АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст розділу «Організація охорони праці на базі магістерської переддипломної практики»

Читайте также:
  1. A. Працівники бригад постійної готовності другої черги
  2. A. Працівники бригад постійної готовності першої черги
  3. A. У лікувально-профілактичних установах медичними працівниками – лікарями вузької спеціалізації.
  4. II. Мовленнєва змістова лінія
  5. III. Мовна змістова лінія
  6. IІІ. Діяльнісна змістова лінія
  7. V. Діяльнісна змістова лінія
  8. V. Зміст теми заняття.
  9. а) Міжнародний поділ праці.
  10. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  11. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  12. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.

Вступ

-8-10 рядків – актуальність питань охорони праці для бази практики.

1. Нормативні документи в галузі охорони праці: Закони, Постанови, Положення, інструкції, які мають практичне застосування в організаціях, установах та підприємствах за місцем проходження практики.

Студент повинен перерахувати загально-державні нормативні акти в галузі охорони праці на основі яких розробляються положення, інструкції та інші нормативні акти стосовно певного виду діяльності, а також привести перелік документів які розроблені відповідно службою охорони праці та затверджені роботодавцем за місцем практики. Як додатки привести 3-5 нормативних документів, які розроблені і діють в установі, організації та на підприємстві за місцем практики.

 

2. Організація і структура служби охорони праці. Обов’язки посадових осіб. Планування робіт в галузі охорони праці.

В цьому пункті необхідно охарактеризувати вимоги щодо організації служб охорони праці на підприємствах та установах згідно ст. 15 Закону про охорону праці, а також описати організацію працеохоронної діяльності конкретно за місцем практики (структура служби ОП, посадові інструкції відповідальних осіб, участь в розробці нормативних документів та інструкцій з ОП, проведення інструктажів з ОП, надання даних для складання звітності, участь в комісії по забезпеченню безпечних умов праці, розробка планів працеохоронної діяльності та ін.). Як додатки привести посадові інструкції працівників служби охорони праці, плани заходів з питань ОП за попередній рік.

 

3. Колективний договір – відображення питань охорони праці в колективному договорі.

В цьому пункті необхідно відобразити значення колективного договору в процесі співробітництва трудового колективу і роботодавця відповідно до ст.. 20 Закону про охорону праці.

Охарактеризувати напрямки працеохоронної діяльності, які передбачаються у відповідному розділі колективного договору. Привести одержані чи очікувані соціально-економічні наслідки запланованих і виконаних міроприємств для трудового колективу. Описати процедуру прийняття колективного договору, перевірки його виконання та звітності. Як додаток привести ксерокопію розділу «Охорона праці» колективного договору з затвердженою титульною сторінкою та інші додатки (якщо вони є до колективного договору).

 

4. Фінансування охорони праці (конкретно за місцем бази магістерського стажування).

 

Розкриваючи зміст даного пункту, студент перш за все повинен з'ясувати, чи виконуються вимоги ст.. 19 ЗУ «Про охорону праці» згідно з якою повинно здійснюватись фінансування працеохоронних заходів.

Сума коштів, що повинна виділятися згідно Закону відображається в розділі «Охорона праці» в колективному договорі. Також можливе фінансування працеохоронної діяльності за рахунок міжнародних програм, грантів спонсорської допомоги, а також, за рахунок коштів регіонального відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Як додатки привести ксерокопію кошторису заходів з ОП за попередні 2-3 роки.

 

5.Страхування установи організації чи підприємства у Фонді державного соціального страхування від нещасного випадку. Клас професійного ризику та розмір єдиного соціального внеску для даного виду діяльності.

В даному пункті студент повинен проаналізувати як реалізується на базі практики Закон України «Про загальнообов’язкове державне спеціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», а також чи зареєстрована дана організація або установа у Фонді соціального страхування від нещасних випадків, до якого, одного з 67 класів ризику відноситься дана установа та який розмір єдиного соціального внеску встановлений для неї. Інформацію з цього питання можна отримати в бухгалтерії установи. Якщо установа, зареєстрована у Фонді, то всі працівники цієї організації застраховані в безособовій формі, а сама, установа щомісячно сплачує до Пенсійного Фонду єдиний соціальний внесок.

 

Атестація робочих місць. Пільги та компенсації за умови праці, що не відповідають нормативним (конкретно за місцем практики).

Перш за все студенти повинні знати, та з цієї позиції підійти до розкриття питання пункту 6, що одним із засобів підтримання належного рівня охорони праці в будь якій установі є атестація робочих місць, яка дає комплексну оцінку відповідності кожного робочого місця гігієнічним вимогам умов праці, психофізіологічним параметрам працюючого, що дає йому змогу не тільки продуктивно виконувати свої професійні обов’язки, але зберігати здоров'я та працездатність на протязі тривалого часу.

Порядок проведення атестації робочих місць регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці». Результатом атестації робочих місць є «Карта умов праці», в якій комісія, що її проводить, робить висновки щодо необхідності надання пільг та компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці. Магістри повинні вияснити чи проводилась атестація робочих місць за місцем практики і якщо так, то які її висновки, здійснюються чи ні виплати надбавок працівникам установи до заробітної плати за напруженість в роботі.

 

7. Виробничий травматизм і професійні захворювання. Заходи по запобіганню травматизму та професійним захворюванням.. Звітність про умови праці НВ та ПЗ (форми 1–ПВ, 1–УБ, 7–ТНВ).

В цьому пункті магістри повинні вияснити чи траплялися нещасні випадки виробничого характеру на базі практики за минулі 2-3 роки, які причини цих нещасних випадків та які заходи були розроблені по їх попередженню. З'ясувати чи є у особи, яка відповідає за стан охорони праці в організації Постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» затверджена 25 серпня 2004 року № 1112. Крім того ознайомитись зі змістом форми 7-ТНВ про травматизм та нещасні випадки і якщо, буде можливість зробити ксерокопію цього звіту за один-два минулих роки як додатки до звіту.

 

8. Організація пожежної безпеки в приміщеннях бази стажування. Категорія приміщень, за вибухопожежонебезпечністю. Системи пожежної сигналізації, та пожежогасіння, наявність первинних засобів пожежегасіння.

 

Розкриваючи зміст цього пункту, магістри повинні чітко усвідомлювати, що питання

пов’язані з організацією пожежної безпеки в будь якій установі є дуже актуальними і важливими на сьогоднішній день. Для цього магістри повинні ознайомитися з тими організаційними та технічними заходами які здійснені на базі практики з метою попередження виникнення пожежі, якими законодавчими та нормативними документами керується організація в галузі забезпечення пожежної безпеки своїх підрозділів. Після ознайомлення з характером робіт, які виконуються в приміщеннях установи, наявністю в них горючих матеріалів, магістри повинні зробити висновки щодо віднесення цих приміщень до певної категорії за вибухопожежонебезпечністю або пожежонебезпечністю згідно з ОНТП – 24-86.

Важливе значення для забезпечення пожежонебезпеки об’єктів є наявність системою пожежної сигналізації та первинних засобів пожежегасіння. Необхідно дати характеристику цих засобів.

В кінці звіту магістри роблять висновок про стан забезпечення пожежної безпеки приміщень бази стажування а також загальні висновки та пропозиції з розділу "Організація охорони праці на базі стажування".

 

Рекомендована література


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)