АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність безробіття,його види та чинники

Читайте также:
  1. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  2. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  3. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  6. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  7. Валютний курс: сутність та типологія.
  8. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  9. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  10. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  11. Виборчі системи: сутність І типологія
  12. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація

Безробіття – економічне явище, коли частина економічно активного населення не має можливості використати свою робочу силу.

Існує багато різних теорій щодо функціонування ринку праці і виникнення безробіття. Загалом можна виділити три основні напрями у поясненні феномена безробіття: одні теорії, згідно з якими безробіття залежить від надто високої заробітної плати; другі — що воно залежить від надто низького попиту; треті намагаються пояснити тим, що ринок праці негнучкий і ускладнює встановлення рівноваги між попитом і пропозицією.

Залежно від причин, які викликають безробіття, розрізняють його види: фрикційне, структурне та циклічне. При цьому фрикціне та структурне безробіття складають поняття природнє безробіття. Природнє безробіття – те, яке є внутрішньою або природною потребою суспільства для функціонування економіки.

Структурне безробіття – безробіття, що виникає внаслідокневідповідності між попитом та пропозицією наробочу силу за професією, кваліфікацією, географічними та іншими ознаками.

Фрикційне безробіття – те, що виникає внаслідок добровільної зміни місця роботи.

Циклічне безробітття – те, що виникає внаслідок загального падіння попиту на ринку праці.

Природне - це такий рівень безробіття,який забезпеч. В умовах рівноваги на ринку раці і слугує індикатором повної зайнятості

Сезонне - зумовлене не рівномірністю зайнятості у зв’язку зі специфічними умовами вир-ва у певних галузях,що визнач. Діює біологічних ті кліматичних чинників

Технологічне - пов’язане з вивільненням працівникі,зумовлених впровадженням нової,як правило автоматизованою технікою та технологій

Приховане - це не повна зайнятість у вигляді надання робочим адм.-их відпусток,установлення не повного роб.дня.

В залежності від рівня безробіття, виділяють повну та неповну зайнятість. Повна зайнятість – зайнятість на рівні природнього безробіття. ВВП, яке виробляється в умовах повної зайнятості – потенційне ВВП.

Соціально-економічні наслідки безробіття. Закон Оукена

Якщо фактичний рівень безробіття перевищує його природній рівень, то це значить про виникнення циклічного безробіття. Циклічне безробітття – те, що виникає внаслідок загального падіння попиту на ринку праці і є причиною неповної зайнятості. За цих умов певна частка робочої сили не використовується для виробництва ВВП. Це викликає відставання фактичного ВВП від потенційного ВВП. Чим вище циклічне безробіття, тим більше є відсоток відставання (∆у) і тим більшу величину ВВП втрачає економіка (∆У).

Оукен емпірично виявив залежність, за якою кожний відсоток циклічного безробіття викликає 2,5% відставання У від Ур. Це дістало назву закона Оукена. За цим законом можна обчислити втрати ВВП за кодного рівня циклічного безробіття.

∆y = (u – un)2,5 – закон Оукена

- потенційний ВВП;∆Y = Y – Yp – втрати ВВП


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)