АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність соціалізації та ідентифікації

Читайте также:
  1. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  2. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  3. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  6. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  7. Валютний курс: сутність та типологія.
  8. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  9. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  10. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  11. Виборчі системи: сутність І типологія
  12. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація

Соціологія особистості.

1. Поняття особистості (людина, індивід, особистість).

2. Людина і суспільство. Сутність соціалізації та ідентифікації.

3. Девіантна поведінка.

4. Рольова теорія особистості: соціальний статус, соціальна роль. Рольовий конфлікт.

5. Соціологічна структура особистості.

6. Типологія особистості.

 

Поняття особистості

Особистість – об’єкт вивчення багатьох наук: соціології, політології, філософії.

Соціологічний підхід виділяє в особистості соціально-типове.

Соціологічний аналіз багатьох проблем неможливий без залучення соціологічної теорії особистості, так як елементом будь-яких соціальних систем є люди.

Відносно людини використовують різні терміни та поняття: людина, індивід, особистість.

“Людина” – це біосоціальна категорія, загальне поняття, яке означає вид у біологічній класифікації „гомо сапієнс”.

“Людський індивід” – це конкретний представник біологічного виду „гомо сапієнс”. Вперше зустрічається у Цицерона. Звідси поняття „індивідуальність” – це сукупність специфічних властивостей, які відрізняють одну людину від іншої.

“Особистість” – це термін який означає

- по-перше стійку систему соціально-значимих рис, які характеризують індивіда як члена того чи іншого суспільства або спільності,

- по-друге, це індивідуальний носій цих рис, як вільний та відповідальний суб'єкт своєї свідомої вольової діяльності.

Тобто людина взята в її соціальній якості, є особистістю.

Основна проблематика соціологічної теорії особистості - це вивчення соціальних спільностей, закономірностей їх розвитку, їхніх взаємозв'язків із суспільством, їх регуляція та саморегуляція їхньої соціальної поведінки.

 

Сутність соціалізації та ідентифікації.

Особистість як об'єкт суспільних відносин розглядається в соціології в контексті двох взаємопов'язаних процесів – ідентифікації та соціалізації.

Ідентифікація - це спосіб усвідомлення приналежності до тої чи іншої спільності. Через ідентифікацію діти сприймають поведінку батьків, родичів, друзів їхні цінності, норми як свої особисті. Тобто ідентифікація як і соціалізація - це процеси соціального навчання.

Соціалізація - це процес засвоєння індивідом зразків поведінки, соціальних норм, цінностей, які необхідні для його успішного функціонування в даному суспільстві.

Соціалізація охоплює всі процеси навчання і виховання, за допомогою яких людина набуває соціальну природу і здатність брати участь в соціальному житті.

В процесі соціалізації бере участь все оточення індивіда: сім'я, школа, сусіди, друзі, засоби масової інформації (це агенти соціалізації).

Процес соціалізації на завершується в дитинстві, оскільки людина постійно повинна опановувати нові ролі. Соціалізація триває все життя індивіда.

Соціалізація, що відбувається у дитинстві – це первинна соціалізація, подальше засвоєння нових ролей, цінностей, досвіду на кожному життєвому етапі – це вторинна соціалізація. Соціалізація досягає певного завершення, коли особистість д осягаєсоціальної зрілості.

Один із перших виділив елементи соціалізації дитини З.Фрейд (за статевими ознаками).

Стадії формування індивідуальності (У.Мур, Д.Смелзер):

1. Імітація – дитина імітує дорослих.

2. Ігрова або рольових ігор („дочки-матері”, „в школу”, „в магазин”).

3. Стадія колективних ігор (дворова футбольна команда).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)