АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Запуск редактора

Читайте также:
  1. V. Текстовий процесор Word . Інтерфейс редактора Word 2007.
  2. Використання редактора формул у документах Word
  3. Вызов редактора
  4. Если человек ежедневно направляет внимание в нездоровый орган, вкладывает положительные эмоции, и отслеживает результат, то механизм выздоровления запускается.
  5. Запускает первый в мире глобальное состязание в ходьбе Walk for Water (ходьба ради воды) в рамках Всемирного дня окружающей среды
  6. Меню редактора VBA
  7. От редактора русского издания
  8. Редакторський аналіз як професійний метод роботи редактора з текстом.
  9. Створення малюнків за допомогою графічного редактора Paint

VISIO – РЕДАКТОР ДІЛОВОЇ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ ГРАФІКИ

Методичні вказівки для студентів 1 курсу

ВСТУП

У цей час інформаційні повідомлення, газети, журнали, доповіді, звіти, навчальна література тощо одержали нову технологію створення, тиражування, поширення й презентації за допомогою засобів обчислювальної техніки. Тому актуальним стає вміння фахівців оформляти повноцінні електронні документи. Для створення документів з використанням нових інформаційних технологій розроблено вже чимало різних редакторів.

Загальновідомо, що багато документів, крім текстової інформації, можуть містити графічний матеріал. Звичайно, це креслення, фотографії, таблиці, діаграми, схеми (структурні, організаційні, логічні, маршрутні) і т.п. Ясно, що використання графіки дозволяє значно підвищити наочність змісту документа й простоту його сприйняття.

Для створення графічного матеріалу в документах практично у всіх розповсюджених додатках Windows, таких як Word, Excel, PowerPoint й інших закладений певний сервіс. Однак усе ще кожен додаток в основі має спеціалізований автоматизований сервіс, що дозволяє більш ефективно створювати тільки окремі елементи, а потім поєднувати їх в один загальний документ. Так, у стандартних додатках:

  • в Word ефективно створюється текстова частина документа;
  • в Excel зручніше обробляється табличний матеріал і по ньому автоматизованими засобами будуються різного типу діаграми;
  • в PowerPoint створюються слайди й використаються для організації презентацій підготовленого матеріалу в інших редакторах;
  • в Corel Draw або в Visio Technical Editor створюється векторний графічний матеріал;
  • в Photoshop редагується або створюється растрове зображення малюнка, фотографії й т.п.

Одним з найпоширеніших інструментів для створення різноманітних схем, малюнків, креслень, мережних моделей, графіків, діаграм є Visio Technical Editor (Visio).

Visio є одним зі стандартних Windows-додатків. Тому технологія роботи, зміст меню, склад панелей інструментів (ПІ), призначення основних “гарячих клавіш” аналогічні.

Цей редактор має зручний і простий в освоєнні інтерфейс, вимагає щодо малих ресурсів ЕОМ, включає широкий набір ефективних інструментів для роботи з векторними зображеннями, відмінні можливості по включенню об'єктів Visio в електронні документи, створені за допомогою інших додатків.

Visio дозволяє зберегти єдину технологію в підході до підготовки наочної документації (плакатів, креслень), схем для пояснювальної записки курсової або дипломної роботи, проекту, статей, посібників, дисертацій.

Один раз намальована схема може бути з мінімальними витратами часу масштабована й виведена на паперовий носій у вигляді плаката або вставлена в будь-який електронний документ.

У сам документ Visio також можна вставити будь-який матеріал, створений в інших стандартних додатках (текст, малюнки, фотографії, формули, діаграми, схеми), а потім поєднувати їх у єдину схему.

Базою можливості з високим ступенем швидкості створювати схеми є убудована в редактор бібліотека трафаретів (stencils), орієнтована на різноманітні застосування. З бібліотеки користувач вибирає потрібний трафарет, переносить із нього у свій документ необхідні блоки, а потім розмножує їх, масштабує, переміщає, з'єднує лініями й стрілками, постачає написами й т.п.

В Visio є засоби створення авторських трафаретів, шаблонів цілих документів, що дає можливість користувачеві розширювати бібліотеку у відповідності зі своїми потребами, створювати свої власні бібліотеки.

