АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Спадкове право

Читайте также:
  1. B. У нижній третині правого стегна накласти джгут-закрутку
  2. I. Нормативно-правовые акты
  3. I. Нормативно-правовые и другие официальные документы
  4. I. Право на промышленные изобретения и открытия
  5. I. Юридические отношения по вещам как вещное право и его виды
  6. II. Гражданская ответственность за недозволенные действия (правонарушения)
  7. II. Основные моменты содержания обязательства как правоотношения
  8. II. Право застройки
  9. II. Право на фабричные рисунки и модели (прикладное искусство), на товарные знаки и фирму
  10. II. Розгляд справ про адміністративні правопорушення
  11. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  12. III. Право участия общего

1. Поняття та значення спадкового права, принципи спадкового права.

2. Спадкові правовідносини.

3. Склад спадщини.

4. Особи, які можуть бути спадкоємцями. Усунення від спадкоємства.

5. Особливості спадкування деяких прав та обов’язків.

6. Спадкування за заповітом.

7. Право на обов’язкову частку у спадщині.

8. Спадкування за законом.

9. Здійснення права на спадкування.

10. Поділ спадщини між спадкоємцями.

11. Охорона спадкового майна.

12. Виконання заповіту.

13. Оформлення права на спадщину.

14. Спадковий договір.

Задача 1. Матвієнко проживав з матір’ю, двома дітьми та братом в будинку. Після його смерті залишилася його частка будинку, пай в кооперативі на суму 2500 грн., автомашина і предмети домашнього вжитку.

Хто є спадкоємцями в даному випадку. Як буде розподіллено спадкове майно?

Задача 2. Матвєєва проживала в м. Києві. Літом вона поїхала до сестри в м. Дніпропетровськ, де від хвороби померла. Після її смерті залишився будинок в м. Києві вартістю 25 000грн і хата в с. Чепеліївка вартістю 10 000грн. Все своє майно вона заповіла брату. Крім сестри та брата інших родичів у померлої не було. Сестра пред’явила брату вимогу про повернення її коштів, які вона витратила на поховання сестри та її лікування. Брат відмовився задовольнити вимоги сестри.

Що є місцем відкриття спадщини? Як повинен бути вирішений спір?

Задача 3. Сергєєв заповів своє майно сестрі Андрейченко. В заповіті було вказано, що Андрейченко повинна щомісячно зі спадкового майна перераховувати по 100 грн на утримання його нерідного сина до досягнення ним 21 року (на час смерті Сергєєва йому було 17 років. Андрейченко, одержавши спадкове майно, не виконала заповіт Сергєєва в цій частині.

Як називається таке розпорядження в заповіті? Які права нерідного сина Сергеєва?.

Задача 4.

Поліщук після смерті залишив заповіт, за яким все своє майно передав внучці. В заповіті було також вказано, що внучка зобов’язана щорічно організовувати і проводити виставку його рідких і цінних книг в центральній бібліотеці міста. Одержавши спадщину, внучка відмовилася проводити виставки, тому центральна бібліотека міста звернулася до суду із заявою про те, щоб суд зобов’язав її виконати заповіт.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 6. Після смерті Іванова залишалася спадщина на суму 56 000 грн. Майно і кошти були придбані за період спільного життя з дружиною. З ним проживала тітка, яка знаходилася на його утриманні. З родичів є син, який проживав окремо (повнолітній), дружина, мати. Івановим був складений заповіт на четверту частку всього майна, за яким спадкоємцем цієї частки є син.

Хто і в який частці отримає спадкове майно?

Задача 7. Громадянин Ващенко заповів все своє майно сестрі Марченко І. На утриманні Ващенко знаходилися: неповнолітня дитина, його непрацездатна мати. Разом з ним проживала співмешканка Сергєєва на протязі двох років.

Хто в даному випадку є спадкоємцями?

