АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Екологічна експертиза

Читайте также:
  1. Ветеринарно-санітарна експертиза і патанатомія
  2. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою тварин при виявленні інфекційних захворювань
  3. Геоекологічна ситуація в Країні
  4. Екологічна етика як наука
  5. Екологічна етика: завдання та можливості
  6. Екологічна паспортизація.
  7. Екологічна ситуація й стан питної води в Україні
  8. Експертиза цінності документів
  9. професійне спрямування «Товарознавство та експертиза в митній справі»
  10. Соціологічна експертиза і соціологічне тлумачення закону
  11. Стаття 330. Державна експертиза інноваційних проектів

РОЗДІЛ 6

 

Стан природного довкілля, про який зараз багато говорять − це результат накопичення людством помилок у ставленні до природи, ігнорування ним навіть очевидних сигналів про шкідливість недалекоглядних дій.

Внаслідок тривалого інтенсивного використання природних ресурсів та через надмірне техногенне навантаження на біосферу в Україні склалася надзвичайно складна і напружена екологічна ситуація.

Економіка країни тривалий час практично не була зорієнтована на екологічно безпечне середовище, безвідходне виробництво, здоров’я людей. На долю України, яка становила 2,7% площі колишньої країни, припадало 25% обсягу промислових забруднень Союзу.

Екологічна експертиза в Україні – це вид науково-практичної діяльності спеціально уповноважених державних органів, екологоекспертних формувань та об’єднань громадян, що грунтуються на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі та оцінці передпроектних, проектних та інших матеріалів чи об’єктів, реалізація і дія яких може негативно впливати або впливає на стан навколишнього природного середовища та здоров’я і спрямоване на підготовку висновків про відповідальність запланованої чи здійснювальної діяльності нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.

На сучасному етапі розвитку країни стан екології є чи не найголовнішою проблемою держави. Питання охорони природи та раціонального використання природних ресурсів набувають великого значення. З метою забезпечення екологічної безпеки Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства й природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

Відносини в галузі екологічної експертизи регулюється Законами України “Про екологічну експертизу” від 09 лют.1995 р. № 45/95-ВР, “Про охорону навколишнього середовища” від 25 черв. 1991 р. № 1264-XII та іншими актами законодавства України.

Завдання екологічної експертизи полягають у регулюванні суспільних відносин у галузі екологічної експертизи для забезпечення екологічної безпеки, охорони навколишнього середовища, раціональне використання та відтворення природних ресурсів, захисту екологічних прав та інтересів громадян держави. Мета екологічної експертизи – запобігання негативному впливу антропогенної діяльності на природне середовище та здоров’я людей, а також оцінка ступеня екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуації на окремих територіях та об’єктах.

Об’єктами екологічної експертизи можуть бути:

1. Проекти законодавчих та інших нормативно правових актів;

2. Передпроектні та проектні матеріали;

3. Документація із впровадження нової технології, техніки, матеріалів;

4. Екологічні ситуації,які складалися в окремих пунктах та регіонах

Суб’єктами екологічної експертизи виступають:

1. Міністерство охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України;

2. Органи та установи Міністерства охорони здоров’яч України;

3. Місцеві ради народних депутатів і органів Виконавчої влади;

4. Громадські організації екологічного спрямування;

5. Інші установи і організації які залучаються до проведення екологічної експертизи;

6. Окремі громадяни.

Проведення екологічної експертизи є необхідним і для сільськогосподарських підприємств, в тому числі і для ТОВ “Востокстройгаз”.

Основним напрямком діяльності ТОВ “Востокстройгаз” є рослинництво, якe забезпечує підприємству стабільні прибутки.

Екологічну ситуацію в господарстві можна вважати задовільною. Грунти на території господарства придатні для вирощування основних сільськогосподарських культур, але вони потребують внесення оптимізованих доз добрив і, перш за все, азотних та фосфорних. За останні роки органічних добрив вноситься недостатньо, це призводить до зниження урожайності основних сільськогосподарських культур.

