АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пролетарская политическая экономия

Читайте также:
  1. II. Экономия на условиях труда за счет рабочего. Пренебрежение самыми необходимыми затратами
  2. III. Экономия в производстве двигательной силы, на передаче силы и на постройках
  3. VI. ПОЛИТИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА США
  4. XX съезд кпсс, начало десталинизации, политическая оттепель и ее противоречия.
  5. Билет 8. Период Асука. Политическая жизнь Ямато конца VI-VII вв.
  6. Борьба с терроризмом как геополитическая стратегия контроля над пространством.
  7. В-45 Политическая система современного российского гос-ва: основные черты?
  8. Глава 1. ПОЛИТИЧЕСКАЯ СИСТЕМА
  9. Глава пятая: экономия в применении постоянного капитала
  10. Государственное устройство и политическая система США
  11. Дворцовые перевороты: причины, социально-политическая сущность и последствия.
  12. Идейно-политическая борьба в Российском обществе вокруг проблем развития страны после реформ 60-70-х гг. XIX в.

Спираючись на вищі досягнення класичної школи політичної економії, німецький мислитель-енциклопедист К. Маркс (1818-1883) створив теорію наукового комунізму. З його ім'ям пов'язана спроба побудувати суспільство без приватної власності на засоби виробництва, спираючись на економіку державного типу, регульовану з центру. Головна праця К. Маркса - «Капітал» (1868), який зробив його одним з найвидатніших економістів світу. Ф. Енгельс називав «Капітал» «біблією робітничого класу». Незважаючи на складну мову і деякі невідповідності окремих положень теорії життя (на які вказував ще і Ф. Енгельс), цей твір можна віднести до шедеврів німецької науки. Головні досягнення К. Маркса: він відкрив закони розвитку капіталізму, створив вчення про двоїстий характер праці,. Вчення про додаткової вартості, показав історично минущий характер капіталізму, сутність абсолютної ренти.азвітія.

 

5. Розвиток систем національного рахівництва.

Три етапи розвитку систем макроекономічних показників.

1-й етап 30-і - початок 50-х рр. У колишньому СРСР склалась і закріпилася система статистичного обліку у формі БНГ
2-й етап 50-60-і роки. У міжнародній статистиці фактично і офіційно функціонують дві різні за змістом і формою системи макроекономічних показників: o СНР - в капіталістичних країнах, o БНГ - в соціалістичних країнах
3-й етап 70-і роки. - до ц.ч. Практично всі країни світу переходять до використання СНР

 

 

6. Принципи та елементи СНР.

До основних принципів побудови Системи національних рахунків належать такі:

• будь-яка праця, що приносить дохід, вважається продуктивною. Тобто в межах Системи національних рахунків враховується валовий продукт країни, що створюється у в сфері матеріального виробництва і в сфері послуг:

• економіка розглядається як складний механізм взаємозв'язаних грошових і товарних потоків, представлених доходами та видатками країни. Вартість товарів і послуг створюється факторами виробництва, зокрема працею, землею, природними ресурсами, капіталом і підприємницькою діяльністю, що виступають як витрати.

• рівність між доходами та витратами, що пояснює найважливіші аспекти економічного розвитку — виробництво і споживання продукції, розподіл і перерозподіл доходів, формування національного багатства країни.

СНР структурно складається з логічно послідовної інтегрованої сукупності макроекономічних рахунків, балансових відомостей і таблиць, стандартизованих щодо концепцій, визначень, конвенцій і правил обліку.

7. Основні показники СНР: методи їх обчислення.

Валовий національний продукт= валовий внутрышный продукт+первины доходи одержаны з-за кордону – первинны доходи, переданны ха коржон

валовой національний наявний дохід= валовий національний продукт одержаны з-за кордону + поточні трансферти – поточні трансферти переданны ха коржон

Чистий внутрішній продукт = валовий внутрішній продукт – амортизаційні відрахування

Національний дохід = чистий внутрішній продукт – чисті непрямі податки

8. Роль цін в обчисленні макропоказників.

Роль цін в обчисленні макроекономічних показників
При аналізі макроекономічних процесів виникає необхідність порівнювати ВВП (ВНП) різних років. Це можливо за умови, що ціни є незмінними. Але насправді ціни з року в рік, як правило, змінюються. Для нівелювання цінового фактору в макроекономічних розрахунках обчислюють два види ВВП: номінальний і реаль-ний.
Реальний ВВП (ВВПР) вимірюється вартістю виробленого продукту за різні роки, яка виражена у постійних цінах базового року. Розрахунки ВВПР передбачають обчислення рівня цін за допомогою індексу цін.
Індекс цін відображає співвідношення між сукупною ціною визначеного набору то-варів і послуг для певного періоду часу й сукупною ціною ідентичної групи това-рів (послуг) у базовому періоді. Існує багато різновидів індексу цін: індекс спо-живчих цін (ІСЦ), індекс цін ВВП (ІцВВП або дефлятор ВВП) та інші.

9. Моделі економічного кругообігу у економічній системі та їх структура.

 

Модель економічного кругообігу відкритої економіки ілюструє існування поряд із внутрішніми (національними) економічними відносинами з приводу виробництва, розподілу, обміну та споживання благ зовнішніх, міжнародних економічних відносин. Отже відкрита економіка - це національна економіка (економіка країни), інтегрована у міжнародну економіку.

Мезорівень охоплює економічні зв'язки між регіонами, галузями та міжгалузевими комплексами окремих країн.

Мікрорівень представлений зовнішньоекономічною діяльністю фізичних та юридичних осіб. Важливим суб'єктом сучасних міжнародних економічних відносин стали транснаціональні корпорації (ТНК), які охоплюють своєю діяльністю всі рівні економічного середовища міжнародної економіки.

10.ВВП та методи його обчислення.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один із найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва. Вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених цими одиницями для кінцевого використання. ВВП — сума валової доданої вартості (ВДВ) галузей плюс чисті податки на продукти (ПДВ) (ЧПІ) не зараховані до неї:

ВВП = ∑ ВДВ + ПДВ, ЧПІ.

ВВП визначають, як суму первинних доходів, розподілених економічними одиницями-резидентами між виробниками товарів та послуг: оплата праці найманих працівників, чисті податки на виробництво та імпорт, валовий прибуток та валові змішані доходи. Використання ВВП — кінцеве споживання товарів та послуг, валове накопичення основного капіталу, зміна запасів матеріальних оборотних коштів, чисте надбання цінностей і сальдо експорту та імпорту товарів і послуг.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)