Тут варто особливо підкреслити, що схеми, малюнки, створені в редакторі Visio, ніколи “не розвалюються” при переносі в інші електронні документи, завдяки наявності в ньому таких автоматизованих процедур, як “склеювання” й угруповання.

Досвід використання Visio показує, що його засоби дозволяють упоратися практично з усіма завданнями при створенні схем для конструкторської, інженерної або видавничої документації. Однак варто розуміти, що цілий комплекс проблем варто вирішувати з використанням інших спеціалізованих засобів.

Перш ніж зважитися затратити час на вивчення Visio, необхідно пам'ятати, що тут тільки Ми малюємо (або становимо із блоків) схеми, а не редактор (як наприклад в Excel створюються діаграми редактором). Крім того, формули, що вставляють тут, є тільки лише пасивним ілюстративним матеріалом і по них не ведуться обчислення або побудови, як наприклад в Word або Excel.

Більше того, Visio поки не має версії російською мовою, тому на початковій стадії роботи з ним прийде звикати й до англійської термінології.

РЕСУРСИ VISIO

Поняття

До базових термінів у редакторі Visio варто віднести:

Фігура (Shape) мінімальна графічна фігура, з їхнього набору й комбінацій створюються схеми (drawing).

Трафарет (Stencil) набір мінімальних графічних фігур, об'єднаних по одній предметній області.

Стиль (Style) зміст установлених параметрів об'єктів (розмір шрифту, товщина й кольори ліній, заповнення), зберігається зі схемою або в шаблоні документа.

Шаблон (Template) це особливий вид документа (файлу), у якому зберігаються набори стилів й установок параметрів графічних об'єктів для конкретного виду схем, по яких і створюються одного типу схеми.

Запуск редактора

Запустити Visio можна двома шляхами:

  • натиском миші на існуючому файлі, створеному раніше в цьому редакторі, із входом безпосередньо у вікно Visio і з документом, доступним для модифікації у вікні;
  • натиском миші на ярличку редактора з виходом на бібліотеку трафаретів; як уже було раніше сказане, бібліотека трафаретів Visio створена у вигляді добірок по тематиці їхнього можливого призначення (мал. 1.1), а потім послідовним переміщенням по діалогових вікнах з вибором тематики (мал.1.2) і конкретних трафаретів також входимо у вікно редактора Visio.

Таким чином, після вибору шаблона з бібліотеки або натиском миші на раніше створеному файлі відкривається вікно редактора Visio (мал. 1.3).

Верхня частина вікна містить пункти меню й установлені ПІ. Ліворуч у вікні розташовується замовлений при відкритті редактора або наступному виклику трафарет з набором стандартних фігур і з'єднувачів. Таких наборів може бути кілька. Потрібний трафарет активується щигликом миші по його заголовку. У верхній частині вікна, як у будь-якому стандартному додатку Windows, перебувають меню й ПІ. У правій частині вікна відкривається поле сторінки документа з нанесеною сіткою, де користувач малює або редагує схему. У нижній частині вікна (Status bar) відбивається оперативна інформація: кількість сторінок документа, розмір і координати фігур, кут виконуваного повороту й т.п. Вікно Visio можна згорнути до потрібних розмірів по вертикалі або горизонталі, перемістити по екрані й т.п.

У вихідному положенні на екрані з'являється аркуш у масштабі цілої сторінки. При необхідності користувач може змінити масштаб екранного виду до зручних розмірів. Режим Width показує всю ширину сторінки, Page забезпечує розміщення у вікні всієї схеми, 100 % - демонстрацію реального масштабу (як при друці).

Рис.1. Діалогове вікно бібліотеки трафаретів

Рис.2. Вікно бібліотеки по темі Business Diagram

Рис.3. Вікно редактора Visio

1.3. Основи технології спілкування

Після запуску Visio, як і будь-якого програмного продукту, необхідно виконати установки глобальних параметрів додатка: установити зовнішній вигляд вікон, місце зберігання файлів системи, параметри вихідних сторінок документа, зовнішній вигляд змісту документа на екрані під час його створення, формати й стилі елементів схем і т.п.

