про розірвання договору дарування, якщо б сторони перебували у зареєстрованому шлюбі?

Задача 5. 25.01.2006 року органом ДРАЦС був зареєстрований шлюб між П. та К. Після реєстрації шлюбу чоловік зразу ж відправився у відрядження на два тижні (морським видом транспорту). В цей час, коли П. знаходився у відрядженні, було штормове попередження. Наступного дня було передано про затанувше судно, яке по якимось причинам не було попереджене про шторм, і знаходилося у відкритому морі. Нікого не вдалося врятувати. В цьому ж затанувшому судні знаходився і П. Дружина була повідомлена про загибель свого чоловіка.

20.03.2008 року між дружиною загиблого П. і гр. І. було зареєстровано шлюб. Але 15.05.2008 року з’явився П. і розповів, що йому вдалося врятуватися. Дружина дуже зраділа поверненню чоловіка, але в розпачі, що ж їй робити, адже вона знаходиться у повторному шлюбі з іншим чоловіком. П. звернувся до адвоката за роз’ясненням стосовно поновлення шлюбу між ним та його дружиною.

Як слід вирішити спір?

Задача 6. Г. та К. подали заяву до органу РАЦС про реєстрацію шлюбу. В заяві сторони просили зареєструвати їх шлюб через три дні, на підставі вагітності К. майбутньої дружини Г. Орган РАЦС відмовив у реєстрації шлюбу в такий короткий термін, мотивуючи свою відмову тим, що в них багато заплановано реєстрації шлюбів саме в той день на який просили сторони. Орган РАЦС запропонував розглянути заяву протягом двох тижнів, та повідомити сторін про день та час реєстрації шлюбу.Сторони не згодні з такою пропозицією і звернулися до адвоката за роз’ясненнями стосовно протиправних дій органу РАЦС.

Дайте юридично обґрунтоване пояснення по справі. Чи змінилося б рішення, якщо б жінка не була вагітною?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)