Одна з основних проблем – висока розораність земель. Як наслідок, руйнація ґрунтів через інтенсивний розвиток ерозійних процесів. Найтяжчі наслідки для природи і економіки мають водна і вітрова ерозії ґрунтів. При розробці з продуктами ерозії виноситься значна частина поживних речовин та органіки. Виникли серйозні проблеми з поповненням біоенергетичного потенціалу ґрунтів. Ерозія ґрунтів є основним дестабілізуючим фактором екологічної ситуації в ландшафтах, призводить до забруднення та замулення струмків, річок, ставків, посилення евтрофікації водойм.

Використання хімічних добрив і пестицидів призводить до серйозних негативних наслідків. На підприємстві з метою збереження грунтів від вітрової та водної ерозії на полях залишаються стебла деяких культур та якісне застосування сівозміни.

Взагалі увага спеціалістів господарства повинна бути спрямована на: раціональне використання земель, чітке дотримання встановлених правил по застосуванню хімічних засобів, охорона лісних насаджень від пошкодження отрутохімікатами.

Перелічені заходи потребують капіталовкладень та часу на їх здійснення. Тому охорона грунтових ресурсів – проблема надзвичайної важливості. На сучасному етапі важливо розробити і впровадити грунтозахисну, екологічно збалансовану стратегію використання грунтового покриву. Якщо зараз не вжити кардинальних заходів по запобіганню всім видам руйнування і деградації грунтів, то незабаром вони стануть набагато небезпечнішими і господарство постане перед необхідністю різкого збільшення витрат для компенсації грунтової родючості.

Екологічна експертиза – це вид науково-практичної діяльності і спеціально уповноважених державних органів, еколого-експертних формувань та об’єднань громадян, що ґрунтується на міжгалузевому екологічному досліджені, аналізі та оцінці перед проектних та інших матеріалів чи об’єктів, реалізація і дія яких може негативно впливати або впливає на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей, і спрямована на підготовку висновків про відповідність нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.

Метою екологічної експертизи є запобігання негативного впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей, а також оцінка ступені екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуації на окремих територіях.

Основними завданнями екологічної експертизи є:

- визначення ступеня екологічного ризику і безпеки запланованої чи здійснюваної діяльності;

- організація комплексної, науково обґрунтованої оцінки об’єктів екологічної експертизи;

- встановлення відповідальності об’єктів експертизи вимогам екологічного законодавства, санітарних, будівельних норм і правил;

- оцінка впливу діяльності об’єктів екологічної експертизи на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людей;

- підготовка об’єктивних, всебічно обґрунтованих висновків екологічної експертизи.

Основними джерелами забруднення атмосфери – газопилові викиди підприємств хімічної, металургійної і машинобудівної промисловості, теплових електростанцій та транспортних засобів. На досліджуваному підприємстві основним видом діяльності є рослинництво, тож основними забрудниками є шкідливі хімічні речовини.

Для рослин шкідливі такі забруднювачі повітря, як сполуки сірки, окис вуглецю, хлор. Внаслідок забруднення атмосфери помітно знижується урожайність таких культур, як пшениця, соняшник. Нині є дані і про зниження якості сільськогосподарської продукції у зонах промислового забруднення. Особливої актуальності це питання набуває у зв’язку з тим, що забруднення середовища перешкоджає підвищенню поживної цінності сільськогосподарської продукції, зменшення вмісту білка, олії, а в насінні злаків знижується вміст і якість клейковини. Погіршення якості продукції завдає значних збитків господарствам. Рівень антропогенного навантаження на сільськогосподарський ландшафт у багатьох районах України призвів до того, що в ряді господарств не має можливості виробляти продукцію для дитячого і дієтичного харчування. Продукція може бути забрудненою радіонуклідами, пестицидами, важкими металами, нітратами, її використання призводить до тяжких захворювань людей, особливо дітей. У зв’язку з цим підвищується інтерес до вирішення проблеми вирощування екологічно чистої продукції.

