АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Культовий інтер’єр

Читайте также:
  1. ГОТИЧНИЙ СТИЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН:КУЛЬТОВИЙ ТА СВІТСЬКИЙ ІНТЕР’ЄРИ,МЕБЛІ
  2. Інтер’єр зорельота
  3. РОМАНСЬКИЙ СТИЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН: КУЛЬТОВИЙ ТА СВІТСЬКИЙ ІНТЕР’ЄРИ, МЕБЛІ

ЛЕКЦІЯ № 7. «ІСТОРІЯ ДИЗАЙНУ ТА АРХІТЕКТУРИ ДОБИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ»

План

Періодизація доби Середньовіччя

Дороманський період: житловий та культовий інтер’єри

Романський стиль європейських країн: культовий та світський

Інтер’єри, меблі

Готичний стиль європейських країн:культовий та світський інтер’єри,меблі

ПЕРІОДИЗАЦІЯ ДОБИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

 

Дороманський період (V –Х вв.)

Романський період (Х – ХІІ вв.)

Готичний період(ХІІ – ХVвв.)

Домінування релігії, теоцентризм – головна особливість культури Середньовіччя. Християнство відіграє важливу роль у формуванні мислення середньовічної людини.

 

ДОРОМАНСЬКИЙ ПЕРІОД: ЖИТЛОВИЙ ТА КУЛЬТОВИЙ ІНТЕР’ЄРИ

В 476р.- захоплення Риму варварами, занепад будівельної техніки.

Перша середньовічна держава періоду дороманського часу - імперія Каролінгів, яка виникла в 800р., коли король франків Карл великий був коронований папою в римі.

Житловий інтер’єр

У варварів домінував розвиток сільськогосподарської системи побуту. Відсутність головної площі міста як суспільного центру. Будинки будуються глухою стіною в бік пануючих вітрів, мають план витягнутих прямокутників, в інтер’єрі розподілених стовпами на три подовжені частини. Плетені стіни будинків обмазувалися глиною. Такий тип будинків отримав назву – «трьохнефні халле».

Каркасні будівлі «фахверки» домінували на території Західної Римської імперії, переважно на території Німеччини.

«Пфальц» -тип поміщицького житла. Найвідоміший пфальц в Аахені – королівський палац, який складався з де – кількох різноманітних будівель, розташованих навколо внутрішніх дворів,обнесених критими галереями. До його складу входили апартаменти імператора, тронна зала, бібліотека, архіви, школа, терми, припалацова церква. Зовнішньо ці бутобетонні будівлі личкувалися тесаним камінням, а внутрішньо оздоблювалися античними колонами і цінними породами мармуру, завезених з Риму.

Відсутність функціонального зонування приміщень – одна зала могла слугувати одночасно кухнею, їдальнею і спальнею. Підлогу застилали соломою. Для приготування їжі використовували відкриті вогнища у вигляді кам’яної площадки, на яку встановлювали металічні решітки для дров.

Культовий інтер’єр

Перша культова споруда зазначеного періоду – Мавзолей Теодоріха, витесаний з суцільної кам’яної брили.

В Каролінгський період відбувається значний прорив в галузі будівництва. Яскравий приклад – Капела в Аахені (796- 804). Це культова споруда, яка поєднала в собі величність і декоративність римської і візантійської архітектури. Будівля має центричний план зі склепінчастими покриттями частин. Центр капели – восьмикутник діаметром бл.15м, перекритий склепінням; він опирається на 8 пілонів. Висота склепіння – 25м.Навколо центральної частини розташовується 16-ти кутній двоповерховий обхід. Перший ярус обхідної галереї має хрестовидне склепіння, другий – циліндричне. Зовнішнє оздоблення споруди відсутнє. Багате оздоблення внутрішнього інтер’єру – стіни облицьовані мармуровою інкрустацією і мозаїкою.

Згодом, з’являються базиліки в формі латинського хреста - найрозповсюджений тип романського і готичного стилів.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)