Такі процедури виконуються за допомогою меню й вкладок. Зупинимося на базових настроюваннях редактора, без яких не варто починати створення нового або редагування старого документа.

1. По команді меню Tools Options (Сервіс Параметри) необхідно активувати вкладку (Options), за допомогою якої встановити:

  • шляхи доступу до системних файлів (File Paths);
  • шлях для запису створюваних документів (File Paths);
  • кількість копій для відновлення виправлень (Undo Levels);
  • одиниці виміру (Units);
  • підключити словник для перевірки правопису (Spelling).

2. По команді меню File Page Setup (Файл Початкові установки сторінки) необхідно активувати вкладку (Page Setup) і встановити:

  • формат сторінок (Page size);
  • масштаб схем (Drawing Scale);
  • вихідний формат аркушів (Output Format);
  • властивість сторінок (Page Properties);
  • шрифт і його стиль (Choose Font).

3. По команді меню View Toolbars (Вид Панелі інструментів) необхідно активувати вкладку (Toolbars) і встановити потрібні панелі інструментів:

  • стандартну (Standard);
  • уведення й редагування тексту (Text);
  • малювання й форматування фігур (Shape);
  • зовнішнього відображення й змісту сторінок (View, Page).

4. По команді меню View і його підміню необхідно встановити вид вікна документа й відображення в ньому сторінок:

  • масштаб відображення сторінки у вікні;
  • сітку на сторінці (Grid);
  • масштабні лінійки (Rulers);
  • відображення крапок зв'язку на фігурах схеми (Connection Point).

У головному вікні за допомогою меню File (Файл) або кнопок ПІ можна вибрати один з основних режимів роботи:

  • створення нового документа/шаблона;
  • редакція раніше створеного документа;
  • створення трафаретів.

Натиск правою кнопкою миші по фігурі відкриває контекстне меню, за допомогою якого можна міняти вид трафарету (значки з підписами, тільки значки або тільки підпис), запросити призначення фігури й демонстрацію її сполучних крапок. При затримці покажчика миші на кнопці ПІ з'являється підказка.

Таким чином, у будь-який момент роботи, використовуючи меню або кнопки на ПІ, можна змінювати зовнішній вигляд вікна редактори, всієї схеми, окремих її елементів, сполучні крапки блоків, крапки склейки, лінії сітки на сторінці й т.п.

Набір кнопок на ПІ формується в Visio автоматично залежно від настроювання властивостей вікон Windows і монітора, тому, щоб мати “під рукою” більше інструментів, коштує настроювання встановлювати на максимум можливостей відображення об'єктів.

1.4. Меню редактора

Меню редактора містить пункти з підменю, що випадають.

File Edit View Insert Format Tools Shape Window Help
Файл Виправлення Вид Вставка Формат Сервіс Фігура Вікно Довідка

 

File Файл
New Створити новий документ
Open Відкрити старий документ
Close Закрити документ
Save Зберегти раніше відкритий документ
Save As … Зберегти як …
Save Workspace Зберегти робоче місце
Stencils Трафарети
Page Set up Установка параметрів сторінки
Print Preview Перегляд аркуша перед печаткою
Print Печатка документа
Send To Відправити сторінку поштою
Properties Властивості документа

 

Edit Виправлення
Undo Скасувати остання дія
Repeat … Повторити остання дія
Cut Вирізати фрагмент і помістити його в буфер обміну
Copy Drawing Скопіювати виділений фрагмент у буфер обміну
Paste Вставити в документ фрагмент із буфера обміну
Paste Special Спеціальна вставка
Paste as Hiperlink Вставка гіперпосилання (адреси Internet)
Clear Видалити виділений фрагмент
Select All Виділити всі об'єкти
Duplicate Створити дублікат виділеного об'єкта
Select Special Спеціальне виділення об'єктів по типах або по шарах
Drawing Page Операції по сортуванню й видаленню сторінок
Find Пошук зазначеного тексту
Replace Пошук зазначеного тексту й заміна його
Go To Перехід між сторінками, вставка, зміна їхнього порядку
Links Перегляд і зміна зв'язків документа
Object Відкрити виділений трафарет у новому вікні

 

