АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарські товариства

Читайте также:
  1. E. побутові, промислові, сільськогосподарські, спортивні
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ГОСПОДАРСЬКІ САНКЦІЇ
  3. Адміністративно-господарські санкції
  4. Адміністративно-господарські санкції
  5. Адміністративно-господарські санкції.
  6. Акціонерні товариства
  7. Видача засновникам товариства документів, що підтверджують право власності на акції.
  8. Використання в господарській й діяльності прав інтелектуальної власності
  9. Використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.
  10. Відносинах. Господарські суди, їх функції та
  11. Вклади у статутний фонд акціонерного товариства в натуральній та нематеріальній формах підлягають оцінці в гривнях (отже, і в акціях).
  12. Вопрос Адміністративно-господарські санкції.

1. Загальна характеристика господарських товариств.

ЗУ "Про господарські товариства" від 19.09.91

ЗУ "Про акціонерні товариства" від 17.09.08

Господарське товариство - юридична особа, статутний капітал якої поділений на частки між учасниками, це також підприємство, установа, організація, що створена на засадах угоди між юридичними особами й громадянами шляхом об'єднання їхнього майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Види господарських товариств:

-- Об'єднання капіталів (для участі в товаристві достатньо сплатити вклад): акціонерне, Товариство з додатковою та обмеженою відповідальністю - установчий документ - статут (відповідно й статутний капітал)

-- Персональні товариства (особиста участь у таких товариствах є обов'язковою): повні та командитні товариства - установчий документ - засновницький договір (складений капітал).

Ознаки господарський товариств:

1) Всі господарські товариства мають статус юридичної особи

2) Можуть бути унітарними та корпоративними (крім командитних - тільки корпоративні)

3) Установчі документи - статут та установчий (засновницький) договір

4) Утворюватися господарські товариства можуть як юридичними особами так і громадянами в тому числі спільно. Для заснування товариства фізичні особі не обов'язково бути приватним підприємцем. (крім повних товариств та повних товаришів у складі командитних).

 

ЗУ "Про телебачення та радіомовлення" передбачає, що іноземна інвестиція в статутному капіталі не може складати більше 30 %.

Учасники товариства незалежно від види мають певні права та обов'язки:

-- Право брати участь в управлінні справами

-- Брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати дивіденди

-- Право одержувати інформацію про діяльність товариства

-- Право вийти зі складу товариства в будь-який час безперешкодно

 

Обов'язки:

-- Додержуватись вимог установчих документів та виконувати рішення загальних зборів

-- Виконувати свої обов'язки перед товариством, в тому числі пов'язанні зі своєю майновою участю.

-- Не розголошувати комерційної таємниці та конфіденційної інформації про діяльність товариства.

 

Господарські товариства створюються шляхом об'єднання майна та участі в підприємницькій діяльності їх засновників або учасників.

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва роз'яснив поняття статутний капітал та складений капітал - "Щодо деяких питань створення та державної реєстрації господарських товариств".

Мінімальний розмір статутного капіталу передбачений тільки для акціонерних товариств (1250 мінімальних заробітних плат). Статутний капітал може формуватися майном, грошима, при цьому забороняється використовувати бюджетні кошти, кошти одержані в кредит та під заставу.

Фінансовий стан юридичних осіб підтверджується висновком аудитора, фізичних осіб - декларацією про доходи (для акціонерних товариств).

Вклад оцінений у гривнях - частка учасника в статному капіталі.

У всіх товариствах - порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах. В акціонерних товариствах оцінка вкладів проводиться за ЗУ від 12.07.01 "Про оцінку майна майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні". Господарське товариство має право збільшувати або зменшувати розмір статутного капіталу.

Крім статутного капіталу господарські товариства створюють резервний фонд (страховий фонд), що створюється в розмірі не менше як 25% від загального розміру статутного капіталу, але наповнюється він поступово, шляхом щорічних відрахувань, які не можуть бути меншими ніж 5% від суми річного прибутку підприємства.

 

Мета створення та діяльності господарських товариств. Як правило такі товариства створюється з метою отримання прибутку. Господарські товариства можуть проводити некомерційну діяльність - біржі ("Про товарну біржу" "Про цінні папери та фондовий ринок")

Прибуток господарського товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат та витрат на оплату праці. Також з прибутку сплачується податки та збори, лише після чого він може бути розподілений між учасниками.

 

Управління товариством здійснюється трьома органами: загальні збори, правління (дирекція), контрольно-ревізійна комісія. В АТ створюється також спостережна (наглядова) рада.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)