АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія світлодіодних ламп

Читайте также:
  1. Гузир та Тумовс. Корупційна історія
  2. Зародження і етапи розвитку контролінгу(історія виникнення, передумови створення концепції контролінгу, розвиток контролінгу в США та Німеччині)
  3. Захарченко М.В., Погорілий О.І. Історія соціології. – К., 1993.
  4. І. ДАВНЯ ТА НОВА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
  5. І. Історія виникнення
  6. із предмета «Історія української культури»
  7. Імперія інків та її історія.
  8. Історія алкоголю.
  9. Історія Бердичівського педагогічного коледжу.
  10. Історія виникнення вишивки
  11. Історія виникнення телефонного консультування
  12. Історія виникнення технологій

 

Почалося все в далекому 1907 році, коли англійський інженер Генрі Раунд, вимкнувши освітлення в лабораторії, випадково помітив сяйво навколо діодного контакту, що знаходиться під напругою. Він вирішив, що світіння викликано якийсь помилкою в розрахунках і не надав цьому особливої уваги, хоча й зазначив цей факт у звіті.

В 1920-х роках радянський фізик Олег Володимирович Лосєв зайнявся дослідженням дивного світла, що виникає в місці пайки контактів діода з карбіду кремнію (карборунда). Лосєв так і не з’ясував природи світіння, зазначивши, що нагріву до високих температур при цьому не було — причина світіння таїлась в якомусь електронному процесі, не відомий науці тих років. Результати досліджень Лосєва за світінню діодів були переведені на кілька мов і опубліковані в ряді наукових журналів, але особливого інтересу не викликали. Звичні лампи з ниткою розжарювання на початку XX століття вважалися цілком достатніми і незамінними — винаходити щось нове не було потреби.

Стійкий інтерес до свічення діодів виникло в другій половині минулого століття, коли американський інженер Рубін Браунштейн заявив про своє відкриття — діоди з арсеніду галію (GaAs) при підключенні живлення випромінюють інфрачервоні промені. За словами інженера точно таке ж випромінювання було помічено їм у діодів з фосфіду індія (InP).

Творцем повноцінного світлодіода став Нік Холоньяк-молодший, який створив в 1962 році повноцінний LED-світлодіод, який випромінює видимий червоне світло. Саме Холоньяк вважається «батьком» світлодіодних ламп. Через 10 років його учень Джордж Крафорд створив перший світлодіод, який випромінює жовте світло, а також десятикратно посилив яскравість червоних і помаранчево-червоних світлодіодів.

Першє комерційно успішне виробництво світлодіодів в 1968 році налагодила американська компанія «Монсанто», що спеціалізується на хімічної продукції, це були світлодіоди з сплавів арсеніду галію та фосфіду індія. Саме «Монсанто» зробила світлодіоди популярними і широко поширеними в електронних калькуляторах і цифрових годин — в період з 1968 по 1970 рік ця компанія-монополіст в області світлодіодів продавала продукції в два рази більше, ніж у кожному попередньому місяці. Впровадженням в електроніку світлодіоди зобов’язані компанії «Hewlett-Packard», першої яка оцінила значення світлодіодів для електроприладів і активно закупавшей їх у «Монсанто».

У 1970 році монополія «Монсанто» на ринку світлодіодів була припинена — використовуючи напівпровідникові чіпи доктора Жана Ерні, американська компанія «Fairchild Semiconductor» налагодила випуск дешевих світлодіодів вартістю в п’ять центів кожен.

Десятиліття світлодіоди активно використовувалися в побутової та промислової електроніці, але ніяк не для освітлення приміщень. Ідея створення повноцінних світлодіодних ламп, здатних висвітлювати наші будинки краще, ніж будь-які інші лампи, виникла у Сюдзі Накамура, який працював на японську компанію «Nichia Corporation» — саме під його керівництвом інженери компанії створили в 1993 році перший синій світлодіод високої яскравості.

Перший світлодіод, що випускає яскраве біле світло, був створений в 1997 році, його творцем став американський інженер Фред Шуберт.

Сьогодні світлодіодні енергозберігаючі лампи вже існують, але все ще проходять вдосконалення, адже перші світлодіоди, інтенсивність світла яких стала дорівнювати і, надалі, перевищила яскравість ламп з ниткою розжарювання, з’явилися лише на початку XXI століття.

 

Майбутнє економічних рішень за світлодіодами. До 2016 року, згідно з дослідженнями, на LED-технологіях буде засновано 50% усього освітлення в світі, до 2020 - більш ніж 75%.
У порівнянні з традиційними лампами - розжарювання, галогеновими, люмінесцентними і газорозрядними - світлодіоди дозволяють заощадити більше 80% енергії. У них довгий термін служби, як правило, в 20-30 разів більше, ніж у звичайних ламп, вони практично не потребують технічного обслуговування, а період окупності становить близько півтора років.

 

 

Література:

 

1. http://www.lighting.philips.ua/pwc_li/ua_ru/

2. "Светодиоды", Ф.Е. Шуберт, Москва, ФИЗМАТЛИТ, 2008 год. 495 стр.

3. Юнович А. Светодиоды как основа освещения будущего / А. Юнович — Светотехника. — 2003. — №3 — С. 27.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)