View Вид
Zoom Вибір масштабу перегляду сторінок
Last Zoom Повернути попередній масштаб
Actual Size Перегляд у реальному масштабі (100%)
Page Width Перегляд по ширині сторінки
Whole Page Перегляд сторінки цілком
Full Screen Перегляд у весь екран
Toolbars Установка панелей інструментів
Status Bar Показати/сховати рядок стану документа
Rulers Показати/сховати вимірювальні лінійки
Grid Показати/сховати допоміжну сітку
Guides Показати/сховати напрямні лінії
Connection Points Показати/сховати сполучні крапки фігур
Page Breaks Показати/сховати роздільники сторінок
Shape Layer Керування шарами зображення фігур
Layer Properties Зміна властивостей шаруючи фігури

 

Insert Вставка
Page Вставка нової сторінки
Field Вставка нового поля
Lotus Notes Field Вставка поля Lotus Notes
Picture Вставка зображення
Control Вставка об'єкта Active
AutoCAD Drawing Вставка (імпорт) малюнка AutoCAD
Equation Вставка формули (об'єкт Microsoft Equation x.0)
Data Map Вставка фрагмента географічної карти
Microsoft Graph Вставка діаграми, графіка або гістограми
Object Вставка об'єкта
     

 

Format Формат
Text Зміна параметрів тексту
Line Зміна параметрів лінії
Corners Зміна параметрів згладжування кутів
Fill Зміна параметрів заливання/заповнення
Shadow Зміна параметрів тіні
Style Зміна параметрів стилю
Define Styles Визначити стилі
Protection Зміна параметрів захисту об'єкта/об'єктів
Double - Click Зміна реакції об'єкта на подвійного щиглика миші
Behavior Зміна параметрів поводження об'єкта/об'єктів
Special Заповнення додаткових параметрів об'єкта

 

Tools Сервіс
Spelling Перевірка правопису
Align Shapes Вирівнювання об'єктів
Distribute Shapes Рівномірний розподіл об'єктів на аркуші
Lay Out Shapes Визначення параметрів об'єктів, вузлів і з'єднувачів
Connect Shapes Вставка з'єднувачів між виділеними об'єктами
Array Shapes Створення масиву об'єктів
Center Drawing Центрування виділеного об'єкта на сторінці
Update Alignment Box Відновлення границь групи об'єктів
Macro Запис/зміна/виконання макрокоманди
Add - ons Виклик додаткових додатків
Color Palette Коректування колірної палітри
Property Report Створення звіту з описом параметрів об'єктів
Protect Document Включення захисту документа
Ruler & Grid Зміна властивостей лінійок і сітки
Snap & Glue Зміна властивостей прив'язки й закріплення об'єктів
Options Загальні й спеціальні параметри редактора Visio

 

Shape Фігура
Size & Position Зміна розмірів і положення об'єкта/об'єктів
Custom Properties Зміна додаткових властивостей об'єкта/об'єктів
Bring Forward Помістити об'єкт на передній план
Bring to Front Перемістити об'єкт на один рівень вище
Send Backward Перемістити об'єкт на один рівень нижче
Send to Back Помістити об'єкт на задній план
Rotate Left Повернути об'єкт уліво
Rotate Right Повернути об'єкт вправо
Flip Vertical Перевернути навколо вертикальної осі
Flip Horizontal Перевернути навколо горизонтальної осі
Reverse Ends Перемінити напрямок стрілок
Edit Text Редагувати текст
Grouping Операції роботи із групами
Operations Операції по об'єднанню/роз'єднанню об'єктів

 

Window Вікно
New Window Відкрити нове вікно
Tile Вибудувати відкриті вікна поруч
Cascade Вибудувати відкриті вікна каскадом
Show Shape Sheet Відкрити сторінку з переліком всіх параметрів об'єктів
Show Master Shapes Відкрити порожню сторінку трафаретів

 

Help Довідка/Допомога
Visio Help Довідка по Visio
What’s This? Що це? Покажчика підказки
Visio on The Web Visio в Інтернет
Template Help Довідка по шаблонах
Shape Help Довідка по фігурах
Automation Reference Інформація із програмування в Visio
About Visio Technical Інформація про продукт Visio Technical

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)