АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика навчання

Читайте также:
  1. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  2. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  3. Белл-ланкастерська система взаємного навчання.
  4. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  5. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.
  6. В 3. Порядок ценообразования. Методика расчета отпускной цены продукции.
  7. Види навчання. Особистісно-орієнтовне начання.
  8. Водные прогнозы : состав и методика расчетов.
  9. Вопрос 25. Методика работы по обучению восприятию речи дошкольников с нарушенным слухом.
  10. Вопрос 26. Методика формирования количественных представлений у детей с интеллектуальной недостаточностью.
  11. Вопрос24 Методика работы по восприятию неречевых сигналов в разных видах деятельности посредством организации различных форм работы с детьми.
  12. ГЛАВА 11. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ КОДИФИКАЦИИ

Завдання 1 (для всіх способів). Створити в учнів правильне уявлення і розуміння техніки стрибка у висоту.

Засоби. 1. Пояснення суті й особливостей техніки стрибка у висоту. 2. Розповідь про правила й організацію змагань з стрибків у висоту. 3. Демонстрування техніки стрибка (зразковий показ, розбір кінограм, схем, фотографій, перегляд відеофільмів). 2. Опробування техніки стрибка в цілому.

Методичні вказівки. Планку ставлять на висоту, яку учні беруть легко. Їх увагу загострюють на найважливіших фазах стрибка, особливо на поштовху і польоті.

Завдання 2 (також для способів «хвиля», «перекат», «перекидний»). Навчити відштовхуванню.

Засоби. 1. Імітація постановки поштовхової ноги на місце відштовхування загрібаючим рухом з в.п. стоячи на маховій, поштовхова нога піднята трохи вгору і зігнута в коліні. 2. Імітація постановки поштовхової ноги у сполученні із маховими рухами: з в.п. стоячи на маховій, поштовхова нога піднята трохи вгору і зігнута в коліні, руки відведені назад-в сторони. Ставлячи ногу на ґрунт, одночасно виконати мах ногою і руками. 3. Те саме, з відштовхуванням від ґрунту. 4. Те саме, з одного - трьох кроків ходьби. 5. Те-саме, з 2-3 кроків розбігу. 6. Те саме, біля високо (2,30-2,50 м) встановленої планки, тягнучись до неї головою. 7. Стрибок «на зліт» з 2-4 кроків розбігу.

Методичні вказівки. При виконанні першої вправи не відштовхуватись від землі, а лише піднятись на носок. Поштовхову ногу у вправах 1-3 слід ставити близько до опорної, не виставляючи далеко вперед, випрямляючи в коліні і напружуючи. У всіх вправах махову ногу треба виносити швидким рухом від таза. При виконанні 3-7 вправ тулуб слід тримати вертикально.

Завдання 3 (також для способів «хвиля», «перекат», «перекидний»). Навчити відштовхуванню у сполученні із останніми кроками розбігу.

Засоби. 1. Імітація останніх кроків розбігу. 2. Стрибок «на зліт» з трьох кроків розбігу. 3. Стрибок «переступанням» з трьох кроків розбігу, що виконуються по розмітці.

Методичні вказівки. При виконанні всіх вправ слідкувати за тим, щоб прохід через махову ногу у передостанньому кроці не був занадто низьким.

Завдання 4. Навчити рухам при переході через планку в стрибку способом «переступання».

Засоби. 1. Імітація рухів над планкою, переступаючи через неї. 2. Виконання рухів над планкою в стрибку з місця. 3. Виконання рухів над планкою з 2-3 кроків ходьби, а потім бігу.

Методичні вказівки. Вправи 1 та 2 слід виконувати через похилено встановлену планку, поступово, у вправі 3, переводячи її у горизонтальне положення.

Завдання 5 (також для способів «хвиля», «перекат», «перекидний»). Навчити розбігу в стрибку.

Засоби. 1. Вимірювання індивідуальної довжини розбігу. 2. Опробування розбігу та його корекція. 3. Стрибки з повного розбігу, поступово збільшуючи висоту.

Методичні вказівки. Добиватися точного попадання на місце відштовхування, не «підбираючи» ногу. Слідкувати за правильним ритмом бігу – з підвищенням темпу перед відштовхуванням.

Завдання 6 (для всіх способів стрибка). Удосконалення в техніці стрибка.

Засоби. 1. Багатократні стрибки з короткого та повного розбігу на різних висотах. 2. Стрибки в полегшених умовах (з гімнастичного містка) та у ускладнених умовах (з обтяжуванням – поясом чи манжетами). 3. Стрибки на максимальній висоті. 4. Участь у змаганнях.

Методичні вказівки. Багатократним виконанням стрибків довести техніку до автоматизму. Удосконалювати навик стрибка у змінених умовах.

Спосіб «хвиля» (рис. 36).

Техніка.

