АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття суб'єктів господарського права. Учасники господарських правовідносин:

Учасники господарських правовідносин:

1) Суб'єкти господарювання

До суб'єктів господарювання належать відповідно до ст. 55 ГК:

-- Здійснюють господарську діяльність

-- Мають відокремлена майно

-- Несуть самостійну відповідальність в межах свого майна

Господарська організація - юридична особа, створена та зареєстрована у встановленому законом порядку та здійснює господарську діяльність ("Методика розрахунків загального обсягу реалізованих нефінансових послуг" наказ держком статистики України 14 серпня)

Фізична особа підприємець ("Про віднесення громадян підприємців до посадових осіб").

 

2)Споживачі

3) Органи державної влади, які наділені господарською компетенцією (До цих органів за своїм статусом органи адміністративно-господарського управління та контролю)

Адміністративно-господарський контроль здійснюють суб'єкти господарювання, органи державної влади, які здійснюють управління чи контроль в межах повноважень делегованих ним органами влади чи органами місцевого самоврядування.

 

4) Громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно господарські повноваження на основі відносин власності.

Ознаки суб'єктів господарювання:

-- Створенні у встановленому законом порядку

-- Наявність відокремленого майна

-- Наявність господарської правосуб'єктності

-- Здійснення господарської діяльності або управління нею

Господарська правосуб'єктність - визнана державою за суб'єктом можливість бути суб'єктом прав, тобто можливість мати та здійснювати господарські права та обов'язки відповідати за їх належне виконання, мати юридичну можливість захищати свої права та інтереси від можливих порушень.

Елементи господарської правосуб'єктності:

А) Компетенція - сукупність прав та обов'язків, які безпосередньо закріплені за організацією чинним законодавством. До складу компетенції входять:

-- Коло питань, які може вирішувати організація

-- Обов'язки, які покладаються на організацію

-- Форми відповідальності

-- Способи захисту порушених прав.

Б) Господарська правоздатність - здатність господарської організації мати права та обов'язки, які безпосередньо законом не встановлені, але необхідні для виконання функцій та завдань.

На відміну від компетенції правоздатність має індивідуальний характер.

 

Види:

1) Залежно від характеру здійснюваної діяльності:

-- Ті які безпосередньо здійснюють господарською діяльністю

-- Ті, які здійснюють управління.

2) Залежно від форми власності:

-- Державні

-- Комунальні

-- Приватні

-- Колективні (виробничі, споживчі та інші види кооперативів) - унітарні підприємства створені кооперативами, громадськими та релігійними організаціями.

3) Залежно від порядку створення та складу учасників (засновників), а також подільності чи неподільності статутного капіталу на частки:

-- Корпоративні - створюються 2-ма і більше учасниками, статутний капітал поділяється на частки, а внутрішні відносини будуються на засадах членства

-- Унітарні - створюються одним засновником (власник майна), статутний капітал не поділяється на частки, а внутрішні відносини формуються на засадах трудового найму, єдиноначальності та підпорядкованості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)