Одним з найважливіших стратегічних завдань аграрної політики України є поступовий перехід агропромислового комплексу на екологобезпечний розвиток, забезпечення конкурентоздатності екологічно чистого продовольства. Сучасна екологічна ситуація в державі віддзеркалює стан взаємодії суспільства, виробництва та природи, що вимагає не лише принципово нових підходів до розвитку АПК і використання його ресурсного потенціалу, екологобезпечних та економічно ефективних технологій, методів і способів аграрного господарювання, а й жорсткого контролю за удосконаленням зазначених процесів, здійсненням природоохоронних заходів шляхом освоєння дійового організаційно-економічного механізму, що поєднує:

- платність цільового використання природних ресурсів;

- відшкодовуваність шкідливого впливу стосовно довкілля;

- системніст всебічно обґрунтованого фінансування і кредитування природоохоронних заходів (бюджети різних рівнів, природоохоронні фонди, фінансові установи, кошти підприємств, іноземні інвестиції тощо);

- екологічну орієнтацію податкової і цінової систем;

- створення і постійну підтримку екологічної індустрії;

- системне освоєння концепції соціально-етичного маркетингу підприємствами АПК.

Важлива роль у запобіганні негативного впливу АПК на довкілля та сприянні використання соціально-етичного маркетингу, належить удосконаленню організаційно-економічного механізму природокористування − невід’ємної частини господарювання аграрних підприємств, тобто створення таких економічних взаємовідносин, що дозволили б ефективно впливати на природокористувачів АПК усіх рівнів: від великих агропромислових об’єднань і організацій, що обслуговують сільське господарство, до первинних трудових колективів і окремих робочих місць.

При боротьбі з хворобами сільськогосподарських культур у ТОВ “Востокстройгаз” проводять обробіток посівного матеріалу контактними препаратами.

Велика увага приділяється зберіганню отрутохімікатів і мінеральних добрив. Склади для їх зберігання розміщені на достатній відстані від населеного пункту.

Використання пестицидів веде до забруднення навколишнього середовища і продукції токсичними речовинами. І хоча на долю забруднення отрутохімікатами припадає 20%, неграмотне їх використання може привести до непередбачених наслідків. Для забезпечення частоти середовища і агроландшафту в кожному господарстві повинна бути розроблена цілісна система природоохоронних і екологічних заходів з обов’язковою протиерозійною організацією території.

Проблема навколишнього середовища постає дуже гостро у ТОВ “Востокстройгаз”. Витрати на реалізацію зазначених та інших природоохоронних програм і заходів потребують значних коштів. Тому підприємство докладає максимум зусиль для найбільш цільового використання існуючих джерел фінансування природних програм, а також вдосконалення контролю за раціональним використанням природних ресурсів.

Планом природоохоронних заходів ТОВ “Востокстройгаз” на 2012 рік передбачається:

1. Технічне обслуговування і поточний ремонт очисних споруд і каналізаційних споруд;

2. Забезпечити нейтралізацію відходів кислот.

3. Контроль за додержання нормативів ГДВ;

4. Перевірка приладів для перевірки на димність і “СО”;

5. Контроль димності вихлопних газів дизельних автомобілів і спеціальної техніки;

6. Вивіз сміття з території підприємства, не допущення спалювання відходів виробництва і побутових відходів.

7. Забезпечити належне дотримання санітарно-гігієнічних норм як рослин.

Таким чином, в ТОВ “Востокстройгаз” керівництво слідкує за дотриманням вимог діючого законодавства з питань охорони навколишнього середовища та дотриманням державних стандартів з якості продукції. Це контролюється державними установами та організаціями, які слідкують за екологічною ситуацією Полтавському районі. Отже, виробнича діяльність ТОВ “Востокстройгаз”вимагає широкого застосування природоохоронних заходів, які дозволять покращити стан навколишнього середовища.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)