Стрибок виконують з розбігу під кутом 70-90° до планки, відштовхуючись за 120-150 см від її проекції. Після проходження стопи над планкою махова нога починає активно опускатися з повертанням носка досередини. Одночасно спортсмен повертає тулуб в бік поштовхової ноги, уже зігнутої в коліні. Таз перебуває у вищій точці зльоту, і тіло стрибуна над планкою набуває форми підкови вершиною догори. Поштовхова нога, випрямляючись у коліні, дугоподібним рухом переноситься через планку з повернутою назовні стопою. Таз подається вперед. З початком опускання поштовхової ноги за планку тулуб випрямляється і відхиляється назад; махова нога піднімається назад п'яткою догори і рухається назустріч піднятим і відведеним назад рукам. Спортсмен приземляється на поштовхову ногу, повернувшись грудьми або боком до планки.

Методика навчання.

Завдання 4. Навчити рухам при переході через планку.

Навчання рухам в фазі переходу через планку в стрибку способом «хвиля» доцільно розпочати з виконання імітаційних вправ через планку на висоті 30-40 см або через гімнастичну лаву. Для цього, стоячи на поштовховій нозі перед планкою, підняти махову ногу і руки над нею, повернути ногу носком всередину і, відштовхнувшись від землі, різко опустити махову ногу вниз за планку. Після цього повернути тулуб приблизно на 180° і нахилитися до планки назустріч поштовховій нозі, яка піднімається вгору, одночасно розвертаючись стопою і коліном назовні. Приземлитися на махову ногу. Ці вправи спочатку виконують з місця, потім з підходу кроком і, нарешті, з розбігу два-три і більше кроків.

Спосіб «перекат» (рис. 33).

Техніка.

Розбіг під кутом 30-60° з боку поштовхової ноги, відштовхування за 80-100 см від проекції планки. Зразу після відштовхування тулуб перебуває майже у вертикальному положенні (незначний нахил у бік поштовхової ноги) боком до планки. Махова нога і руки піднімаються над планкою. У міру наближення до планки стрибун нахиляє в її бік тулуб, а поштовхову ногу, згинаючи у кульшовому і колінному суглобах, підтягує до тулуба. На вершині зльоту спортсмен переносить через планку махову ногу, повертає її носком всередину і ніби хоче лягти боком на планку. Поштовхова нога ще більше підтягується і притискується до стегна махової, а її стопа підводиться під гомілку махової ноги. Обертаючись навколо поздовжньої осі, стрибун опускає за планку голову, плечі і руки, внаслідок чого таз піднімається над планкою. Після проходження планки спортсмен витягує вниз руки та поштовхову ногу, випрямляючи її в коліні, і приземляється на них. Залежно від положення тулуба щодо планки розрізняють три варіанти її переходу: боком, спиною і нирком (рис. 34).

Методика навчання.

Завдання 4. Навчити рухам при переході через планку.

Засоби. 1. Стоячи на поштовховій нозі, виконати мах і розвернутися на 1800, утримуючи махову ногу піднятою вгору. 2. Відштовхування на місці з махом, згинаючи поштовхову ногу і підтягуючи її під стегно махової, з наступним випрямленням і приземленням на поштовхову, махова піднята і випрямлена. 3. Те ж саме, але в повітрі розвернутися на 1800. 4. Те ж саме, але перед приземленням нахилити плечі і руки вперед-вниз, до землі, приземлюючись одночасно на поштовхову ногу і руки. 5. Стрибок «перекатом» з 3-5 кроків розбігу через похилено встановлену планку, поступово піднімаючи її до горизонталі. 6. Стрибок «перекатом», поступово збільшуючи довжину і швидкість розбігу і висоту планки.

 

Спосіб «перекидний» (рис. 32).

Техніка.

Стрибок виконують з розбігу в сім-вісім кроків, під кутом 25-35° до планки з боку поштовхової ноги і відштовхуються за 70-100 см від проекції планки. Висококваліфіковані спортсмени досягають великої швидкості розбігу: чоловіки – 8-8,5 м/сек, жінки – 6-7 м/сек. Одночасно з відштовхуванням махова нога вільним швидким рухом від таза виноситься вперед-угору з великою амплітудою, розвертаючись стопою в бік планки. Цей рух доповнює мах руками також вперед-угору (3). Випрямлена в коліні махова нога тягне за собою однойменну частину таза, внаслідок чого тулуб стрибуна трохи повертається в бік планки (4). Руки продовжують рухатися вгору: ближча до планки повільніше і з меншою амплітудою, ніж дальня. Траєкторія останньої спрямована не тільки вгору, а й трохи в бік планки, сприяючи повертанню тіла навколо поздовжньої осі до планки.

Після відштовхування поштовхова нога підтягується вгору, згинаючись у колінному і кульшовому суглобах (6). Махова нога в польоті згинається в коліні, у верхній точці переходу через планку вона (й однойменна їй рука) переноситься через планку, повертається носком вниз і випрямляється, тулуб набуває горизонтального положення (5).

Однойменна маховій нозі рука, а також голова і верхня частина тулуба опускаються за планку (9).

Для ефективного переходу планки стрибун повинен якнайактивніше повертати таз навколо поздовжньої осі по ходу руху й одночасно відводити зігнуту поштовхову ногу назовні, коліном вбік-угору (10-12).

Минувши планку, спортсмен, продовжуючи обертатись, приземляється на однойменну маховій нозі руку і перекочується через плече на спину. Якщо місце приземлення не досить добре підготовлене, треба опускатись на руки і махову ногу.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)