АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поширеність та інтенсивність карієсу

Читайте также:
  1. Противоэрозионное районування дозволяє визначити стан эродированности ґрунтів, інтенсивність ерозійних процесів, їх динаміку, природні і антропогенні передумови розвитку ерозії.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ 1 ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………...7

1.1 Вода. Її роль в організмі людини ……………………………...7

1.2 Водні ресурси …………………………………………………….8

1.3 Хімічний склад води і його вплив на стан ротової порожнини ………………………………………......................................10

1.3.1 Вплив фтору ……………………………………………11

1.3.2 Вплив алюмінію ………………………………………....12

1.3.3 Вплив заліза ……………………………………………..12

1.3.4 Вплив кальцію …………………………………………..13

1.4 Хвороби мільйонів ……………………………………………...14

1.4.1 Флюороз ………………………………………………....14

1.4.2 Карієс ……………………………………………………15

РОЗДІЛ 2 МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕНЬ ………………………….17

РОЗДІЛ 3 РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ. 19

3.1 Використання питної води учнями гімназії ………………….19

3.2 Вплив постійного використання води з певного джерела ….20

Поширеність та інтенсивність карієсу

в Івано – Франківську...............................................................................22

3.4 Частота відвідування гімназистами стоматолога …………...23

 

ВИСНОВКИ………………………………………………………………..24

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………….26

ДОДАТКИ………………………………………………………………….28

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ……………………………………………………49

ВСТУП

 

Водо, у тебе немає ані смаку, ані кольору, ані запаху, тебе

неможливо описати,

тобою насолоджуються, не відаючи, що ти

таке!

Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти — саме

життя.

Ти сповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими

почуттями.

Ти найбільше багатство у світі...
Антуан де Сент-Екзюпері

Вода, мабуть, найзвичніша річ з усього, що оточує людину. Але з іншого боку, вода ще й досі сповнена загадок! Великі філософи, фізіологи, лікарі, вчені минулих століть намагались розгадати таємницю води. Але ніхто не знає напевне всіх її функцій.

Здоров’я населення знаходиться в прямій залежності від складу природних вод в джерелах, з яких здійснюється водопостачання даної території. Питна вода повинна містити достатню кількість макро- та мікроелементів, що беруть участь в обмінних процесах людини.

Наукою доведено, що хімічний склад води впливає на здоров’я.

Експериментальні дослідження показали, що характерні ураження емалі зубів є лише одним із ранніх симптомів дуже складної біологічної реакції організму на дію фтору питної води. Для фтору виявилось не менш характерним біологічне значення його нестачі в питній воді, що є особливо важливим етіологічним фактором захворюваності зубів карієсом.[13]

У нашій науковій роботі ми намагались детальніше розглянути один з аспектів ролі води, а саме вплив її хімічного складу на стан та здоров’я зубів і ясен у дітей шкільного віку.

Актуальність нашої наукової полягає в необхідності термінового вирішення проблеми нестачі – надлишку хімічних елементів у воді (фтор,кальцій,алюміній,залізо), що викликає безліч хвороб ротової порожнини та зубів(карієс, флюороз).

Новизна нашої наукової роботи полягає в проведенні численних хімічних аналізів води, що дало змогу реально оцінити проблему якості питної води в Івано-Франківську та його околицях. А також, нас зацікавило питання, чи не впливає якість води, яку вживає людина на захворюваність зубів.

Завданням нашої наукової було:

1. Проаналізувати хімічний склад води різного походження.

2. Описати вплив хімічних елементів води на здоров’я зубів та ясен.

3. Дослідити відсоток поширення та інтенсивності карієсу серед учнів Української гімназії №1.

4. Описати захворювання зубів та ротової порожнини, які виникають при нестачі – надлишку хімічних елементів в організмі людини.

5. Виявити відсоток частоти відвідування гімназистами лікаря-стоматолога.

6. Визначити, чи існує взаємозв’язок між хімічним складом води, яку вживає людина, та захворюванням карієсом.

Практичне значення роботи полягає в тому, на основі анкетування щодо поширення та інтенсивності карієсу серед учнів гімназії було:

1. Створено буклет щодо профілактики захворювань зубів.

2. Розроблено пропозиції щодо покращення якості питної води.

Рекомендації міській владі:

1. Розробити локальні плани дій з гігієни довкілля, де проблеми водо- забезпечення населення якісною питною водою виділити як пріоритетні.

2. Постійно проводити моніторинг якості питної води у місті.

3. Провести моніторинг стану зубів у жителів Івано-Франківська і виявити, чи існує взаємозв'язок між хімічним складом води та відсотком поширення та інтенсивності карієсу.

4. Зобов’язати Санітарно – Епідеміологічну Станцію та Управління охорони навколишнього середовища Івано – Франківської області своєчасно інформувати населення про виникнення загрозливих ситуацій стосовно якості питної води.

5. Підвищити рівень обізнаності громадськості з питань профілактики захворювань, пов’язаних з вмістом тих чи інших сполук у воді

6. Обмінюватися досвідом вдалих практичних рішень, що вже існують як в Україні, так і закордоном щодо методів очищення питної води.

Адже давно відомо, що хворобу легше попередити, ніж потім лікувати. Профілактика захворювань зубів має починатися ще до народження дитини. Відомо, що правильне формування зубних зачатків зменшує вірогідність виникнення карієсу на зубах після прорізування.

 

 

РОЗДІЛ 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)