Задача 8. Пащенко І. заповів все своє майно, в тому числі будинок, своєму брату Самійленко. Заповіт було складено і підписано на прохання Піщенко медичною сестрою лікарні, де він проходив стаціонарне лікування. В заповіті не було вказано місце та дата

його складання. Після смерті Пащенко його дружина заявила братові Пащенка, що заповіт є недійсним і він не має права на майно Пащенка.

Яка форма заповіту? Чому Дружина Пащенко вважає, що заповіт є недійсним?

Задача 9. Васнецова М. проживала разом з братом у будинку, який належав їм на праві спільної власності. В лютому 2005 р. Васнецова померла. Дочка Васнецової звернулася із заявою до нотаріальної контори про визнання її спадкоємцем після смерті матері. Нотаріус через шість місяців після смерті Васнецової видав її дочці свідоцтво про право на спадщину на 1/2 будинку. Брат Васнецової заперечував проти цього, вважаючи що він також є спадкоємцем і йому повинно бути видано свідоцтво про право на спадщину на 1/2 частки Васнецової. Дочка Васнецової після цього почала вимагати від дяді передачі її телевізора і столового сервізу.

Хто у даному випадку має право на спадщину? Яким чином повинно бути поділено майно?

Задача 10. Матвієнко склав заповіт, в якому все майно заповів матері. Через два роки він склав новий заповіт, в якому все майно заповів дружині. Після його смерті мати почала оскаржувати дію останнього заповіту, посилаючись на те, що в період, коли був складений останній заповіт, Матвієнко часто хворів, іноді не міг розуміти значення своїх дій, тому другий заповіт не можна вважати дійсним.

Який заповіт має силу у даному випадку і чому?

Задача 11. Федоренко працював на книжковій фабриці. Після його смерті на підприємстві залишилася заробітна плата, яка не булла своєчасно виплачена. До директора підприємства звернулася дочка Федоренка із заявою про виплату їй заробітної платибатька. Директор відмовив у видачі її заробітної плати, посилаючись на те, що тільки через шість місяців після смерті будуть виявлені спадкоємці і тоді він прийме рішення про виплату заробітної плати спадкоємцям.

Ваша думка з цього питання?

Задача 12. Саранцев проживав один у сільському населеному пункті. Догляд за ним здійснювала сусідка Мартинова. В 2013 р. Він помер, Мартинова поховала його, витративши на це свої гроші у сумі 2 000 грн. Через місяць приїхав його син, який знаходився в довгостроковому відрядженні. Мартинова почала вимагати у нього виплати витрат на поховання. Син Саранцева відмовив їй у задоволенні її вимог, посилаючись на те, що такезаконодавством не передбачено.

Як вирішити дану справу?

Теми для рефератів:

1. Спадковий договір в українському цивільному законодавстві.

2. Спадкування за заповітом за цивільним законодавством України.

3. Особливості спадкування окремих видів майна.

4. Заповіт подружжя.

5. Спадкування на обов’язкову частку.

Сімейне право

Шлюб

1. Поняття шлюбу.

2. Умови реєстрації шлюбу та перешкоди до його

укладення.. Державна реєстрація шлюбу та її правове значення.

3. Недійсність шлюбу. Підстави недійсності шлюбу. Правові наслідки

недійсності шлюбу.

4. Визнання шлюбу неукладеним.

5. Особисті немайнові права подружжя

6. Поняття та зміст особистих немайнових правовідносин подружжя, їх

особливості. Види особистих немайнових прав.

7. Правовий режим майна подружжя

8. Майнові правовідносини подружжя, їх види.

9. Права та обов’язки подружжя по утриманню.

10. Шлюбний договір

Припинення шлюбу

1. Підстави припинення шлюбу. Припинення шлюбу внаслідок його

розірвання.

2. Розірвання шлюбу державними органами РАЦС. Визнання

розірвання шлюбу фіктивним. Розірвання шлюбу в судовому порядку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)